Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Kocksgatan 22 A, högst upp
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 42 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054: [Tomtareal] => [Avgift] => 1 161 kr/mån inkl. vatten och balkongavgift )

Kocksgatan 22 A

SEKELSKIFTE - HÖGST UPP MED BALKONG I SKULDFRI FÖRENING

TEXT: PETTERSSON

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Kocksgatan 22 A, högst upp
Område
Södermalm - SoFo
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
2 rum
Area
42 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
1 161 kr/mån inkl. vatten och balkongavgift

Driftskostnader

El
6 000 kr/år
Försäkring
2 400 kr/år
Total driftskostnad
8 400 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Vitabergsparken
Kuperad grön lunga med bland annat friluftsteater
Årstaviken
Jogging, utegym, kompishäng och food trucks
Mosebacke
Kultur och fantastisk utsikt över stan
Nytorget
Torget intill Stockholms kanske bästa restauranger

ARKITEKTUR 1800-TALETS NYSTILAR

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Johan Arvid Vallin 1889-1890

Dagakarlen 21 uppfördes 1889–1890 av byggmästare J P Hedqvist efter ritningar av Johan Arvid Vallin. Samtidigt uppfördes grannfastigheten på Kocksgatan 20 även den ritad av Vallin. Byggnaden består av ett gathus om fyra våningar samt en gårdsflygel och karaktäriseras av en tidstypiskt lekfull arkitektur, med fasad i både grov och slät puts samt en tjusig portal. Efter studier vid Slöjdskolan i Stockholm 1871-1879 och efter att ha praktiserat hos flera byggmästare började Vallin egen verksamhet 1882. Bland hans större byggnadsarbeten kan nämnas om- och tillbyggnaderna av Centralposten, postens verkstäder vid Ragvaldsgatan 14 och ett flertal postkontor 1925-1926. Han ritade omkring 30 bostadshus i Stockholm och Bageriidkarnas jästfabrik i Sickla.

Bf Södern u.p.a. är en äldre välskött, helt skuldfri förening mån om att förvalta sitt vackra hus. Föreningens gård är välskött med grönska, blommor, kryddor och bär som går bra att plocka.

FÖRENINGEN

Bf Södern u.p.a.

Antal lägenheter och lokaler

Bf Södern u.p.a. består av 16 lägenheter och 1 lokal med andel i bostadsförening. Föreningen är en bostadsförening och lyder under lagen om ekonomiska föreningar. Föreningen äger marken där fastigheten står.

Om bostadsförening

En bostadsförening är en äldre version av bostadsrättsförening men har samma ändamål – att främja medlemmarnas ekonomiska intresse genom upplåtelse av bostadslägenheter under nyttjanderätt och utan tidsbegränsning. Verksamheten regleras under lagen om ekonomisk förening och beskattas som en äkta förening.

Förvaltare

Föreningen sköter själv ekonomisk och teknisk förvaltning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Söderberg & Partners.

Ekonomi

Föreningen är helt skuldfri och har visat positiv resultat de senaste åren (plus 66 tkr 2019). Årsstämman beslutade om 3% avgiftshöjning, vilken införs till nästkommande kvartalsavgift (juli 2022). Avgiften kommer då bli cirka 37kr högre per månad.

Renoveringar

Föreningen byter vattenstammar vartefter lägenheterna renoveras. För lägenhet 12 är det gjort efter 2012. Taket lades om på 80-talet, målades om 2016. Gårdsfasaden renoverades nån gång tidigt 70-tal och är fortfarande väldigt fin. Elstammar i gårdshuset bytta till 3-fas under 80-talet (ej draget in till denna lägenhet), i gatuhuset råder blandad kompott med olika datum i olika lägenheter men inga stamledningar är äldre än 80-tal. Trapphusen gjordes 1998 men gårdshustrappens innertak färdigställdes först några år senare.

Kommande renoveringar

En reparation, tvätt och omfärgning av gatufasad inklusive fönster pågår. Därutöver har föreningen inget större inplanerat.

Uppvärmning

Fastigheten uppvärms via direktverkande el. Vatten uppvärms via varmvattenberedare.

Delat ägande

Föreningen godkänner endast medlemmar som avser att bo i föreningen. Delat ägande mellan förälder/barn är ej accepterat.

Städdagar

Föreningen genomför normalt sett två städdagar årligen (vår och höst).

Bredband och kabel-tv

Via Comhem. Medlem tecknar själv avtal.

Antal rum lägenhetsregister

Lägenheten är registrerad som en etta i föreningens lägenhetsregister.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga belägen i mysigt fristående hus på gården. Dubbla tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och mangel. Föreningen har därutöver ett mindre förråd f.n. vigt åt barnvagnar och husets trädgårdsredskap. Cykelparkering på gården.

Överlåtelseavgift

Säljare betalar överlåtelseavgift. Köpare betalar pantsättningsavgift.

Kontroll information

Ovanstående uppgifter kommer från årsredovisning 2021 samt kontroll med föreningens styrelse i april 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för spekulant bör kontrolleras med föreningens styrelse.

OMRÅDET

Här bor du nära allt Södermalm har att erbjuda i form av butiker, restauranger och nöjen. Vad sägs om en shoppingrunda på myllrande Götgatsbacken, en after work på Nytorget eller kanske en spelning uppe på Mosebacke? Är du sugen på något att äta har du mycket att välja på i dina nya kvarter; populära Folkets Kebab, cyklisternas mecka Café Le Mond, hajpade Punk Royal och klassiska Humlehof är bara några exempel. Känner du mer för en picknick är det inte långt till oasen Vitabergsparken, med grönskande kullar och utomhusscen. Tunnelbanan går bara några minuter från porten, på Medborgarplatsen, där du även hittar all tänkbar service, biograf och saluhall.