Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Brännkyrkagatan 90
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 3 av 4, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 54 kvm
Föreningens information. [Tomtareal] => [Avgift] => 3 000 kr/mån Inkl. Värme, V/A & bredband. )

Brännkyrkagatan 90

GRANNE MED BAGERIET & BERGET – LJUS TVÅRUMMARE INTILL SKINNARVIKSPARKEN

FOTO: OZOLLAPA STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Brännkyrkagatan 90
Område
Södermalm
Våning
3 av 4, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
54 kvm
Föreningens information.
Avgift
3 000 kr/mån Inkl. Värme, V/A & bredband.

Driftskostnader

El
6 000 kr/år
Försäkring
2 400 kr/år
Total driftskostnad
8 400 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Svedjans bageri
Fantastiskt bröd, bullar och croissanter m.m, nybakat i huset
Skinnarviksparken
Med milsvid utsikt över hela Stockholm
Rost
Världens mysigaste kvarterskrog med jättegod pizza, belägen i en gammal motorcykelverkstad
Grand gourmet
Ca ett år gammal spansk delikatessbutik, perfekt för att köpa med ost och oliver och annat smått och gott till en picknick i parken
Tjoget
Utsedd flera år i rad till en av världens 50 bästa barer, några minuters promenad bort

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Bocander & Cronvall, 1931

Fastigheten Bjälken 24 på Brännkyrkagatan 90 uppfördes år 1931 – 1933 och ritades av arkitektduon Martin Bocander och Albin Cronvall. Båda arbetade från början på Hagström och Ekmans kontor, vilket de senare övertog och som kom att bli en av sin tids mest anlitade arkitektbyråer. Föreningen består idag av 46 bostadsrätter på adresserna Brännkyrkagatan 88, 88A-B, 90 och 90A. Här erbjuds ett nyrenoverat cykelrum med hydrauliska cykelställ i två våningar, ett hobbyrum med en snickarbänk, tvättstuga där det alltid är lätt att få tid med tre maskiner, en torktumlare och ett torkskåp. Planen är att tvättstugan ska renoveras under 2022, målas och vissa äldre maskiner ska uppdateras. Många medlemmar i föreningen har bott i huset länge och tar hand om husen och trädgården för en hemtrevlig känsla. Här finns nästan alltid en julgran i december, och påskris går att förvänta sig till påsk. Den fina pergolan används till kalas, middagar och studentbjudningar, och har man barn finns det både gungor och en sandlåda.

FÖRENINGEN

Brf Wirwach

Antal lägenheter och lokaler

Brf Wirwach är en äkta bostadsrättsförening som bildades 1990 och förvärvade fastigheten 2001. Föreningens fastighet består av 2 flerbostadshus på adresserna Brännkyrkagatan 88-90. Föreningen har 46 lägenheter upplåtna med bostadsrätt, 1 lägenhet upplåten med hyresrätt samt 5 lokaler med hyresrätt. Den totala lägenhetsytan är 3 309 kvm.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning sköts av Fastighetsägarna. Teknisk förvaltning sköts av Energibevakning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa. I försäkringen ingår styrelseförsäkring samt bostadsrättstillägg för lägenheterna.

Urval renoveringar

El- och rörstambyte, 1982. Dränering av gårdshus, 2005. Fönsterrenovering/energiglas & målning av tak, 2009. Trapphusrenovering, 2010. Nytt låssystem, 2011. Markarbeten gård, 2013. Nya hissar & byte av horisontella avloppsstammar inkl. stamspolning, 2017/18. OVK, 2019. Renovering portdörrar, 2020. Läs mer i årsredovisning om tidigare renoveringar.

Kommande renoveringar

Under hösten ska de renovera fasaden och muren på bakgården, bakom gårdshuset. Uppdatering av tvättstugan samt fönstermålning planeras ske under 2022.

Ekonomi

Föreningen har stabil ekonomi och tar höjd för framtida underhåll. De långfristiga skulderna är ca 11,6 mkr vilket ger en belåning på 3 505kr/kvm boyta. Det finns inga avgiftsändringar beslutade.

Gemensamma utrymmen

Det finns en lummig innergård som är välskött med flera träd och växter. Där finns även en pergola som används till kalas och bjudningar. Det finns några gungor och sandlåda för barnen. Det finns dessutom ett cykel-barnvagnsrum samt ännu ett cykelrum med hydrauliska cykelställ. Det finns även ett hobbyrum med snickarbänk samt ett soprum som nås från gatan. Föreningen har en gemensam tvättstuga belägen i gårdshuset på nr 88. Den är utrustad med 3 tvättmaskiner, 1 torktumlare, 1 torkskåp och mangel.

Parkering

Boendeparkering gäller längst gatorna, se Stockholm Stads hemsida för mer information.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Värme, V/A samt bredband ingår i avgiften. Huset är anlutet till ComHem för kabel-tv. Bredbandet som ingår i avgiften (250/100 Mbit/s) levereras via Bredband2.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Köpare betalar överlåtelseavgift om ca 2,5% av prisbasbeloppet samt en pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet.

Juridisk person, delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens styrelse, stadgar samt senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Se föreningens hemsida www.wirwach.se.

OMRÅDET

Zinkensdamm är lite av en doldis. Här bor du precis intill Skinnarviksberget som är Stockholms innerstads högsta berg med sina 53 meter över havet. Området bjuder på fantastiska panoramavyer över staden och vattnet, och i parken kan man ligga i timmar och läsa böcker på en filt. Dessutom har du nära till bad vid både Reimersholme och Långholmen tillsammans med Tantolundens strand, bryggor och kolonilotter, likväl som till Mariatorget och Hornstull med dess härliga barer och restauranger. Zinkensdamm är också ett riktigt secondhand/vintage-mecka med butiker så som Herr Judit, Judits, Ruth and Raul, Humana, Brandstationen m.m. En spännande kulturmiljö bland malmgårdar, stadsvillor, kullerstenar, parker och grönska. Här bor människor vars kreativitet flödar, äldre som bott här hela sina liv samt familjer som hittat ett barnvänligt boende. De har dock en viktig sak gemensamt: här trivs de. På fem minuters promenad når du både Zinkensdamms och Hornstulls tunnelbanestationer, och Södra stations pendeltåg ligger 10 minuter bort. Buss 4 och buss 66 går alldeles nära på Hornsgatan.