Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Sankt Paulsgatan 23, högst upp
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 40 kvm
Faktisk upppmätning.
40,5 kvm enl. föreningens register. [Tomtareal] => [Avgift] => 1 623 kr/mån inkl. värme och vatten )

Sankt Paulsgatan 23

NYRENOVERAT 1880-TAL MED LUGNT GÅRDSLÄGE HÖGST UPP I HUSET

FOTO: ÖSTLING STYLING: WALLMÉN TEXT: PETTERSSON

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Sankt Paulsgatan 23, högst upp
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
40 kvm
Faktisk upppmätning.
40,5 kvm enl. föreningens register.
Avgift
1 623 kr/mån inkl. värme och vatten

Driftskostnader

El
2 000 kr/år
Försäkring
1 908 kr/år
Total driftskostnad
3 908 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Watson's bar
Drinkar, god mat, musik och lite skön verklighetsflykt på Hotel Rival
Petrus bageri
Hyllat och fullsatt bageri på Swedenborgsgatan
Mariatorget
Mötesplatsen med vacker fontän
Området
Kombinationen av puls, lugn och den vackra arkitekturen
Söders Hjärta
Barklassiker med vacker utsikt över Maria Magdalena kyrka

ARKITEKTUR 1800-TALETS NYSTILAR

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1881-1882 Lodenius

Fastigheten Småland 2 är en klassisk fastighet från tidigt 1880-tal uppförd av byggmästare G Lodenius. Det var varken fattiglappar eller burget folk som köpte lägenhet utan oftast tjänstemän eller rörelseidkare som exempelvis tullvaktmästare Lindberg och spannmålsidkaren Wiklund. Ägande skedde i en form av kooperativt ägande i ett s.k. bostadsaktiebolag fram till att bolaget 2006-2007 ombildades till en bostadsrättsförening. Brf Bellman 28 är idag en välskött, vänlig förening bestående av 25 lägenheter med bostadsrätt. Föreningen är stolta är sitt välskötta hus med vacker gård och bevarad vind.

FÖRENINGEN

Brf Bellman 28

Antal lägenheter

Brf Bellman 28 är en äkta förening som övertog fastigheten 2006-2007. Det vackra huset stod färdigt 1883. Föreningen äger marken med adresserna Bellmansgatan 28 och Sankt Paulsgatan 23 och omfattar 25 lägenheter med bostadsrätt fördelade på 4 våningar, vind, källare och ett litet gårdshus.

Ekonomi

Huset är i fint skick och föreningen har en låg skuldsättning på ca 5,5 mkr vilket ger oss ett nyckeltal på ca 3 568 kr/kvm boarea vid utgången av 2020. Inga beslutade avgiftshöjningar i dagsläget. Avgiften har varit oförändrad de senaste 25 åren. Inga större renoveringar är planerade. Föreningen har råvindarna kvar vilket kan ses som en värdefull, dold tillgång.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning via Binette.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har även en mysig innergård, bastu, hobbyrum och festlokal i källaren.

Renoveringar

1994 stambyte. 2013 renovering av trapphusen, elstambyte, fiber drogs in i fastigheten. 2018 spolning av stammar. 2019 fastighetsboxar installerades, delar av en källarstam byttes, brandskyddskontroll av eldstäder utfördes. 2020 besiktning samt ommålning av taket på huvudbyggnaden och utbyte av taket på gårdshuset.

Bredband och tv

Tv och bredband via Open universe som är anslutna till stadsnätet. I portalen kan boende välja vem man vill ha som leverantör.

Gårdsplats/innergård

Mysig gruslagd innergård med charmigt gårdshus. Här finns trädgårdsmöbler och grill att tillgå och gården kan även bokas av de boende för att få förtur.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar såväl ett källarförråd som ett stort vindsförråd på ca 12 kvm.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en tvättstuga belägen i källaren med två maskiner och en mangel. Här finns även torkrum med torkskåp och torktumlare. Föreningen har även ett hobbyrum i källaren för snickerier eller målning. Föreningen har också en bastu i källaren med dusch och toalett samt en lokal med ett litet kök i källaren som kan användas för fester m m. Cykelrum finns i gårdshuset och cykelställ på gården.

Antal rum

Lägenheten är i lägenhetsregistret registrerad som en etta, dvs före ombyggnationen till en tvåa.

Kontroll information

Ovanstående information kommer från årsredovisning 2019, föreningens hemsida samt avstämning med föreningens styrelse den 17 mars 2021. Uppgift som är av särskild vikt för spekulant bör stämmas av med föreningens styrelse.

OMRÅDET

I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden. Här behöver du inte sakna något, området vimlar av trevliga restauranger, caféer och butiker. Några särskilt trevliga som ligger nära är till exempel Bistro Süd, Ichi, Kalf & Hansen, Folkbaren, Paradisets matmarknad, Petrus, Johan & Nyström och Drop Coffee. Timmermansgatan tar dig snabbt upp till Mariaberget och dess fantastiska miljöer och vyer. Kommunikationerna är de allra bästa nära med en minut till Mariatorgets tunnelbana och fyra minuter till Södra station med pendeltåg.