Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Varvsgatan 6
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 4 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2,5 rum
  [Area] => 64 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 527 kr/mån inkl. värme och vatten )

Varvsgatan 6

JUGENDBOSTAD MED VY ÖVER STADSHUSET - BEVARAD KAKELUGN OCH FINA TRÄGOLV

TEXT: BECK-REMNES STYLING: COPPARSTAD FOTO: BOUKARI

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Alexander Lövgren
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Varvsgatan 6
Område
Södermalm - Högalid
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
2,5 rum
Area
64 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 527 kr/mån inkl. värme och vatten

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Handlarn
precis utanför porten, säljer alltid det där man missade att handla och verkligen behöver när man är mitt uppe i matlagningen.
Lilla Pålsundsparken
undangömd liten park med fantastisk utsikt!
Kristinehovsparken
massor av blommor och planteringar, och fria höns!
Restauranger / Bagerier
Helens sushi, Gojo och Bagar’n Hornstull.
Närheten till de större grönområdena
Långholmen, Högalidsparken och Tanto

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Löfgren & Otterström 1909-1912

Kvarteret Muttern vid Högalidsparken bebyggdes under åren 1909 till 1916 och fastigheten Muttern 9 stod färdig 1912. Arkitekter var Ernst Otterström och Paul A Löfgren. Tillsammans och var för sig har de ritat många stilfulla hus i både centrala Stockholm och i Solna. Muttern 9 är en pampig byggnad i hörnet av Varvsgatan och Heleneborgsgatan, uppförd med fem våningar samt till större delen inredd suterräng. Fasaden är vackert dekorerad och putsad i ljust gult och har stora brunmålade tidstypiska, dock ej ursprungliga, fönster. Här huserar den välmående föreningen Brf Muttern 9 som består av 42 bostadsrättslägenheter, tre hyresrättslägenheter (dold tillgång) och fem hyreslokaler som ger goda intäkter till föreningen. För den boende finns en trevlig nyrenoverad innergård med utemöbler, grillmöjligheter och odlingslådor. Inomhus finns tvättstuga, barnvagns- och cykelförvaring och soprum.

FÖRENINGEN

Brf Muttern 9

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Muttern 9 och upplåter 43 lägenheter med bostadsrätt, 2 lägenheter och 5 lokaler med hyresrätt.

År föreningen tog över fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2004 och är en så kallad äkta förening. Föreningen äger marken där huset står.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Mälardalens Bostadsrättsförvaltning. Den tekniska förvaltningen sköts av Storholmen.

Renoveringar

2019 ovk. Trapphusrenovering inklusive byte av lägenhetsdörrar 2018. Renovering av dörrpartier i port och vädringsbalkonger samt installation säkerhetsdörrar 2017. Fönster renoverades utvändigt 2016. Fiber indraget i alla lägenheter och lokaler 2015. Gården dränerades och renoverades 2014. Bergvärme installerades 2013. Vattenburet värmesystem installerades 2013. Fasad och tak renoverades 2011. Hissen renoverades 2009/2010. Balkonger byggdes 2009. Stambyte i lägenheter skedde år 1974. Stammarna spolades år 2004, 2015 och 2018. Stambyte i källare och lokaler skedde år 2013.

Kommande renoveringar

För året finns en ambition om att fixa terrasstaket ovanpå tvättstugan samt mindre åtgärder i undercentralen för värmen i huset. Just nu pågår arbete med att ta in offerter. Beräknas kosta ca 1 mkr. Nästa stora renovering är stambyte planerat 2025.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningen ca 21,4 mkr, vilket motsvarar ca 6 319 kr/kvm bostadsrättsyta. Föreningen har inga planerade avgiftsförändringar. Lokal- och hyresintäkterna uppgick 2019 till 843 tkr. De två kvarvarande hyresrättslägenheterna är på ca 72 samt 45 kvm.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen med ett år i taget.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Anordnas en gång på våren respektive hösten.

Tvättstuga

Föreningen har en tvättstuga i ett hus på gården utrustad med tre tvättmaskiner, två torktumlare, mangel och torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Man har cykelrum och barnvagnsrum.

Parkering

Boendeparkering råder på gatan. Det finns ganska gott om parkeringsplatser om man svänger till vänster på Heleneborgsgatan.

Bredband och kabel-tv

Ownit levererar bredband 100/100 Mbit/s via fiberkabel, obligatorisk avgift på 115 kr/mån. Kabel-tv via Comhem och Bredbandsbolaget.

Eldstadsavgift

Aktuell lägenhet har en fungerande kakelugn. Föreningen debiterar en obligatorisk eldstadsavgift om 75 kr/mån.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett källarförråd på ca 5 kvm.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och årsredovisning 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Huset på Varvsgatan 6 ligger i lugna kvarter precis intill livliga Hornstull, nära till många grönområden så som Högalidsparken och Tantolunden. Här är det knappt någon biltrafik att tala om, istället avslappnat och tyst med strosande grannar. Strax nedanför huset ligger Pålsundet vars nytjärade båtar sjösätts om våren, ett mysigt promenadstråk som leder dig bort till badholmarna Reimers Holme och Långholmen. I grannkvarteret finns Kristinehovs Malmgård som är en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer och fin trädgård med pickande höns. Här finns också klassiska Dello Sport med god pizza och öl, och nästgårds ligger en mysig lanthandel med ekologiska råvaror och saffransglass! Hornstull erbjuder i sin tur apotek, systembolag, mataffär och butiker tillsammans med ytterligare restauranger, caféer och barer. Här är kommunikationerna också ypperliga, förutom promenadavståndet till både Kungsholmen och Sofo finns både tunnelbana, bussar och flygbussar som tar dig dit du behöver.