Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Lundagatan 36C
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 1 av 5, hiss finns
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 66,5 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 140 kr/mån Inkl värme, v/a, kabel-tv från Com Hem [Andelstal] => 0,30136 % [Andel av årsavgift] => 0,30136 % [Lägenhetsnummer] => 99-2028-3-312-4/1003 )

Lundagatan 36C

Funkis när den är som bäst med magisk utsikt och hörnbalkong på fina Lundagatan

TEXT:ERIKSSON FOTO:OZOLAPPA STLING VANKAPPEL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Lundagatan 36C
Område
Södermalm - Högalid
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
3 rum
Area
66,5 kvm
Förvaltarens information
Avgift
3 140 kr/mån Inkl värme, v/a, kabel-tv från Com Hem
Andelstal
0,30136 %
Andel av årsavgift
0,30136 %
Lägenhetsnummer
99-2028-3-312-4/1003

Driftskostnader

El
3 305 kr/år
Försäkring
3 374 kr/år
Övrigt
3 024 kr/år
Total driftskostnad
9 703 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
Övrigt avser gas

planskiss

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1930

Det var i slutet av 1910-talet som Stockholms stad beslutade sig för att anlägga en liten villastad med Lärkstaden på Östermalm som förebild. 13 tomter uppläts för visionen och de flesta bebyggdes under 1920-talet, men några under 1930-talet och då i form av flerfamiljshus.

HSB, Hyresgästernas sparkasse- och byggnadsförening, grundades 1923 och strax därefter sattes byggnadsprojektet Marmorn vid Lundagatan och Skinnarviksparken igång. Kvarterets placering på hög höjd gjorde att Marmorn var väl synlig över stora delar av staden. HSBs kanske främsta arkitekt och tillika grundare var Sven Wallander. Han ritade i den nya funktionalistiska stil som skulle slå igenom på Stockholmsutställningen 1930 och som byggde på modernismens idéer som utvecklats under 20-talet. Kvarteret Marmorn fick ett mycket avancerat uttryck, kanske pga av sitt utmärkta läge högt ovan. vattnet.

Sven Wallander föddes i Stockholm av konstnärsföräldrar och fick en gedigen utbildning, först på Kungliga tekniska högskolan och sedan vid Konstakademien. Efter en period som egen företagare grundade han HSB och kom helt att ägna sig åt den kooperativa rörelsen.

Kvarteret Marmorn innehåller främst lägenheter om ett till två rum och kök. Samtliga lägenheter var fullt moderna med badrum, centralvärme, sopnedkast och släta kökssnickerier. Kylskåp saknades dock, istället fanns friskluftsventilerande skafferier. Lägenheterna är traditionellt byggda med hantverksmässiga metoder och rejäla material. Lister och foder är i massivt trä, liksom golvplanken. Spegeldörrarna är så kallade spegeldörrar med fyllningar och minner om ett hantverk som inte finns i dagens nyproduktion. Husens fasader är slätputsade i en gul nyans och fönstren målade i grönt. Trapphusen är mestadels indragna från fasaden och bildade en djup nisch som markeras i fasaden av en ljusgrå omfattning i puts. Vädringsbalkonger finns och portarna är i ek med relativt stora glaspartier. Den ljusa, luftiga gården öppnar upp sig mot den soliga Lundagatan och erbjuder goda möjligheter till samvaro ute i det fria.

FÖRENINGEN

HSB:s Brf Marmorn i Stockholm

Föreningen

Brf Marmorn i Stockholm (org. nr 702001-4085) är en äkta förening som förvärvade fastigheterna Marmorn 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 och 8 år 1930. De kulturmärkta husen är uppförda av HSB från och med tidigt 1930-tal och innehar adresserna Lundagatan 36 A till Lundagatan 44 D. Föreningen upplåter 539 lägenheter med bostadsrätt, 22 lokaler med hyresrätt, 35 p-platser och 12 mc-platser med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningen har en mycket god ekonomi, de långfristiga skulderna uppgår till cirka 38,3 mkr vilket ger oss ett nyckeltal på 1 787 kr/kvm boarea, att jämföra med snittet på Södermalm som ligger på ca 6 000 kr/kvm. Lokal- och p-platsintäkterna uppgick senaste bokslutsåret till över 2,4 mkr. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB. Den tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsskötsel AB.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Ownit för bredband (1000/1000 Mbit/s) och medlemmarna tecknar själva abonnemang som fn är 89 kr/månad. Kabel-tv via Tele2 (tidigare Comhem) och dess grundutbud ingår i månadsavgiften.

