Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Samaritgränd 7
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 0.5 av 4, ej hiss
  [Rum] => 1,5 rum och kök
  [Area] => 42 kvm
Förvaltarens information
Enligt förvaltaren är det 1 ROK [Tomtareal] => [Avgift] => 2 603 kr/mån inkl. värme, vatten och basutbud kabel-tv )

Samaritgränd 7

VÄLBEVARAD 1920-TALSLÄGENHET MED VACKERT ORIGINALKÖK

TEXT: MURÉN FOTO: OZOLLAPA STYLING: VAN KEPPEL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Sarah Gesarf
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Samaritgränd 7
Område
Södermalm
Våning
0.5 av 4, ej hiss
Rum
1,5 rum och kök
Area
42 kvm
Förvaltarens information
Enligt förvaltaren är det 1 ROK
Avgift
2 603 kr/mån inkl. värme, vatten och basutbud kabel-tv

Driftskostnader

El
1 500 kr/år
Försäkring
2 455 kr/år
Övrigt
2 712 kr/år
Total driftskostnad
6 667 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Driftkostnad under övrigt avser gas

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1927-1928

Det stora huset på fastigheten Postiljonen 13 uppfördes under åren 1927–1928 för HSB. Arkitekt för bygget var Sven Wallander som ritade det mesta HSB byggde runt om i staden vid denna tid. Postiljonen 13 är ett typiskt 1920-talshus med stora spröjsade sexrutade fönster. Bottenvåningen är rusticerad och fasaden är slätputsad och sparsamt dekorerad. De höga entréerna i ek och glas och de välbevarade trapphusen imponerar. Huset har fem våningar med bostäder och två butikslokaler i gatuplanet. Fastigheten har inte har genomgått några större förändringar under årens lopp utan är i ett fint ursprungligt och bibehållet skick.

FÖRENINGEN

Brf Postiljonen

Föreningen

Brf Postiljonen (org. 702001-6981) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Postiljonen 13 år 1927. Föreningen består av ett flerbostadshus på adresserna Wollmar Yxkullsgatan 48 A-D, Samaritgränd 7-9 samt Doktor Abelins gata 2 och omfattar 147 lägenheter med bostadsrätt samt 2 lokaler med hyresrätt.

Ekonomi

Föreningen har varit skuldfria fram till våren 2020, då man tog lån på 4,23 mkr för investering i bergvärme (klart i början på december 2020). Det ger oss ett nyckeltal om 779 kr/kvm bostadsrättsyta. De långfristiga skulderna uppgår till ca 4 mkr. De senaste bokslutsåren har föreningen gått med vinst och man har goda intäkter från lokalerna. Föreningen har även genomfört kostnadsbesparingar i form av bergvärme, gemensamhetsel samt omförhandlingar av avtal. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar men det kan ske en liten justering uppåt beroende på kommande renoveringar.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr av köparen.

Renoveringar, i urval

2019 bergvärme och gemensamhetsel installeras, stamspolning, besiktning av fasad och balkonger, påbörjat upphandling av entreprenör, 2015 målning av tak, 2013 stamspolning, 2012 renovering av balkonger samt fasad mot innergård, 1990 renovering av tak, 1982 stambyte, 1974 fasadrenovering.

Planerade renoveringar

2021 omputsning av fasad mot gata, renovering av balkonger mot gata, renovering av tak. Byte av innerfönster till energiglas.

Bredband och kabel-tv

Bredband via fiber och anslutning mot Bredband 2 eller via Comhems kabel-tv-nät. Kabel-tv via Comhem (basutbud ingår i månadsavgiften).

Förråd

Vindsförråd om cirka 3 kvm med lutande tak.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en välskött lummig gård med utemöbler och grill. Det finns även två cykelförråd, barnvagnsförråd, hobbyrum, samlings-/festlokal med enkel köksvrå, bord, stolar samt bordspingis, kan bokas utan kostnad och belägen på källarplan i Wollmar Yxkullhuset. Övernattningslägenhet med våningssäng, toalett men ej dusch, belägen på Doktor Abelins gata, hyrs ut till föreningens medlemmar för 150 kr/natt.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad.

Medlemskap

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i februari 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Samaritgränd är en lugn liten återvändsgata med ett fördelaktigt centralt läge på Söder. Här har du lika nära till Skinnarviksbergets vyer, Tantolundens grönska och alla restauranger och caféer vid Mariatorget med omnejd. Området kryllar av trevliga mat- och kaffeställen och butiker. Vill man ändå förflytta sig någon annanstans är pendlingsförutsättningarna de bästa, med närhet till såväl tunnelbana och bussar som pendeltåg vid Södra station.