Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Handelsvägen 14
  [Område] => Gamla Enskede
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 65 kvm
förvaltarens info [Tomtareal] => [Avgift] => 3 328 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband )

Handelsvägen 14

INSYNSSKYDDAD RENOVERINGSCHANS HÖGST UPP I HUSET I SKULDFRI FÖRENING

TEXT: HENRIK STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: SPINNELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Handelsvägen 14
Område
Gamla Enskede
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
65 kvm
förvaltarens info
Avgift
3 328 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband

Driftskostnader

El
5 000 kr/år
Försäkring
1 700 kr/år
Total driftskostnad
6 700 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Matboden
En trevlig kvarterskrog i G:a Enskede.
Delselius Café
En lokal mötesplats tillika trevligt fik.
Nytorps utebad
Finns fik, wc och badvakt, toppen för barnfamiljer.
Margaretaparken
En liten oas precis utanför dörren.
Arenorna
Tele 2 och Hovet, perfekt för sportintresserade.

Arkitekturen

Arkitekt: Victor Bodin 1909

Huset på Handelsvägen 14, Torparen 29, uppfördes 1909 efter ritningar av arkitekt Victor Bodin. Byggherre var SKB. Det är ett flerfamiljshus i två våningar med inredd vind som går i jugendstilens tecken (1900-1909) och är ett av de tidigaste uppförda husen i stadsdelen. Sockeln är av grå cementputs medan den slätputsade fasaden i orange har fält av spritputs. Rött sadeltak i plåt som bryts nertill med ett nerdraget takfall över den inredda vindsvåningen. Takfoten är vitmålad och profilerad. Flerluftsfönster med korsformad post och småspröjsad överdel. Fastigheten behåller sin karaktär i mångt och mycket till det yttre medan lägenheterna som sådana har byggts om av och till under åren, med utbytta delar. Huset är grönklassat av Stadsmuseet vilket är den näst högsta skyddsklassen som kan ges fastigheter i kommunen.

FÖRENINGEN

Brf Torparen 29 (769605-7350)

Antal lägenheter och lokaler

Brf Torparen 29 (org. nr 769605-7350) innehar fastigheten med samma namn. Föreningens bostadshus är beläget i G:a Enskede och byggdes 1909. Föreningen upplåter 14 st lägenheter med bostadsrätt.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen registrerades 2000 och troligen togs huset över kort därefter. Ny ekonomisk plan 2014 efter att föreningen blivit äkta tack vare försäljning av fritidslokal.

Mark

Föreningen innehar marken genom tomträtt. Avtalet står inför förnyelse 2021 där det nya avtalet gäller i 20 år.

Renoveringar

I urval har följande skett. 1980-tal – stor ombyggnad med stambyte och byte av elstigar. 2014 – renovering av trapphus. 2015 – förbättrad avfallshantering, upprustning av innergården, förbättrat skalskydd med säkerhetsdörrar och portkod, fiber har dragits in. 2016 – översyn av brandskydd. 2017 – staket och grind till gården, bytt rörpackningar i källaren, delar av rör. 2018 – OVK med rengöring, utredning kring tak. 2019 – reparerat tak för kontinuerlig uppsikt, spolning av element, skorstensrenovering.

Kommande renoveringar:

Inga planerade stora renoveringar. Man följer en underhållsplan.

Ekonomi

Föreningen är skuldfri. Årliga intäkter uppgår till ca 660 tkr. I kassan finns ca 1 mkr.

Avgifter

Eftersom tomträttsavgälden höjs har man justerat upp avgifterna med cirka 5 % och troligen beslutar styrelsen om att fortsätta med höjningar under kommande 4-5 år för att matcha den nya avgäldskostnaden.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos IF.

Städdagar

Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Tvättstuga

Tvättar gör man i källaren i grannporten, här finns 2 st tvättmaskiner, torkskåp och torktumlare.

Gemensamma utrymmen

Föreningens hus ligger ganska precis i mitten av den ursprungliga stadsplanen för Gamla Enskede. Inte minst medför detta att föreningens innergård har ett trevligt läge och känns som en villaträdgård. Gemensamma möbler kan nyttjas, grillplats finns. Barnvagnsförråd och cykelrum finns i källaren.

Parkering

Inga egna p-platser finns. Boendeparkering taxa 4 gäller i området, ett tillstånd kostar 500 kr/mån och då kan du parkera på omgivande gator.

Bredband och TV

Bredband via Ownit (fiber), ingår i avgiften medan högre hastighet kan köpas på egen bekostnad.

Övrigt

Huset har en högre kulturklassning hos Stadsmuseet vilket innebär att byggnaden är särskilt betydelsefull för stadsbilden ur en miljö- och kultursynpunkt.

Kontroll

Ovanstående grundas på insamling av information från föreningen i april 2021, med styrelsekontakt. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

1908 togs det första spadtaget till vad som skulle bli Stockholms och Sveriges första trädgårdsstad i Gamla Enskede. Här skulle människor kunna köpa sig ett litet hus med trädgård till samma pris som en lägenhet inne i staden kostade. Området präglas än idag av grönska och trädgårdar. Här bor du precis vid den fina och drygt tre hektar stora Margaretaparken. Här kan man åka pulka på vintern och träna alla årstider. Vill du äta gott i närområdet finns bland annat kreativa och välrenommerade Matateljén och Enskedeparkens Bageri på kort promenadavstånd, och Robin Delselius bageri ligger endast fyra minuter bort, vilket borgar för gott, färskt frukostbröd närhelst du vill ha det. Nackareservatet, bibliotek, simhall, och Enskede IP är andra tillgångar i området. Dalen centrum, Globen shopping och Farsta är olika alternativ då inköp behöver göras. Bland flera kommunikationsalternativ ligger tunnelbanestationen Sandsborg cirka 500 meter bort.