Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Utkiksbacken 22
  [Område] => Gröndal
  [Våning] => 2 av 3, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 52 kvm
Föreningens information. [Tomtareal] => [Avgift] => 2 182 kr/mån Inkl; värme, v/a )

Utkiksbacken 22

UNDERBARA UTKIKSBACKEN – SJÖNÄRA SEKELSKIFTE MED BALKONG

FOTO: JOHANSEN STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Lina Axelsson
Mäklarassistent

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Utkiksbacken 22
Område
Gröndal
Våning
2 av 3, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
52 kvm
Föreningens information.
Avgift
2 182 kr/mån Inkl; värme, v/a

Driftskostnader

El
1 750 kr/år
Försäkring
2 974 kr/år
Total driftskostnad
4 724 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Morgondopp vid badbryggan nedanför huset
Lundbergs pistageglass
Örnsbergs kajakklubb, 10 min promenad från huset
Palak paneer på Gandhis altan en sommarkväll
Promenad-/löpstråk längs vattnet

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Carl J Forss 1905

Fastigheten Taljan 5 uppfördes 1906 och huset ritades av Carl J Forss. Från början fanns butikslokaler i bottenvåningen. Därovan inreddes lägenheter om ett eller två rum, som alla försågs med balkong. Fastigheten byggdes i schweizeristil och hade från början en mycket dekorerad fasad med snirkligt lövsågeri, smidesbalkonger, hörnkedjor och prydnadsgavlar, men dessa fick stryka på foten vid en ombyggnad i början av 1950-talet, då fasaden förenklades och slätputsades enligt den tidens stilideal. Men ändå är det en mycket vacker byggnad vi kan beskåda idag, både utvändigt och invändigt. Trapphuset är mysigt och stämningsfullt i vitpigmenterat trä med pärlspont på väggarna, en knarrande spiraltrappa och rundad ledstång av trä.

FÖRENINGEN

Brf Taljan 5

Föreningen

Brf Taljan 5 (org. nr 769626-4758) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Taljan 5 år 2013. Föreningen består av ett flerbostadshus beläget på Utkiksbacken 22 och omfattar 8 lägenheter med bostadsrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 7 572 kr per kvm boarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av Fastum.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Com Hem för kabel-tv och bredband.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

En mindre tvättstuga med en tvättmaskin och torktumlare finns i källaren, används sällan då alla bostäder bortsett från en, har egna tvättmaskiner. Mycket trevlig uteplats med fin utsikt, utemöbler och gemensam grill, plats för cyklar finns på gården.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd.

Parkering

Föreningen har 6 p-platser på gården, f n kö, en parkeringsplats kostar 500 kr / månad.

Renoveringar, i urval

Föreningens fastighet totalrenoverades under 2013 med stambyte i kök och badrum samt även el-stammar, två nya bostäder byggdes. Fasad och tak renoverades av tidigare ägare. Fastigheten är i gott skick och föreningen känner inte till några problem med fastigheten.

Planerade renoveringar

Fönster ska renoveras under 2021, i övrigt följer föreningen en underhållsplan, det som ligger inom de närmsta åren är takrenovering (finns i budget). Fasaden kommer att renoveras men inte inom de närmsta 3-7 åren som det ser ut i dagsläget.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i april 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Utkiksbacken bjuder på vindlande kvarter med vackra hus, fina vyer och möjligheten att börja varje dag med ett dopp. Området är dessutom det enda bevarade sammanhängande hyresvillaområdet i Stockholms närhet (Huvudsta och Hagalund är två andra kända sådana områden som dock idag inte finns kvar sitt hela ursprung). Kvarteren ger dig ingredienser som klippor, vågskvalp, punschverandor, funkisarkitektur, småstadskänsla och storstadsvyer. Gröndals centrum är en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen, spårväg och det klassiska konditoriet Lundbergs. Här råder ett lugn och en trivsam stämning där man möts och stannar och pratar, det är lätt att få känslan att alla känner varandra. På nära avstånd finns Vintervikens trädgårdar med restaurang och café av högsta klass, liksom Liljeholmens centrum med stort shopping- och serviceutbud, tunnelbana och många busslinjer. Via Liljeholmsbron når du Hornstull och Södermalm till fots på cirka kvarten.