Förråd

Tillhörande lägenhet har ett källarförråd om ca 4,5 kvm.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras. Lägsta ägarandel 10 %.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på ca 1 691 kr av säljaren. Pantsättningsavgift om 725 kr per pantsättning betalas av pantsättaren.

Gemensamma utrymmen

Det finns åtta tvättstugor i föreningen (tre i 38 B och fem i 44 B) samt två spontantvättstugor (en i 38:an och en i 44:an), tre cykelrum, fyra gästlägenheter, två musikrum samt ett hobbyrum. Föreningen har en väl omhändertagen gårdsmiljö med utemöbler, grillplatser och en mindre lekpark. Planteringar och grönytor sköts av professionell personal.

Parkering/garage

Föreningen har 35 parkeringsplatser och 12 mc-platser för uthyrning. För närvarande är det ca 10 års kötid till en parkeringsplats. Enligt föreningens senaste nyhetsbrev finns dock några få lediga mc-platser (1 000 kr/år).

Renoveringar, i urval

2020 fönster och fasadrenovering (Lundagatan 42 A-B samt 44D). 2018 takrenovering (Lundagatan 44A-D), omläggning av trappa (Lundagatan 36A), betongplatta för mc-parkering. 2017 uppsnyggning och reparation av trapphus, förbättrad belysningen på gårdarna, värmepumpsprojekt, hissrenovering, betongläggning av mc-parkering. 2016 renovering av portar, byte av vvc-ventiler, fasadrenovering, takmålning och byte av fönster samt balkongdörrar. 2015 ombyggnad tvättstuga, renovering av mur och sockel. 2014 renovering av fönster. 2012 fasadrenovering. 2009 – 2011 renovering av fönster. 2009 bergvärmeinstallation som komplement. 2009 bredband, fiberkabel. 2005 – 2008 renovering av fönster. 1998 – 1999 renovering av hissar. 1996 renovering av balkonger. 1993 stambyte el, stambyte badrum. 1972 stambyte kök.

Planerade renoveringar

Takrenovering 36 F + 42 A, renovering av balkonghörn, fasad samt fönster av delar av huset. Se föreningens hemsida för mer information om renoveringar.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts av Städgladen AB.

Hemsida

www.marmorn.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument i november 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Skinnarviksberget är Stockholms innerstads högsta berg med sina 53 meter över havet. Området bjuder på fantastiska panoramavyer över staden och vattnet från promenadstråk och picknickplatser. Äter du hellre på restaurang, finns det många att välja bland i dina nya kvarter; italienaren Pane Vino, hippa Häktet, populära Folkets Kebab och veganernas favorithak Mahalo. bor du i en spännande kulturmiljö bland malmgårdar, stadsvillor, kullerstenar, parker och grönska. I grannkvarteret ligger Kristinehovs Malmgård som är en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer, fin och trädgård. Staden finns såklart heller aldrig långt borta på en plats som denna. Här bor du mittemellan Hornstulls och Zinkensdamms tunnelbanestationer och har Hornsgatans puls bara några minuters promenad bort. Nere vid Hornsgatan finns även ett brett utbud av shopping och service, samt utmärkta kommunikationer i form av tunnelbana och ett flertal busslinjer såsom buss 66 på Lundagatan och buss 4 på Hornsgatan. På promenadavstånd hittar du bland annat mysiga Långholmen och Zinkensdamms IP, där du kan titta på bandy och åka skridskor om vintrarna.