Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Gröndalshamnen 1
  [Område] => Gröndal
  [Våning] => 4 av 6, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 61 kvm
Mätbevis (SS 21054:2009) [Tomtareal] => [Avgift] => 2 754 kr/mån inkl. värme, vatten, kabel-tv bas )

Gröndalshamnen 1

GRANNE MED MÄLAREN - LJUVLIG JUGENDTVÅA MED SJÖUTSIKT OCH KAMIN

TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Gröndalshamnen 1
Område
Gröndal
Våning
4 av 6, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
61 kvm
Mätbevis (SS 21054:2009)
Avgift
2 754 kr/mån inkl. värme, vatten, kabel-tv bas

Driftskostnader

El
2 882 kr/år
Försäkring
3 108 kr/år
Total driftskostnad
5 990 kr/år
Drift räknat på
3 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Lundbergs konditori
Klassiskt svenskt kondis i välbevarad 1940-talsmiljö. De har gott kaffe och prisbelönt glass.
Promenadstråken vid vattnet
Börja vid bryggan utanför och följ vattnet runt Gröndal, till Ekensberg och Vinterviken.
Alla badmöjligheter
Ormberget, bryggan nedanför Ormbergsvägen eller nere vid båtklubben.
Padel- och tennisbanorna vid Vinterviken
Fina och gratis att spela på.
Båtplats utanför dörren
Med egen båt kan du enkelt göra utflykter inåt Mälaren, t ex till Drottningholm.

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Gillis Jansson 1910

I hörnet av Gröndalshamnen och Maskinistgatan finns fastigheten Rodret 7 med ett bostadshus ritat 1910 av Gillis Jansson. Som arkitekt är han ett okänt namn, men dock ett namn, många ritningar i Gröndal från denna tid är osignerade. Byggnaden uppfördes i fem till sex våningar med butiker i källarplanet, och är imponerande fin med burspråk och rundade balkonger. Genom åren har viss förenkling av fasaden utförts, som så vanligt med byggnader från denna tid, men det är än idag ett tidstypiskt jugendhus, som har ett fantastiskt läge precis vid vattnet. Den sjönära placeringen, samt att byggnaden innehöll förhållandevis stora lägenheter, gjorde att huset då det stod klart snabbt kom att kallas ”Societetshuset”.

FÖRENINGEN

Bf Gröndalsgården u.p.a.

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsföreningen Gröndalsgården u.p.a. (org. nr 702000-8046) bildades 1917 och äger fastigheten Stockholm Rodret 7. Det kulturmärkta huset är uppfört 1911 och innehar adresserna Gröndalshamnen 1 samt Maskinistgatan 15 och 17, föreningen upplåter 36 st lägenheter med andelsrätt (sammanslagningar har skett). Bostadsförening är en äldre boendeföreningsform som existerade innan bostadsrättslagen introducerades. Föreningens fastighet värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Bostadsföreningen äger fastigheten sedan 1918.

Mark

Föreningen innehar marken med äganderätt och påverkas således inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningen köper ekonomisk förvaltning från Princip Redovisning AB. Teknisk förvaltning ombesörjs i egen regi.

Renoveringar

Föreningens hus har renoverats löpande under åren. Åtgärder i urval följer.

2016 - Renovering av innergård och gårdsfasader samt skorstenar.

2010 - Fönsterrenovering.

2002 - Byte av vatten- och avloppsstammar i kök och badrum.

2000 - Installation av fjärrvärmeanläggning. Fönsterbyte mot gatan.

1990 - Renovering av tak.

1984 - Fasadrenovering mot gatan.

Kommande renoveringar

Framöver planeras en lokal byggas om till lägenhet för att därefter säljas under 2022. Tidigast 2023 eller senare planeras fasadrenovering framsida inkl. fönster- och balkongmålning. Tak längre fram samt trapphusmålning.

Ekonomi

Föreningen har en stabil ekonomi. De långfristiga skulderna uppgår till 14 mkr och de årliga intäkterna uppgår till cirka 1,6 mkr. Föreningens lån per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 5.400 kr per kvm boyta. Snittet i Gröndal är cirka 6.000 kr per kvm.

Avgifter

Föreningen har inga planerade ändringar av avgiften inom överskådlig framtid.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden. Styrelsen är tveksamma till korttidsuthyrning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Städning och städdagar

Föreningen anordnar en till två gemensamma städdagar per år. Man hyr in en container så att de boende kan städa sina förråd vid dessa tillfällen.

Tvättstuga

I källaren till Maskinistgatan 15 finns en tvättstuga med två vanliga tvättmaskiner och en för större textilier såsom mattor. Det finns även torktumlare och ett rum med ett stort och ett litet torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en fin och renoverad innergård med trädgårdsmöbler och grill. På övre gården innanför låst grind finns plats för cyklar. På innergården har det också tillkommit ett barnvagnsförråd. Det finns ett hobbyrum och vid slutet av Maskinistgatan finns en sjöterrass med utsikt mot Mälaren och Söderbebyggelse.

Sophantering

Nere på Lusuddsvägen finns behållare för papper, kartong, glas, plast och metall. På föreningens egen gård (den övre) finns behållare för matavfall och brännbart.

Parkering/garage

Föreningen har garageplatser med lång kötid. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kr/mån). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Bredband finns via fiberanslutning och tecknas av varje medlem individuellt med valfri leverantör. Grundutbudet för kabel-tv ingår i månadsavgiften och levereras av Com Hem.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godtas ej. Delat ägande är tillåtet.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella dokument samt kontakt med styrelsen i december 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Adressen Gröndalshamnen är lika mäktig som läget, här bor du inte många meter från vatten och brygga, och morgon- och kvällsdopp blir en naturlig del av livet. Vyerna över Mälaren och intilliggande öar; Reimersholme, Långholmen, Lilla Essingen och Kungsholmen, är inte annat än magnifik. Vid bryggan ligger fritidsbåtarna på rad, kanske även din så småningom? Gröndals trevliga kvarter ger dig ingredienser som klippor, vågskvalp, punschverandor, funkisarkitektur, småstadskänsla och storstadsvyer, och Gröndals centrum är en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen och spårväg. Här finns även det klassiska och anrika konditoriet Lundbergs. Du bor också nära Färgfabriken med konstutställningar, marknader och café. På promenadavstånd finns Vintervikens trädgårdar med restaurang och café av högsta klass, liksom Liljeholmens centrum med stort shopping- och serviceutbud, tunnelbana och många busslinjer. Via Liljeholmsbron når du Hornstull och Södermalm till fots på en kvart.