Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Gotlandsgatan 60, 5tr
  [Område] => Södermalm - Sofo
  [Våning] => 5 av 5, hiss finns
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 26 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 1 384 kr/mån Inkl; värme, v/a. En obligatorisk avgift om 209 kr tillkommer / månad för bredband och balkongavgift
)

Gotlandsgatan 60

LJUS FUNKISETTA MED KUNGSBALKONG HÖGST UPP I HUSET

FOTO: OZOLLAPA STYLING: VAN KEPPEL TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Gotlandsgatan 60, 5tr
Område
Södermalm - Sofo
Våning
5 av 5, hiss finns
Rum
1 rum och kök
Area
26 kvm
Avgift
1 384 kr/mån Inkl; värme, v/a. En obligatorisk avgift om 209 kr tillkommer / månad för bredband och balkongavgift

Driftskostnader

El
4 000 kr/år
Försäkring
1 579 kr/år
Övrigt
2 700 kr/år
Total driftskostnad
8 279 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Övrigt; gas

planskiss

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Jean Adrian 1935

Harven 53 är belägen i hörnet av Gotlandsgatan och Bjurholmsgatan. Huset ritades av arkitekt Jean Adrian 1935 och uppfördes 1935–1937. Jean Adrian har bland annat ritat Sportpalatset vid Sankt Eriksbron som får ses som hans främsta verk i Stockholm. Harven 53 är grönklassad i Stockholms stads kulturhistoriska klassificeringssystem vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Det är ett elegant bostadshus uppfört i sex våningar med kungsvåning överst. Porten mot Gotlandsgatan är i stilfullt originalutförande med högt överljus som leder in i en trapphall med dekorativa väggmålningar och marmorgolv.

FÖRENINGEN

Brf Harven 53

Föreningen

Brf Harven 53 (org. 769617-1649) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Harven 53 år 2008. Föreningen består av ett gathus med adresserna Gotlandsgatan 60 samt Bjurholmsgatan 13 och omfattar 40 lägenheter med bostadsrätt, 8 lägenheter med hyresrätt samt 5 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 12 751 kr per kvm boarea. Den totala låneskulden uppgår till ca 22 MSEK, de ligger högre än snittet i området men föreningen har gott om dolda tillgångar genom hyresrätter samt intäkt från lokalerna om ca 650.000 kr/år. Förklaring till en högre belåning står att finna i de många renoveringar föreningen gjort på senare år. Bland annat stambyte, köp av marken, renovering av fönster samt hissbyte (se ”utförda renoveringar” nedan). Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr av köparen.

Renoveringar, i urval

2018 byte av rör i krypgrund, 2017 renovering av källare, 2016 dränering av innergård, besiktning av balkonger utförd, nytt förbättrat avtal med bredband tecknades, ny dörr till tvättstuga, ny hyresgäst i lokal mot Bjurholmsplan, 2015 fönsterrenovering, 2014 ventilationsrenovering, 2013 installation av ny hiss, renovering av cykelrum för att få plats med fler cyklar, 2011 trapphusrenovering, byte till säkerhetsdörrar, byte av elstammar, 2010 stambyte av kök och badrum.

Planerade renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig från 2013-2033, närmast ska gården rustas upp.

Bredband och kabel-tv

TV från ComHem (basutbud ingår, övrigt betalas av bostadsinnehavaren) och bredband via Stockholms Stadsnät (fast kostnad om 109 kr/mån för 1000/1000 mbit).

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en härlig innergård med eftermiddagssol, här finns grill och utemöbler, tvättstuga med två tvättmaskiner, en torktumlare samt ett torkskåp, det finns även en gemensam takterrass. Lägenheten disponerar ett vindsförråd.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad.

Medlemskap

Föreningen godkänner ej juridisk person som medlem i föreningen, delat ägande accepteras med minsta ägarandel 10%.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i februari 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Gotlandsgatan är en lugn och trevlig gata perfekt belägen mitt emellan Nytorget och Skanstull. Här bor du tyst och ostört men med ett stort utbud av restauranger, barer, caféer, butiker och kommunikationsmedel av olika slag i din omedelbara närhet. Snett över gatan ligger dessutom en stor välsorterad Coop-butik. Du bor granne med den fina lekparken Bryggartäppan, och har Vitabergsparken, Nytorget och Blecktornsparkerna på kort promenadavstånd, liksom vattnet och kajerna med fina motionsstråk vid Årstaviken.