Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Götaforsvägen 34
  [Område] => Stureby
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 74 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 4 423 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband (1000 Mbit/s), basutbud kabel-tv )

Götaforsvägen 34

ETAGETREA FRÅN 1950-TALET HÖGST UPP I HUSET MED BALKONG

TEXT: HENRIK STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: SPINNELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Götaforsvägen 34
Område
Stureby
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
74 kvm
Förvaltarens information
Avgift
4 423 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband (1000 Mbit/s), basutbud kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El
3 200 kr/år
Försäkring
2 400 kr/år
Total driftskostnad
5 600 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

4H-gården
Vid Bandängens parklek.
BEA ICA Kvantum
En annorlunda mataffär med allt och lite till.
Majroskogen
Bevarad skog några minuter bort.
Enskedeparkens Bageri
Prisbelönt bageri i charmig 1800-talsmiljö i Enskede gård.
Gamla Enskede Matbod
Fin kvarterskrog i Gamla Enskedes affärskvarter.

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Backström & Reinius 1951

Den renommerade duon Sven Backström och Leif Reinius, kända för att bland annat ritat stjärnhusen i Gröndal och centrumanläggningar som Vällingby och Farsta, ligger bakom husen i Brf Stureby, som uppfördes under åren 1951–1953. Brf Stureby är en stor förening med 399 lägenheter och åtta hyresrättslokaler fördelat på 14 huskroppar med åtta olika fastighetsbeteckningar. Föreningen bildades 1952 i samband med att husen byggdes och hör till HSB Stockholm. I föreningen finns sex tvättstugor, gym med bastu, pingisrum, ett uthyrningsrum, en verkstad, en föreningslokal, cykel- och barnvagnsförråd. Utomhus finns bland annat tre grillplatser och två lekplatser.

FÖRENINGEN

HSB:s Brf Stureby (702002-2179)

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen (HSB) Stureby (org. nr 702002-2179) innehar fastigheterna Cellofanet, Paketet, Kartongen, Fiberskivan, Stickan, Träflisan, Linnepapperet och Kvisthålet. Husen stod klara 1953 och är belägna i Enskede-stadsdelen Stureby. Föreningen upplåter 401 st lägenheter med bostadsrätt och har även lokaler. Husen värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har funnits och innehaft fastigheterna sedan de bebyggdes.

Mark

Föreningen innehar fastigheterna genom tomträttsavtal med Stockholms stad. Omförhandling sker 2021/22.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB Stockholm. Föreningen har avtal med SBC gällande teknisk förvaltning av fastigheterna.

Renoveringar

Stambyte genomfördes 1995-97, samt även byte av elstammar och balkonger. 2018, renovering klar av garagetaken. 2017 skedde ett byte av avloppsledningen i källaren på Skönviksvägen 271-275 samt dränering och isolering. 2013-2016, fönsterrenovering genomfördes, byte av innerruta mot energiglas och renovering samt målning av träet. Fasad- och balkongrenovering 2008. Stamspolning 2019. Portkodlåssystem 2020. Se en utförlig lista av renoveringsdetaljer på föreningens egen hemsida eller i årsredovisningen.

Kommande renoveringar:

Föreningen renoverar löpande och har en 10-årig underhållsplan. Föreningens gym kommer under hösten att rustas upp och målas om. Ommålning av entréer och trapphus planeras ske inom ca två år.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till ca 59 mkr och årliga intäkter uppgår till över 19 mkr, summan av omsättningstillgångarna uppgår till ca 7,5 mkr. Föreningen har goda intäkter från hyreslokaler. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till ca 2.700 kr, snittet i Enskede uppgår till 6.000 kr.

Avgifter

Inga uppgifter om planerade avgiftsändringar, men troligen kan det behöva ske 2022 med ledning av höja tomträtter. Styrelsen arbetar dock tills dess för att försöka undvika en avgiftshöjning och kapa kostnader på andra sätt.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade via Folksam med styrelseansvar.

Städning och städdagar

Trappstädning och utemiljö sköts av anlitade företag så detta är inget medlemmarna själva behöver sköta.

Tvättstuga

I föreningen finns sex tvättstugor. Alla medlemmar hör till en av dem. Tvättstugorna finns vid Götaforsvägen 11, 20, 12 samt Skönviksvägen 287, 311 och 323.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör många faciliteter. Tvättstuga, barnvagns- och cykelförråd i källaren, föreningslokal, gym och bastu, pingisrum, verkstad, övernattningsrum, grillplatser, lekplatser m.m.

Parkering

Brf Stureby har 90 st p-platser och 27 st garage för personbil och 7 MC-platser inomhus för uthyrning. Kötiden till p-platser och MC-platser varierar över tid. Kötiden till garagen är lång. En p-plats kostar 300:-/månad, ett garage kostar 800:-/månad och en MC-plats kostar 230:-/månad. Du kan parkera på omgivande gator utan kostnad, med undantag för de dagar då parkeringsförbud gäller. Stureby omfattas inte av kommunens boendeparkeringszoner.

Bredband och TV

Bredband via Stockholms stadsnät (1000 Mbits) ingår i avgiften. Kabel-TV via Com Hem, basutbudet ingår i avgiften.

Övrigt

Delat ägande godkänns, minsta andel 10 % och max 3 st ägare.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens faktasidor och officiella handlingar i oktober 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Stureby som stadsdel började bebyggas 1921, då under namnet Ersta Villastad efter gården Ersta som låg i området vars mark förvärvats till byggandet. Efter protester från Ersta diakoni på Södermalm bytte området 1926 namn till Stureby som syftar på Sten Sture den yngre, vars arméer under 1500-talet ska ha bekämpat den danske kungen Kristian II i dessa omgivningar. Stureby domineras av villabebyggelse men här finns också en hel del flerfamiljshus, framförallt smalhus i tre våningar, som detta. På Skönviksvägen och i Brf Stureby bor du i ett lugnt område i direkt anslutning till grönska och dessutom nära tunnelbanan. Området har många bra förskolor och skolor. Nära är det också till Ica Bea, som är mer än en vanlig matbutik, Enskedes trevliga utbud av restauranger och caféer, motionsstråk och utegym.