Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Fågelkärrsvägen 2 D
  [Område] => Gamla Enskede
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 66 kvm
(förvaltarens info) [Tomtareal] => [Avgift] => 3 637 kr/mån inkl. värme & vatten )

Fågelkärrsvägen 2 D

TRIVSAM 1920-TALSTREA MED FÖNSTER I TRE VÄDERSTRECK

TEXT: HENRIK STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: SPINNELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Fågelkärrsvägen 2 D
Område
Gamla Enskede
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
66 kvm
(förvaltarens info)
Avgift
3 637 kr/mån inkl. värme & vatten

Driftskostnader

El
4 000 kr/år
Försäkring
3 500 kr/år
Övrigt
3 000 kr/år
Total driftskostnad
10 500 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Posten övrigt avser gasspis.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Promenadstråk
Ingen brist på fina promenadstråk i G:a Enskede.
Matbod
Gamla Enskede Matbod är en uppskattad kvarterskrog.
Å Sushi
Sushirestaurang i Blåsut.
Margaretaparken
G:a Enskedes egna gröna oas sedan 1909.
Enskede IP
Idrottsplats vid Sockenplan.

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Edvin Engström 1927

Fastigheten Plöjaren 38 har originalritningar daterade 1927 signerade av arkitekten Edvin Engström som arbetade vid Egnahemsbyrån på Stockholms stads fastighetskontor. Edvin är en arkitekt som ritat många flerbostadshus och typhusvillor bland annat i Enskede och stadens övriga egnahemsorter såsom i Bromma. Bostadshuset Plöjaren 38 har idag en medelhög klassning av Stadsmuseet tack vare sina arkitektoniska kvalitéer. Inte minst märker man fort den särskilda gröna fasaden och de spröjsade trapphusen som är omfattade av släta beigea rusticeringar. Det är en vacker och symmetriskt uppförd byggnad som går väl i 1920-talsklassicismens tydliga tecken, även om renoveringar och förändringar har skett genom årens lopp.

FÖRENINGEN

BF Nya Hemmet nr 3 u.p.a. (702001-5579)

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsföreningen Nya Hemmet 3 u.p.a. (org. nr 702001-5579) innehar fastigheten Plöjaren 38 med ett bostadshus i Enskede i Stockholms kommun. Föreningens hus byggdes 1927. Föreningen består av 28 st lägenheter med en lägenhetsyta om 1.135 kvm (efter ombyggnad av f.d. lokal). Uppvärmning via fjärrvärme. Föreningen är äkta.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades när huset byggdes (1927) och är en s.k. bostadsförening, en äldre variant av bostadsrättsförening där lägenheterna kallas andelsrätter istället för bostadsrätter.

Mark

Föreningen innehar marken med tomträtt.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning via SBC, teknisk förvaltning i styrelsens regi. Man håller på att uppdatera sin underhållsplan.

Renoveringar

I urval har följande skett genom åren. 1978, stambyte. 1990, fasad. 1991, elinstallationer. 1994, markiser. 2001, omläggning tak. 2006, tvättstugerenovering. 2009, fjärrvärme indraget. 2011, nya fönster. 2013, portrenovering och lägenhetsdörrar. 2015, stamspolning och OVK samt godkända radonmätningar. 2018, nya entréportar med blipp-lås/kod och automatisk öppning. 2019, byggnation av 7 st nya lägenheter i källarplan, samtliga är sålda och tillträdda. Renovering av tvättstugan, stort underhåll av trädgården i samband med bygget av de nya lägenheterna inkl. gräsmatta, gångar och rabatter.

Kommande renoveringar

Styrelsen nämner att man har planer på att installera ett mekaniskt fläktsystem för att ersätta dagens självdrag, med don på taket för bättre luftflöden.

Ekonomi

Föreningens lån uppgår idag till drygt 1,5 mkr vilket ger en skuldkvot på ca 1.300 kr/kvm lägenhetsyta. Genomsnittlig belåning i Enskede uppgår till 6.000 kr/kvm. Årliga intäkter från årsavgifter uppgår till nästan 800 tkr. Som omsättningstillgångar har man inte mindre än cirka 4 mkr.

Avgifter

Inga planer på avgiftsändringar. Man har haft avgiftsfria månader i januari och februari 2021.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Städning

Man har ett företag som utför trappstädningen så detta behöver medlemmarna ej sköta. Man hjälps i dagsläget åt med trädgården men har också två städdagar per år.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar.

Tvättstuga

En tvättstuga finns i källaren (trapphus 2C) med tvättmaskin, torkskåp, torktumlare och mangel.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör inte minst den trevliga gården med grillmöjligheter och grönska. I föreningen finns cykelförråd, cykelställ, redskapsbod med verktyg och gräsklippare.

Parkering

Platser saknas i föreningen, men med ett boendeparkeringstillstånd från kommunen kan du parkera i G:a Enskede enligt datumangivelser (tillståndet kostar 500 kr/mån).

Bredband och TV

Bredband och kabel-tv via Com Hem, tecknas separat av medlem. Fiber finns indraget men ej till de äldre lägenheterna ännu.

Kontroll

Ovanstående grundas på insamling av information från föreningen 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

1908 togs det första spadtaget till vad som skulle bli Stockholms och Sveriges första trädgårdsstad i Gamla Enskede. Här skulle människor kunna köpa sig ett litet hus med trädgård till samma pris som en lägenhet inne i staden kostade. Området präglas än idag av grönska och trädgårdar. Här bor du precis vid den fina och drygt tre hektar stora Margaretaparken. Här kan man åka pulka på vintern och träna alla årstider. Vill du äta gott i närområdet finns bland annat kreativa och välrenommerade Matateljén och Enskedeparkens Bageri på kort promenadavstånd, och Robin Delselius bageri ligger endast fyra minuter bort, vilket borgar för gott, färskt frukostbröd närhelst du vill ha det. Nackareservatet, bibliotek, simhall, och Enskede IP är andra tillgångar i området. Dalen centrum, Globen shopping och Farsta är olika alternativ då inköp behöver göras. Två tunnelbanestationer finns att välja på, Sandsborg och Blåsut, som både ligger på runt 500 meters avstånd.