Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Östgötagatan 79
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 1 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 35 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 1 315 kr/mån inkl. värme och vatten )

Östgötagatan 79

FIN, YTEFFEKTIV TVÅA I EFTERTRAKTAD FÖRENING

TEXT: BERTHELS STYLING: COPPARSTAD FOTO: SPINNELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Alexander Lövgren
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Östgötagatan 79
Område
Södermalm - SoFo
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
35 kvm
Förvaltarens information
Avgift
1 315 kr/mån inkl. värme och vatten

Driftskostnader

El
2 400 kr/år
Försäkring
2 300 kr/år
Total driftskostnad
4 700 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Ringen centrum
Gelato Caput Mundi
Pazzi
Älskade traditioner
Promenera längs Årstaviken

Arkitekturen

Arkitekt: Hugo Hörberg 1913

På Östgötagatan 75-79 i kvarteret Harvpinnen, eller Harven som det kallades innan Bjurholmsplan delade kvarteret i två delar, hittar vi tre nästintill identiska bostadshus. Husen uppfördes under 1913-1915 och är typiska för tiden med sina strama fasader, naturstensbeklädda bottenvåningar och burspråk som släpper in gott om ljus. Lägenheterna karaktäriseras av tidstypiska snickerier som sockelpaneler och spegeldörrar och i vissa av dem finns även vackra, vitglaserade kakelugnarna bevarade.

Östgötagatan 75 ritades av Hugo Hörberg, som även står bakom de två övriga byggnaderna i Harven 14 tillsammans med Axel Kumlien. Fasaden ser inte riktigt ut som på de ursprungliga ritningarna, t ex saknas vissa putsdetaljer, vilket kan förklaras av fasadrenoveringar eller att man helt enkelt förenklade fasaden redan när husen byggdes. I mitten av 1980-talet gjordes dessutom en ganska omfattande ombyggnad av de gamla fastigheterna, med installation av centralvärme, badrum, hissar och nya fönster. I samband med detta slogs några av lägenheterna ihop och en del kakelugnar revs ut. På senare år har dessutom vinden inretts för bostadsändamål och balkonger har satts upp på gårdsfasaden.

FÖRENINGEN

Brf Harvpinnen 75-79

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Harvpinnen 14. Föreningen består av 45 lägenheter, varav 43 är bostadsrätter och 2 är hyresrätter. Föreningen har även 6 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1913 av arkitekt Hugo Hörberg.

År föreningen övertog fastigheten:

År 2001.

Mark:

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna.

Renovering

1985 - Stambyte (Stamspolning sker med ett par års mellanrum för att förlänga livslängden på stambytet).

2002- Trapphusrenovering.

2003 - Hiss renoverades.

2006 - Nya balkonger samt renovering av tvättstuga.

2008 - Taket ommålat och fasad samt fönster mot gata renoverades.

2009 - Byggdes cykelskjul på gården.

2010 - Fiber indraget till respektive lägenhet samt stamspolning.

2014 - Byte av fjärrvärmecentral samt målning av fönster mot gård.

2016 - Byte av frånluftsfläktar och genomgång av ventilationen. Lås till portar och allmänna utrymmen byttes och fastighetens avloppsstammar spolades.

2018 - Fasaden mot gatan tvättades.

2019 - Trapphusen renoverades.

2019 - Fönstren mot Östgötagatan målades.

2020 - Cykelskjulet renoverades och plåtdörrar utomhus målades.

Kommande renoveringar:

Inte det närmaste året, då flera stora arbeten nyss är utförda. Föreningen har en underhållsplan som följs. Näst i tur står målning av plåttak, 2022.

Ekonomi

Lån på 6,9 mkr, vilket ger 1953 kronor per kvadratmeter yta.

Avgifter:

Inga planerade avgiftsändringar. Föreningen debiterar varmvatten efter faktisk förbrukning med avstämning en gång per år.

Delat ägande

Föreningen kan acceptera delat ägande om den som bor i bostadsrätten äger minst 50 procent. (Gäller om exempelvis en förälder går in och stöttar vid köp).

Förråd:

Vindsförråd tillhör lägenheten.

Gemensamma utrymmen:

Gemensam tvättstuga finns på entréplan i port 77. I alla entréer finns barnvagnsrum som i mån av plats kan användas till cyklar. I källaren finns ett större cykelrum för långtidsförvaring av cyklar, samt ett pingisrum och ett mötesrum.

Föreningen har en trivsam innergård, med tre sittgrupper, gräsmattor, många bärbuskar, cykelparkering med tak och en liten lekplats med gungor. Gemensamma grillar finns.

Bredband och tv:

Fastigheten är ansluten till stadsnätets öppna nät. Var och en väljer sin egen bredbands-/kabel-tv-leverantör i ett stort utbud av tjänster. Information om tjänster finns på Open Universes hemsida. Föreningen har även avtal med ComHem (tre hål i väggen). Även de medlemmar som väljer detta alternativ sluter själva avtal med leverantören.

Juridisk person:

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du mittemellan Nytorgets hippa shopping- och nöjesstråk och mer folkliga Skanstull, där du bland annat hittar gallerian Ringen samt utmärkta kommunikationer i form av tunnelbana och många busslinjer. I dina nya kvarter finns flera populära restauranger att välja bland, som Shanti, Falloumi, Bleck och Pelikan. Föredrar du en picknick hittar du den perfekta gräsmattan i småhemliga oasen Bjurholmsplan, strax utanför porten. Dessutom har du Vitabergsparken, Blecktornsparkerna och Årstavikens fina stråk längst vattnet på kort promenadavstånd.