Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Svandammsvägen 41
  [Område] => Midsommarkransen
  [Våning] => 3.5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 55,5 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 501 kr/mån )

Svandammsvägen 41

CHARMIG TVÅA I MIDSOMMARKRANSEN GER DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR

FOTO:BOUKARI STYLING:LINDHOLM TEXT:ENGSTRÖM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Svandammsvägen 41
Område
Midsommarkransen
Våning
3.5, hiss finns
Rum
2 rum
Area
55,5 kvm
Förvaltarens information
Avgift
3 501 kr/mån

Driftskostnader

El
2 000 kr/år
Försäkring
2 808 kr/år
Total driftskostnad
4 808 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

• Tellus bio
För bra film och kreativa krokikvällar
• Scandwich
För bra mat och ännu bättre ordvitsar
• Cykeln till Örnsbergs klippor
För ett kvällsdopp
Restaurangen i husets bottenvåning
För en öl i solen
Svandammsparken
För en spontan picknick

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1934 Anton Wallby

Där vi idag har Midsommarkransen låg en gång fyra torp som alla tillhörde Hägerstens gård: Stora och Lilla Nyborg, Kristineberg och Midsommarkransen. På Midsommarkransen fanns en krog som hade just en midsommarkrans som symbol på dörren. 1900 köptes området av Fastighet AB Tellus som planerade att stycka av villatomter och sälja dem. Först 1909 såldes de första tomterna och ett par år senare stod de första husen färdiga – fyra våningar höga med inredd vind och ofta med kommersiella lokaler i bottenvåningen med fasader i tegel och puts. Höga hyror gjorde det svårt att få hyresgäster och ett världskrig gjorde också att expansionen stannade av. Det dröjde ända till 1930-talet innan området började restaureras och bebyggas igen, och nu med omfattande kvarter med funktionalistiskt präglade flerfamiljshus.

Denna fastighet, Martallen 18, har byggår 1934-1935 och bakom ritningarna står arkitekt Anton Wallby. Fasaden är slätputsad med en markerad bottenvåning i grått, där det idag ligger en restaurang. Tidens stilideal gav avskalade fasader där “det ändamålsenliga var det sköna”, vilket exempelvis gjorde att det var enskilda attribut, balkonger, burspråk, eller som här – en indragen port – som fick stå för dekorationen i en fasad. Idag är det balkongfronternas omsorgsfulla utformning med smäckert smide och plåt som ger fasaden en känsla av lätthet.

Idag finns det 16 lägenheter på Svandammsvägen 41, fastigheten tillhör HSB Brf Svandammen nr 200. Till huset finns en gemensam trädgård med möjlighet att odla för den som vill. Dessutom hör ett cykelförråd samt ett lusthus till huset fria att nyttja av de boende. En gemensam tvättstuga, en bastu, ett hobbyrum samt en övernattningslokal ingår också i föreningen. Lägenheten har ett vindsförråd på fem kvadratmeter.

FÖRENINGEN

HSB BRF Svandammen nr 200 i Stockholm

Föreningen

HSB Brf Svandammen nr 200 i Stockholm (org. nr 716417-4794) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Martallen 18 år 1980. Föreningen består av ett gathus i vinkel, beläget på Svandammsvägen 41-43 och Vattenledningsvägen 69 och omfattar 31 lägenheter med bostadsrätt samt 2 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 7 304 kr per kvm boarea och har enligt årsredovisningen 2019 en långfristig skuld på ca 15 mkr. Avgiften höjdes i början av 2020 och troligtvis kommer en viss höjning att ske under kommande år. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av HSB.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med ComHem för kabel-tv och bredband, ingår i månadsavgiften.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner ej juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras med minsta ägarandel om 10%.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr av säljaren.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, en mangel och ett torkskåp, gemensam trädgård på baksidan av huset med ett cykelgarage och lusthus med infravärme och mysig ljusslinga. Finns även möjlighet till gemensam trädgårdsodling om intresse finns.

Förråd

Lägenheten disponerar ett rymligt vindsförråd om ca 10 kvm.

Renoveringar, i urval

2019 takbyte, fasadrenovering, byte av fönster och balkongdörrar, 2017 renovering av hiss, installering av infravärme i lusthuset, 1985 totalrenovering av hela huset.

Planerade renoveringar

Stambyte ska ske och man har påbörjat upphandling, arbetet beräknas starta tidigast i oktober 2021.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer en till två gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i mars 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Spontana biokvällar regerar! Midsommarkransen levererar inte bara närhet till surdegsbröd, en uppsjö av caféer och restauranger – vad sägs om en kväll på improvisationsteater eller ett besök på den lokala biografen Tellus, som också råkar ha grymma krokikvällar? Midsommarkransen är ett synnerligen charmigt och levande område med en fin blandning av byggnader från olika decennier. Här är det svårt att inte trivas. Miljön är kreativ och dynamisk med bland annat ett stort utbud av unika butiker med design och vintage. Här finns dessutom kvartersbion Tellus med film, föredrag, konserter, café och annat. Du bor dessutom precis intill den fina och populära Svandammsparken som är en riktig oas med plaskdamm och grönytor, perfekt för en picknick en varm sommardag. Att ta cykeln till klipporna vid Örnsberg för ett kvällsdopp är också att rekommendera!