Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Västra Finnbodavägen 9C
  [Område] => Nacka - Saltsjöqvarn
  [Våning] => 4 av 6, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 43 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 2 061 kr/mån inkl; värme, v/a och hushållsel. En obligatorisk avgift om 200 kr/månad tillkommer för bredband och tv.
)

Västra Finnbodavägen 9C

MED ANOR I 1600-TALET OCH UTSIKT ÖVER SALTSJÖN OCH STADEN

FOTO: JOHANSSEN STYLING: VAN KEPPEL TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Västra Finnbodavägen 9C
Område
Nacka - Saltsjöqvarn
Våning
4 av 6, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
43 kvm
Avgift
2 061 kr/mån inkl; värme, v/a och hushållsel. En obligatorisk avgift om 200 kr/månad tillkommer för bredband och tv.

Driftskostnader

Försäkring
976 kr/år
Total driftskostnad
976 kr/år
Drift räknat på
3 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Snö
Sveriges bästa glass på gångavstånd
Blockhusuddens café
15 min båtfärd från lägenheten
Boule & Berså
Längre fram på kajen, invid Danvikstullsbron
SQ:s uteservering
Hotel Marina Towers restaurang
Docklands restaurang

Arkitekturen

Arkitekt: Arkitekt okänd 1680

Husets äldsta delar är byggda på 1680-talet som ett gammalt saltsjuderi och dess murar är grunden för det hus som det står idag. Detta betyder att byggnaden är en av de äldsta i Nacka. Och som med så många andra hus med så långa anor har de många årsringarna som lagts till den ursprungliga byggnaden gett huset en stor dos karaktär. Mellan 1788 och 1861 fungerade byggnaden som en filial till Danvikens hospital, hit flyttade ”sinnessjuka” och veneriskt smittade, varav de förstnämnda blev kvar längst. Under denna period reformerades vården och sjukhuset kom att förändras från förvaringsplats till vårdhem. Till slut blev byggnaden både överbelagd och, tack vare nya vårdideal, utdömd som vårdanstalt, och verksamheten flyttade till Konradsberg på Kungsholmen. Den gamla sjukhusbyggnaden kom sedan att fungera som arbetarbostäder för oljeslageriet AB Sommelii Fabriker, som flyttade sin tillverkning till Henriksborg 1887. Därefter förvärvade KF området och uppförde ett charklaboratorium bredvid byggnaden. KF ägde de flesta fastigheterna i området under 1900-talet, och de flyttade boende från Slussen till byggnaden 1969. I samband med detta moderniserades fastigheten. Hur gamla originaldetaljer är, är svårt att säga, då huset byggts om vid ett flertal tillfällen genom seklen.

FÖRENINGEN

Brf Henriksborg

Föreningen

Brf Henriksborg (org. 716460-2828) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Sicklaön 37:9 år 2005. Föreningen består av ett flerbostadshus i sutteräng med adress Västra Finnbodavägen 9 A-D och omfattar 28 lägenheter med bostadsrätt. Föreningen har även tre friliggande byggnader: Verkstan, Ateljén och Gula huset. Två av dem hyrs ut för konstnärlig verksamhet och ett av dem är ett skyddsrum som används som föreningslokal. Föreningen äger även ett större bergrum som hyrs ut som förråd/lager och fyra mindre lokaler i fastigheten som hyrs ut till medlemmar som arbetslokaler. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningen är skuldfri med en kassa på ca 1 MKR. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 710 kr av köparen.

Renoveringar, i urval

2017/2018 stamspolning för hela fastigheten, 2017 sanering av bergrummet som även fick ny belysning, trätrappan på utsidan renoverades, 2016 nytt trädäck på kajen, renovering av tvättstuga, 2015 ateljén renoverades.

Planerade renoveringar

Inga större renoveringar på gång, löpande underhåll.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med ComHem för kabel-tv och bredband, en obligatorisk avgift om f n 200 kr / månad tillkommer.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga i port C utrustad med två tvättmaskiner, tre torkskåp, en centrifug samt en mangel. Till föreningen hör flera terrasser med möblemang och vacker utsikt över Stockholms inlopp. Det finns ca 10 odlingslotter (separat kö) varav en lott används till en föreningsgemensam örtträdgård. Gästlägenhet belägen med ingång från kajen. Gemensamhetslokal belägen på kajen med trädäck utanför, perfekt för grillning (i lokalen finns soffgrupp, pingisbord och massvis med böcker för de boende att låna). Cykelgarage med stora portar. Lägenheten disponerar ett vindsförråd om ca 3 kvm.

Parkering

Föreningen har 21 parkeringsplatser som hyrs ut till medlemmar, f n ingen kö och en parkeringsplats kostar 600 kr/ månad, det finns även två stycken parkeringsplatser för besökande gäster.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Föreningen anordnar trevliga arbetsdagar på våren och hösten, då sker trädgårdsarbete samt mindre inre och yttre underhåll, städdagarna avslutas med gemensam lunch.

Medlemskap

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Hemsida

www.brfhenriksborg.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument i oktober 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i ett lugnt, tryggt och minst sagt havsnära område. Föreningen har ett antal förvaringsplatser för kajaker, så den som vill har möjlighet till trevliga paddelturer, kanske runt Djurgården eller ut till Fjäderholmarna. Man åker enkelt till stan med båten från hållplatsen Saltsjöqvarn, 100 m från huset, en härlig tur på 15 minuter där SL-kort gäller. Buss 53 finns i direkt anslutning och via en kort promenad till Henriksdal finns än fler busslinjer och Saltsjöbanan. Dessutom, det tar endast 15–20 min att gå till Nytorget med allt vad Söder har att erbjuda. Men även de närmaste kvarteren erbjuder nöjen av olika slag. Längs kajen vid Saltsjöqvarn finns bland annat Elite Hotel Marina Tower med spa och restaurang och en kort promenad åt andra hållet ligger restaurang Docklands. Ett trevligt promenadmål i området är det gamla sommarnöjet Svindersvik vars 1700-talsmiljöer råder under Nordiska museet.