Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Pontonjärgatan 43
  [Område] => Kungsholmen
  [Våning] => 0 av 6, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 67 kvm
Föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 045 kr/mån inkl. värme och vatten )

Pontonjärgatan 43

LUFTIG 1920-TALSTVÅA INTILL FIN INNERGÅRD PÅ NEDRE KUNGSHOLMEN

FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Erica Lamberg
Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Oliver Källenfors
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Pontonjärgatan 43
Område
Kungsholmen
Våning
0 av 6, hiss finns
Rum
2 rum
Area
67 kvm
Föreningens information
Avgift
3 045 kr/mån inkl. värme och vatten

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
2 500 kr/år
Total driftskostnad
5 500 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Höög och Morssing 1924

Fastigheten Gjutformen 4 ligger i hörnet av Pontonjärgatan och Karlsviksgatan. Här står ett pampigt klassicistiskt bostadshus, uppfört mellan 1924 och 1926, och ritat av Anders Höög och Gunnar Morssing. Denna duo står bakom ritningarna till omkring 150 hus i Stockholm mellan åren 1908 och 1930. Höög var den som ritade planlösningarna och Morssing fasader samt interiör dekor. Byggherre var Fastighets AB Vapensmeden, som låg bakom ett stort antal av de hus som uppfördes i kvarteren. I början av 1990-talet genomgick fastigheten en modernisering och renovering, som även innebar att vinden inreddes med lägenheter. Vid detta tillfälle renoverades också fasaden i enlighet med Höög och Morssings originalritningar från 1924. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket innebär att den är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

Brf Vapensmeden

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Gjutformen 4 med adress hörnet Pontonjärgatan 43 och Karlviksgatan 6. Föreningen består av 44 lägenheter, varav 41 är upplåtna med bostadsrätt och 3 är upplåtna med hyresrätter. Inom föreningen finns inga kommersiella lokaler. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1924 av arkitekt Höög och Morssing.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen ombildades år 2011.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av RB Ekonomi.

Garage och parkering

Det finns 6 parkeringsplatser (garage) att hyra av föreningen. Om man vill anmäla sig till lön kontaktar man styrelsen. Idag är det 3 personer i kö.

Boendeparkering på gatorna. Tillstånd ansöks hos Stockholm stad. Taxa 3.

Renovering:

1992, Stambyte i alla kök och badrum

2012-2015, Balkonger.

2016, Hissrenovering, fönsterrenovering.

2017, Nya entréskyltar.

2019, Ny fjärrvärmecentral.

2020, Trapphusrenovering.

Kommande renoveringar:

Inga större kommande renoveringar.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2019 till 18 mkr, vilket ger cirka 7000 kr/kvm boyta. Föreningen har 3 hyresrätter som totalt uppgår till 108 kvm, vilket får ses som en dold tillgång med ett marknadsvärde runt 10 mkr. Under 2019 avyttrades en hyresrätt vilken bekostade trapphusrenoveringen.

Avgifter:

Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp (ca 1183 kr) faktureras köparen. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp (ca 473 kr) faktureras pantsättaren per pantsättning.

Föreningen håller på att arbeta fram budgeten inför 2021, den ska spikas om någon vecka. De är inte helt klara med avgiftshöjningar, men det ser ut som att de inte kommer att behöva höja avgifterna för nästa år. (Kontrollerat 2020-12-04)

Förråd:

Källarförråd tillhör lägenheten.

Gemensamma utrymmen:

Lummig gemensam innergård som nyligen renoverats med ny trall, pergola och grill. Gemensamma tvättstugan finns i källaren på Karlviksgatan 6. Gemensamt cykel- och barnvagnsrum finns.

Andrahandsuthyrning:

Får ske efter tillstånd från styrelsen.

Bredband och tv

Fiber finns indraget i fastigheten och boende kan välja mellan operatörerna ComHem och Bredbandsbolaget för TV och bredband. Aktuellt utbud på TV och bredband samt priser finns på www.comhem.se eller www.bredbandsbolaget.se

Ägande

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2019 samt avstämt med styrelsen i samband med annonspublicering. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Med detta läge behöver du inte sakna någon form av service, ej heller grönska eller vatten. Här bor du precis vid Rålambshovsparken och Norr Mälarstrand, och har Fridhemsplan just intill. I området finns många bra restauranger och caféer, både i de närmaste kvarteren och nere vid vattnet, och det är också lätt att ta med sig picknickfilten till någon park. Dessutom har du nära till dopp vid Smedsuddsbadet. I kvarteren runt Hantverkargatan finns många trevliga och unika butiker, och Fridhemsplan och Västermalmsgallerian bjuder på varuhus och galleriashopping. Knutpunkten Fridhemsplan är också suverän ur kommunikationssynpunkt.