Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Lundagatan 29
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 2 av 4, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 76 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 4 048 kr/mån Inkl bredband, värme, vatten och kabel-tv )

Lundagatan 29

KAKELUGNAR OCH SOLIG BALKONG BELÄGEN INTILL SKINNARVIKSPARKEN

FOTO:OZOLAPPA STYLING:VANKEPPEL TEXT:BECKREMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Lundagatan 29
Område
Södermalm
Våning
2 av 4, ej hiss
Rum
2 rum
Area
76 kvm
Förvaltarens information
Avgift
4 048 kr/mån Inkl bredband, värme, vatten och kabel-tv

Driftskostnader

El
3 300 kr/år
Försäkring
3 271 kr/år
Total driftskostnad
6 571 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

ARKITEKTUR 1800-TALETS NYSTILAR

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1893 Johannes Johansson

Kvarteret Bjälken bebyggdes i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Bjälken 10 uppfördes år 1893-1894 av byggmästare Johannes Johansson som också ritade huset. Han ritade och byggde även grannhusen på Lundagatan 25-27, och de tre husen är lite som trillingar invid varandra. Bjälken 10 är ett bostadshus i fem våningar och dess fasad typisk för 1890-talets arkitektur. Det är ett mycket välbevarat hus, med intakt vacker fasad putsad i gult med grå kvaderritsad bottenvåning. Även trapphuset är ovanligt intakt och har schackrutigt stengolv, ådringsmålade trädörrar och eleganta dörröverstycken. WC sattes troligtvis in under 1920-talet. År 1953 fick huset centralvärme, köken fick varmvatten och två badrum som de boende kunde dela på byggdes i källaren. I Brf Bjelken 10 finns 20 lägenheter. De boende kan njuta av en lummig och trevlig innergård med utemöbler och grill och ett gårdshus med bord, stolar och kamin som nyttjas som mötes- och festlokal. Här finns även cykelförvaring under tak. I huset finns en gemensam tvättstuga med två tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp.

FÖRENINGEN

Brf Bjelken 10

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen består av 20 lägenheter samtliga upplåts med bostadsrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Husets nybyggnadsår är 1893 – 1894. Arkitekt och byggmästare var J. Johansson. Byggherre var T. Alm.

Föreningen bildades 1910 med namnet Bostadsföreningen Maria utan personlig ansvarighet och köpte samma år fastigheten Stockholm Bjelken 10. Föreningen omregistrerades 2007 till en bostadsrättsförening med namnet Bostadsrättsföreningen Bjelken 10.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nabo ab

Parkering

Boende parkering på gatan 1100 kr/mån via stockholms stad

Renovering

1953 Fastigheten försågs med centralvärme, varmvatten och tvättstuga 1972 Omputsning av gårdsfasad1979 Elstambyte

1987 Stambyte kök och omläggning tak 1990 Omputsning av gatufasad 1995 Elarbeten i trapphus och källare 1996 Högtrycksspolning av köksstammar 1998 Fastigheten anslöts till fjärrvärmenätet 1999 Underhåll av innergård

2000 Underhåll och målning av fönster mot innergård samt anslutning till Com Hem-bredband 2002 Målning av yttertak

2003 Renovering av fönstren mot gatan 2006 Stambyte i och renovering av badrum 2008 Energideklaration upprättades

2010 Renovering av tvättstugan, tre medlemmar byggde balkonger 2011 Målning av fönster mot innergård 2015 Spolning av samtliga stammar 2015 Renovering av fasad mot innergård 2017 Indragning av fiber

2018 Trapphusgolv slipat och trasiga plattor utbytta. Ny el dras i pannrum och tvättstuga och två centraler byts.

2019 Byte av befintliga dörrar till säkerhetsdörrar, byte till postboxar samt målning av samtliga snickerier i originalutförande. På gården blev delar av planteringskärl och spaljéer renoverade och utbytta. Vidare gjordes en större omplantering med nya växter och ny jord. Fyra medlemmar i föreningen byggde balkong mot gården. OVK genomförd och ny Energideklaration.

Kommande renoveringar:

Ommålning av trapphus trapphus till originalskick samt resterande planteringskärl på gården. Återställning till originalutförande. Drar troligtvis över till 2022.

Ekonomi

Föreningen har en skuldsättning på ca 5.2Mkr. Föreningen amorterar ca 110.000 kr/år. Skulden per kvm boa är 5 139kr/boa. Uppgifterna kommer från årsredovisning 2020.

Avgifter:

I avgiften ingår bredband, värme & vatten.

Förråd

Lägenhetsinnehavarna disponerar ett vindsförråd och ett källarförråd.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga, uteplats och cykelförråd.

Föreningen har en fin innergård med ett flertal olika möblemang och lampor. På innegården finns även ett fint gårdshus med bord, stolar och vedkamin mm. som alla medlemmar fritt får använda. Vidare finns ett rum i källaren där det finns snickarbänkar samt gymutrustning (hantlar, bänkpress, gummiband, bollar, boxsäck.

Bredband

Via A3 (ingår i avgiften.)

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte

Övrigt

Överlåtelseavgift betalas av köparen, f.n. med 3.5% av aktuellt prisbasbelopp,

Pantsättningsavgift betalas om köparen lånar till köpet för bostaden, f.n. 1.5% av gällande prisbasbelopp.

Kommunen har planer på att eventuellt bygga bostäder på Lundagatan. För mer information se på kommunens hemsida alternativt kontakta kommunen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen samt årsredovisning 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du precis intill Skinnarviksberget som är Stockholms innerstads högsta berg med sina 53 meter över havet. Området bjuder på fantastiska panoramavyer över staden och vattnet från promenadstråk och picknickplatser. Dessutom bor du i en spännande kulturmiljö bland malmgårdar, stadsvillor, kullerstenar, parker och grönska. I grannkvarteret ligger Yttersta Tvärgränd med låga bevarade bostadshus från 1700- och 1800-talen. Staden finns såklart heller aldrig långt borta på en plats som denna. Här bor du mittemellan Hornstulls och Zinkensdamms tunnelbanestationer och Södra Station och pendeltågen når du på 10 minuter. Buss 66 går på Lundagatan och buss 4 alldeles i närheten.