Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Råsundavägen 127
  [Område] => Solna - Gamla Råsunda
  [Våning] => 1 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2,5 rum
  [Area] => 66 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 898 kr/mån Inkl. Värme, VA, Basutbud TV. )

Råsundavägen 127

INBÄDDAT I CHARM - MYSIG BOSTAD MED FANTASTISKA FÖNSTER OCH VACKRA ORIGINALGOLV

FOTO: EMILSSON STYLING: RYDMAN TEXT: BECK REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Oliver Källenfors
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Råsundavägen 127
Område
Solna - Gamla Råsunda
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
2,5 rum
Area
66 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 898 kr/mån Inkl. Värme, VA, Basutbud TV.

Driftskostnader

El
4 500 kr/år
Försäkring
1 800 kr/år
Total driftskostnad
6 300 kr/år

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Hagaparken, Brunnsviken
Gamla Råsunda torg
Mall of Scandinavia
Råstasjön och Lötsjön
Du Bon Pain - Råsunda hembageri

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1912 LÖFGREN & OTTERSTRÖM

I början av 1900-talet var det bostadsbrist i Stockholm och många bodde trångt och primitivt i små lägenheter. Med anledning därav, anlades en mängd förstäder i Stockholms omedelbara närhet och en av dem var Råsunda. År 1907 köpte Stockholms Nya Spårvägs AB egendomarna Ellenhill och Charlottenburg samt även delar av Alby och Bällsta. Tanken var att anlägga en modern förstad som skulle "förena stadens bekvämligheter med lantlivets behag" och locka till sig trångbodda Stockholmare som via en nyanlagd spårvägslinje snabbt skulle kunna ta sig mellan hem och arbete. Hus efter hus uppfördes i en arkitekturstil som ligger i gränslandet mellan jugend och nationalromantik. Slätputsade fasader med burspråk och hörntorn är vanligt förekommande, men även nationalromantiskt sinnade tegelhus med småspröjsade fönster förekom. Bland arkitekterna som ritade i Råsunda märks Sigge Cronstedt, Fredrik Liljekvist, Ernst Otterström och Hjalmar Westerlund. Efter första världskrigets utbrott avstannade dock byggnadsverksamheten i Råsunda, och under 1920-talet beslutades att en ny stadsplan skulle tas fram och den signerades av länsarkitekt Edvin Stenfors. Efter andra världskriget tog byggverksamheten i Råsunda ny fart. Nämnas bör punkthusen på Råsundavägen 152-158 som ritades av Gustaf Lettström och som stod klara 1952. I nummer 156 bodde under många år författarparet Artur Lundkvist och Maria Wine vilket är förklaringen till att Artur Lundkvists park ligger strax intill. Området karaktäriseras av en rik och varierad kulturmiljö med en historia av mångfald och kontraster. Trots att vissa kulturhistoriskt viktiga miljöer försvunnit finns det ett stort antal kulturminnen kvar från olika epoker. Fastigheten på Råsundavägen 127 ägs idag av BRF Torkskåpet som består av 15 lägenheter samt två uthyrda lokaler. Föreningen förvärvade fastigheten 1999 och är en omtyckt förening med god ekonomi. Gården med utemöbler och lekplats är gemensam för kvarterets 9 fastigheter (sköts av en samfällighetsförening).

FÖRENINGEN

Brf Torkskåpet, Oxeln 3

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Oxeln 3. Föreningen består av 15 lägenheter, samtliga upplåtna med bostadsrätt. Föreningen har även 2 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1912 av arkitekt Löfgren & Otterström.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen ombildades år 1999 då man också förvärvade fastigheten.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Valorem.

Garage och parkering

Föreningen har tillgång till p-platser via samfällighet, kö för tillfället. Utöver det finns boendeparkering på gatorna. Tillstånd ansöks hos Solna Stad.

Renovering

1993 - Stambyte, Nya elstigare, Renovering tak, Renovering hiss, Ny värmepanna. 2003 – Målning av fönster, Nya tvättmaskiner. 2005 – Ny torktumlare. 2007 – Tillbyggnad av balkonger mot innergård. 2010 – Ny torktumlare. 2012 – Säkerhetsdörrar till alla lägenheter, Renovering rökkanaler, Trapphusrenovering i tidstypisk stil. 2013 – Nytt torkskåp. 2014 – Renovering vädringsbalkonger. 2015 – Målning av fönster både utsida och mellan, Byte av gasservisledning, Stuprör mot gården omdragna. 2016 – Renovering balkongräcke mot gatan, Målning entréportal. 2017 – Byte av stamventiler, Byte trasiga radiatorventiler i lägenheter. 2018 – Nytt expansionskärl till värmepump, Ny varmvattenpump och backventil. 2019 – Montage av taksäkerhet kring skorstenar, Ventilationsåtgärder bla nya frånluftsfläktar på taket. 2020 – Ny tvättmaskin, Byte av fjärrvärmecentral.

Kommande renoveringar

Inga planerade större renoveringar i dagsläget.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2020 till ca 3,7 mkr, vilket ger cirka 2300 kr/kvm boyta, vilket får ses som en låg belåningsgrad.

Avgifter

Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp faktureras säljaren. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp faktureras pantsättaren per pantsättning.

Inga kommande höjningar på månadsavgiften. Senaste ändringen av avgiften var 2019, då den höjdes med 3%.

Förråd

Varje lägenhet disponerar ett källarförråd. Möjlighet att hyra extra förråd finns i mån av plats, kontakta styrelsen.

Gemensamma utrymmen

Föreningens medlemmar har tillgång till ett cykelförråd samt tvättstuga i källaren med två tvättmaskiner, två torktumlare, ett torkskåp samt en mangel. cykelrum. På baksidan av huset finns en stor innergård med lekplats och möbler för grillkvällar och kalas.

Bredband och tv

Föreningen har avtal med ComHem i dagsläget, basutbudet för TV ingår i avgiften men bredbandsavtal tecknas separat.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Hemsida

https://brftorkskapet.se/

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2020 samt föreningens hemsida och officiella faktadokument. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Gamla Råsunda är ett charmigt område samtidigt som det bär anor av storstadselegans, något som kan ses på Stråket med vacker stenläggning och fontän av Milles, och i omgivningar med både stiliga stenfasader och påkostade patriciervillor. Detta skapar en lokal stadskärna med trevliga restauranger, bagerier och caféer, samt butiker så som blomsterhandel, skomakare, livsmedel, apotek, men även bio och systembolag. Vill man ha ett större utbud är Mall of Scandinavia endast 900 meter bort från bostaden. Vårdcentral, förskolor och skolor finns i din direkta närhet, ett barnvänligt område med mycket familjer. Solna kommun består till en tredjedels yta av parker och grönområden. Råstasjön, golfängarna och Lötsjön utgör fina promenadrundor. Hagaparken och Brunnsviken ligger endast 15 min bort och man kan även ta en härlig promenad in till stan via Pampas och Huvudsta Gård. För pendlaren är kommunikationsmöjligheterna en stor fördel med pendeltåg, tvärbana, tunnelbana och bussar bara minuter bort, dessutom enkelt att ta sig ut på de större vägarna med bil.