Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Helgagatan 36K
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 46 kvm
Föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 531 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband och tv )

Helgagatan 36K

VÄLBEVARAD ETTA I K-MÄRKT HUS VID HELGALUNDEN

STYLING: GÄRDE. FOTO: OZOLAPPA

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Helgagatan 36K
Område
Södermalm
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
1 rum
Area
46 kvm
Föreningens information
Avgift
2 531 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband och tv

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
1 200 kr/år
Övrigt
2 400 kr/år
Total driftskostnad
6 600 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: SVEN WALLANDER 1926

Fastigheten Metern 9 stod färdig 1926 och ritades av Sven Wallander, chefsarkitekt på HSB, som ritade det mesta av deras produktion i Stockholm under denna tid. Det är en kvartersstor byggnad med en ståtlig entré i en klassicistiskt utformad och välvd portal. Fasaden är putsad i gult och pryds av en hel del dekorativa detaljer. Fastigheten bevarar i hög grad sitt ursprungliga utseende, och de detaljer som under årens lopp har förändrats har sedan återskapats, vilket gör kvarteret till en riktig kulturskatt. Så är den också blåklassad i Stockholms stads kulturminnesklassificering, vilket innebär den högsta klassificeringen där byggnader med synnerligen högt kulturhistoriskt värde hamnar. Till 36K är det alltid en fröjd att komma hem, porten till trapphuset är inte annat än förtjusande. Brf Metern är en av Stockholms äldsta bostadsrättsföreningar och bildades 1925, och består idag av 225 lägenheter samt två kommersiella lokaler. Föreningen är lågt belånad, har god ekonomi och trevliga och engagerade medlemmar som ordnar många aktiviteter; gårdsfester, middagar, tai chi och qi gong till exempel. Invändigt finns flera gemensamma faciliteter såsom gym, bastu, festlokal, hobbyrum, tvättstuga med mera. På den stora och grönskande gården hänger du gärna, bland träd och rabatter finns många utegrupper och grillar att nyttja. Föreningen har även en bilpool med garageplats.

FÖRENINGEN

HSB Brf Metern i Stockholm

Föreningen

Brf Metern i Stockholm är en s.k. äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheterna Metern 9 och Vågskivan 18 då byggnaderna stod klara 1926 och 1927. Föreningen består av en rad flerbostadshus belägna på Helgagatan 36 och Blekingegatan 27-29 och omfattar 225 lägenheter med bostadsrätt samt 5 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt och belastas därmed inte av tomträtt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på ynka 1 065 kr/kvm boarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Föreningens intäkter från de fem hyreslokalerna uppgår årligen till strax över en miljon kr. Föreningen har dessutom visat kraftigt positiva resultat de två senaste räkenskapsåren (plus ca 2,3 respektive 1,6 mkr).

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB och den tekniska förvaltningen sköts av föreningen som har en anställd fastighetsskötare.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Comhem för kabel-tv och Ownit för bredband. Bredband och Comhems grundutbud ingår i avgiften.

Stadgar

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras med en lägsta ägarandel om 10 %.

Försäkring

Föreningen är fullvärdesförsäkrad genom Folksam. I försäkringen ingår bostadsrättstillägg för medlemmarna.

Gemensamma utrymmen

Tvättstugor och mangel/strykrum finns i uppgång 9. Där finns även bastu, motionsrum med boxningssäck och pingisbord, föreningslokal i två plan, hobbyverkstad, soprum med viss källsortering. Föreningen planerar just nu för en gästlägenhet. Framförallt finns en härlig och stor innergård med syrénberså, gräsmatta, en fontän och vackra träd. Det finns ett flertal rabatter som sköts av föreningens trädgårdsgrupp och trädgårdsmästare. Här finns även grillar och utemöbler.

Renoveringar, i urval

2017 samtliga fönster har målats, upprustning av entréer och balkonger i trapphus, inreglering av värmesystem. 2016-2017 indragning av fiber och anslutning till bredband, målning fönster. 2011 ommålning av trapphus. 2010 bastun renoverades, putsning av fasad. 2004 elstigar byttes. 2000 taket renoverades. 1990 elstammar. 1980 stambyte i kök och badrum.

Planerade renoveringar

Byte av dörrar på vinden för att förbättra brandsäkerheten, ommålning av tvättstugor, förstärkning av lägenhetsdörrar.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer under trevliga former en till två gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Nästan som en uppenbarelse några kvarter från Götgatans puls ligger idyllen Helgalunden. Runt den fina Allhelgonakyrkan i trä ligger vackra klassicistiska byggnader med fasader putsade i olika milda nyanser. Bebyggelsen är anpassad till terrängen, vilket ger området en speciell karaktär, här är både kuperad och slingrande, med hög småstadskänsla. Men på kort promenad når du knutpunkter som Skanstull, Södra station och Mariatorget med allt vad det innebär av butiker, restauranger, service och kommunikationer. Du har dessutom nära till både SoFo-kvarteren och Vita Bergsparken, och till fina promenadstråk och motionsmöjligheter vid till exempel Årstaviken och Eriksdalsbadet.