Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Heleneborgsgatan 8A, 4 tr
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 4 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 57 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 030 kr/mån inkl. V/VA, bredband och tv-basutbud via Com Hem )

Heleneborgsgatan 8A

HÖGT BELÄGEN TJUGOTALSTVÅA MED LUGNT GÅRDSLÄGE

STYLING: GÄRDE FOTO: OZOLLAPA

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Oliver Källenfors
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Heleneborgsgatan 8A, 4 tr
Område
Södermalm - Högalid
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
57 kvm
Förvaltarens information
Avgift
3 030 kr/mån inkl. V/VA, bredband och tv-basutbud via Com Hem

Driftskostnader

El
2 400 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
4 400 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Ivar Nyqvist 1924

Huset på Heleneborgsgatan 8 har ett ypperligt läge högt ovan Riddarfjärdens glittrande vatten. Det var 1924 som huset stod klart efter att Arkitekt & Byggnadsbyrån anlitats för att rita byggnaden. Byggmästare var David Sahlin och ritningarna är signerade Carl R Lindström. Den senare föddes i Visby och fullgjorde fina utbildningar vid Chalmers tekniska läroanstalt i Göteborg och Konstakademien i Stockholm. Han verkade både i huvudstaden och i Uppsala där han bla ritade Centralbadet och tidningen Upsalas vackra jugendbyggnader. I Stockholm är han känd för byggnader som Tre liljor 7 och 8, Förbandsfabriken i Liljeholmen, Norr Mälarstrand 34 och Nybrogatan 12.

Bostadsrättsföreningen Heleneborgsparkens hus är inga ordinära 1920-talsbyggnader, vilket både beror på arkitekten och de fint utnyttjade läget på en hög klippa ovan vattnet. Påkostade trappor i granit leder upp till föreningens två portar med adresserna Heleneborgsgatan 6 & 8. Byggnaderna pryds av en mängd fina detaljer, tex lisener, prydnadsgavlar och en terrass mot sjösidan med putsade arkadbågar.

FÖRENINGEN

Brf Heleneborgsparken

Antal lägenheter och lokaler

Brf Heleneborgsparken äger fastigheten Hyveln 27 och 28. Fastigheten består av 138 lägenheter varav en hyresrätt. Huset ritades 1924 av Arkitekt & Byggnadsbyrån Ivar Nyqvist AB.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen bildades 2005. Föreningen är äkta.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltare är SBC. Teknisk förvaltare är Driftia Förvaltning AB

Renovering

Redan då husen byggdes utfördes bjälklag och golv i betong. I takt med åldrandet har flera installationer bytts ut: vatten- och avloppsstammar i kök år 1973-74, i bad- och duschrum år 1980-1981. Fastigheterna anslöts till fjärrvärme 1980, taken lades delvis om 1981-1985. Renovering av trapphusen genomfördes 1988 och sjöterrassen färdigställdes 1988. Under 2014 renoverades fastighetens fasad, tak samt kungsbalkonger. Gården renoverades och bergvärme installerades 2017. Under 2018-2019 har löpande underhåll på bergvärmeanläggning samt sopskåp genomförts. I fjol genomfördes målning/renovering av entréportar och grindar. Under 2020 har styrelsen även genomfört spolning av samtliga stammar i fastigheten. Undersökningarna har visat att ett omfattande stambyte kan skjutas på framtiden.

Kommande renoveringar

Under 2021 planeras stamregleringsventil på värmesystemet bytas, samt en OVK att genomföras. Fönsterrenovering/målning planeras att utföras 2024, samt en uppgradering av maskinpark i tvättstugan och renovering av trädäck på norrsidan under 2025.

Ekonomi

Föreningen har god ekonomi. De långfristiga skulderna uppgick enligt styrelsen till cirka 13,7 mkr, vilket ger cirka 2 200 kr/kvm bostadsrättsyta. Föreningen har även stor yta vind där det finns intresse inom föreningen att undersöka möjligheten att sälja av den ytan. Styrelsen har för avsikt att höja årsavgifterna med 1,5% årligen från 2021 till 2028 för att ha ett positivt budgeterat resultat efter avsättning till och ianspråktagande av fonden för yttre underhåll under budgetperioden. Avgiftshöjningen syftar till att skapa investeringsutrymme för framtida större byggnadsinvesteringar såsom stambyte (vilket är planerat till 2040-talet). Föreningens ekonomi har under 2020 varit stabil och det ekonomiska utfallet är enligt budget. Föreningen har genomfört amorteringar av lån enligt plan och likviditeten är fortsatt god.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning måste alltid godkännas av styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har gemensamma vår- och höststädningar.

Tvättstuga

I tvättstugan finns fyra tvättmaskiner, två torktumlare, två torkskåp och en elmangel.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en unik sjöterrass med kvällssol från vilken man har en fantastisk utsikt över Riddarfjärden, ända från Långholmen till Gamla stan och Riddarholmen. Här finns det flera grupper med utemöbler samt grill för föreningens medlemmar att nyttja. På fastighetens framsida finns även två trädgårdar i söderläge. En av dessa trädgårdar har en mindre lekplats med gungor. För medlemmar finns även att tillgå gym, bastu och hobbyrum. Fester för mindre sällskap kan hållas i övernattningslokal, motionsrum, hobbyrum, tvättstuga och möteslokal.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd om ca 8 kvm.

Bredband och kabel-tv

Fastigheten är ansluten till Comhem och ett grundutbud kanaler ingår i årsavgiften. Föreningen har ett avtal med Bredband2, som innebär att internet 200/200 Mbit/s ingår i årsavgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Överlåtelseavgift

Överlåtelseavgift betalas av köpare.

Pantsättningsavgift

Betalas av pantsättaren.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Föreningen har även en väldigt bra hemsida man kan titta på: https://www.heleneborgsparken.se/

OMRÅDET

På trevliga Heleneborgsgatan ligger denna fina lägenhet i ett flerbostadshus anno 1924. Det är ett trivsamt och ljust hem med mycket själ och hjärta där ursprunget bevarats med fingertoppskänsla. Fönsterna släpper in mycket ljus och ger en oslagbar utsikt över vattnet och Kungsholmen. De lummiga gårdarna som omger huset som är en riktig stadsoas att hänga i. Här kommer du garanterat att äta frukost i morgondaggen och ha långa grillkvällar. Föreningens medlemmar har även tillgång till en unik sjöterrass med hissnande utsikt över Stockholms siluett. Bostadens läge ger dig närhet till såväl natur och badplatser till exempel på Långholmen, som Hornstulls puls och stora utbud av matställen, butiker, service och kommunikationer.