Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Klippgatan 21
  [Område] => Södermalm - Sofia
  [Våning] => 1 av 5, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 52,5 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 812 kr/mån Inkl. Värme, V/A. Ett obligatoriskt tillägg om 99kr/månad tillkommer för bredband. )

Klippgatan 21

Underbar södermalmstvåa med fönster i två väderstreck intill Vita Bergen

FOTO: JOHANSSON STYLING: RYDMAN TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Klippgatan 21
Område
Södermalm - Sofia
Våning
1 av 5, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
52,5 kvm
Förvaltarens information
Avgift
3 812 kr/mån Inkl. Värme, V/A. Ett obligatoriskt tillägg om 99kr/månad tillkommer för bredband.

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
2 960 kr/år
Total driftskostnad
5 960 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Bad vid Årstaviken
Kajsas i Parken
Nytorget 6
Bistro Boheme
Cafe Nizza

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander, 1924

Arkitekten, tillika en av HSB:s grundare, Sven Wallander ritade huset i korsningen Klippgatan 21 & Skånegatan 105 i tidens nyklassicistiska stil med en kungsvåning överst. Gatufasaderna har fyra särpräglade mycket vackra burspråk med nationalromantiska drag som ger ett lite kontinentalt och påkostat intryck åt fastigheten där den stoltserar på Skånegatans högsta punkt. Bostadsrättsföreningen Kopparn är en sedan 1995 fristående förening som emellertid tillkom redan 1924 som HSB:s första bostadsrättsförening. Föreningen har en gemensam, prunkande innergård som sköts av medlemmar. På somrarna finns utemöbler och grill, gröna träd och blommande rabatter. Balkonger finns i trapphusen mellan våningsplanen.

FÖRENINGEN

Brf Kopparn i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Brf Kopparn i Stockholm en äkta förening och består av ett flerbostadshus på fastigheten Kopparn 6. Föreningens fastighet är belägen vid Skånegatan och Klippgatan intill Vitabergsparken och Sofia kyrka. Föreningen består av 55 lägenheter upplåtna med bostadsrätt samt 1 lokal upplåten med bostadsrätt. Den totalt boytan på bostadsrätter är 1 941 samt 40 kvm som utgör lokalyta. Föreningen registrerades den 28:e mars 1924 och var då HSB:s första förening.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk administration sköts av SBC.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Bostadsrätternas medlemsförsäkring. I försäkringen ingår ansvarsförsäkring för styrelsen.

Urval renoveringar

Portrenovering, 2019. Ny undercentral, energideklaration, 2018. Under åren 1991-1995 skedde en omfattande renovering och modernisering av de flesta betydande områdena av fastigheten. Då renoverades tak, fasad, fönster, tvättstuga och trapphallar. Elstigar byttes även.

Kommande renoveringar, stambyte

Föreningen planerar ett komplett stambyte i fastigheten. Ett stämmobeslut kommer att krävas senast inför upphandlingen och köparen kommer också att ha del i beslutet inför start. Under 1991-95 renoverades våtrummen senast och stammarna renoverades delvis. De stammar som går mellan våningsplanen är ej bytta sedan 1977 och därav behövs nu ett komplett stambyte genomföras i fastigheten. Föreningen har förberett sig väl under senaste åren genom att höja avgifterna och amortera ned mycket av de lån som fanns sedan tidigare, vilket innebär att föreningen står väl rustad ekonomiskt för kommande stambyte. Badrummen kommer att finansieras av föreningen och få ett högt standardutförande, enskilda medlemmar kan betala mellanskillnaden för andra material. Inga större ändringar i planlösningar kommer ske utan medlemmens samtycke. I vissa lägenheter kommer alternativa planer erbjudas till extra kostnad. Köken kommer påverkas mindre och återställas efter stambytet. Byggstart kan vara aktuell som tidigast hösten 2021, men kan även skjutas fram till början av 2022. Byggtiden i varje lägenhet bedöms till 6-8 veckor. Provisorier som duschar och toaletter möjliggör kvarboende, men de rekommenderar att evakuera lägenheten de 3-4 första veckorna. Läs mer på föreningens hemsida för ytterligare information: www.kopparn.se.

Det finns inga andra renoveringar planerade.

Ekonomi

Hög amorteringstakt har under senare år gjort föreningen mycket lågt belånade och står därmet väl rustad för kommande stambyte. Avgiftsnivån genererar därtill ett årligt överskott. För att långsiktigt planera föreningens ekonomi upprättades 2020 en långtidsbudget som sträcker sig fram till 2030. Budgeten för stambytet är ca 18 MKR. Flerårsbudgeten ger för handen att stambytet ej kräver någon väsentlig avgiftshöjning även efter ökad belåning. Avgifter bedöms kunna hållas inom en indexerad ökning på ca 2% de närmaste 10 åren enligt en uppgjord 10-årsbudget. Föreningen har alltså tagit höjd för det men inte beslutat om några avgiftshöjningar i dagsläget. Föreningen har en kassa på ca 1,7 MKR.

Föreningen har en låg skuldsättning om ca 1 560kr/kvm boyta idag. Markvärdet kommer att skrivas upp med 42 MKR i samband med stambytet.

Gemensamma utrymmen

Föreningen nyttjar en lummig innergård med planteringar och sittgrupper. I källaren finns även en gemensam tvättstuga som är utrustad med tre maskiner, torktumlare och två torkskåp. Medlemmarna disponerar även en samlings-/övernattningsrum som i dagsläget är stängd fram till att stambytet genomförts. Det finns även ett cykelrum. Trappstädning sköts av medlemmarna. Enskilt hushåll städar sitt trapphus ca 2 gånger per år. Medlemmarna disponerar över vindsförråd. Hiss finns från portuppgången 105A varifrån man via en övergång på våning 5 enkelt når vindsförrådet. Det anordnas höst- & vårstädningar av gemensamma utrymmen och gården.

Parkering

Boendeparkering gäller längst gatorna, se Stockholm Stads hemsida för mer information.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Värme & V/A ingår i avgiften. Det tillkommer även ett obligatoriskt tillägg om 99kr/månad för bredband via Ownit. Fiber finns anslutet till huset, levereras av Stokab.

Förråd

Lägenheten disponerar 1 vindsförråd omca 2kvm.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Säljaren betalar överlåtelseavgift om 2,5% av prisbasbeloppet. Köparen betalar en pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet. Föreningen godkänner andrahandsuthyrning samt enligt stadgarna.

Juridisk person, delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns om minst 10%. Delägande av person som er bor i huset godkänns.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2021-04-02, föreningens stadgar samt senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Föreningens hemsida: www.kopparn.se.

OMRÅDET

Klippgatan ligger på en kulle, i höjd med Vitabergsparken och dess grönområde. Här är det mysigt att promenera eller ta med picknick ut på en filt. Lite längre bort finns också Hammarbykanalens fina promenadstråk tillsammans med Årstavikens badbryggor, medan Fåfängan och dess utkiksplats (med fantastiska solnedgångar) väntar åt andra hållet. Området är på många sätt dynamiskt. I kvarteret ligger det populära caféet Pom & Flora där det går att få lyxfrukost och gott kaffe varje morgon. Tar du backen ner till Nytorget väntar fler caféer, restauranger och barer. Om sommaren förvandlas den grönskande allén vid Katarina Bangata till ”Bondens marknad” som varje helg erbjuder försäljning av ägg, frukt och grönsaker, hemmagjord sylt och mycket mer. Även Skånegatan blir om sommaren till en mysig gågata. Här finns mycket shopping längs med Götgatsbacken, i Skrapan och Ringens centrum tillsammans med utspridda vintage - och secondhand butiker i varje hörn. Bra kommunikationer finns också med både Skanstulls och Medborgarplatsens tunnelbana på promenadavstånd samt bussar.