Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Åsögatan 161
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 1 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2,5 rum
  [Area] => 68 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 1 935 kr/mån Inkl. värme, vatten,, Bredband 
& Kabel -Tv.
)

Åsögatan 161

68 KVADRAT MED OPTIMAL PLANLÖSNING - NÄRA TILL ALLT

FOTO:SPINNELL STYLING:RYDMAN TEXT: ENGSTRÖM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Åsögatan 161
Område
Södermalm - SoFo
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
2,5 rum
Area
68 kvm
Avgift
1 935 kr/mån Inkl. värme, vatten,, Bredband & Kabel -Tv.

Driftskostnader

El
2 700 kr/år
Försäkring
2 500 kr/år
Övrigt
2 970 kr/år
Total driftskostnad
8 170 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Uppskattat belopp, övrig kostnad avser gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

La vechia signora,
Mysig italiensk resturang
Fjällgatan
Finaste utsikten över Stockholm
Gelato Caput Mundi
Italiensk glass som görs från grunden, här finns den godaste pistageglassen!
Nackareservatet
Nära till färjan över till Hammarbysjöstad för friluftsliv
Café Nizza
.
.

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Gustaf Laurelius 1926

Begreppet “folkhemmet” lanserades under 1920-talet och något som kom att synliggöras tydligt i bostadsbyggandet för tiden. Den goda bostaden ska komma alla till del, fattig eller rik. Huskropparna blir enkla, raka och släta utan fördyrande burspråk eller dekorationer. Även om husen får en tydligare norm, med generell takhöjd om 2.70 exempelvis, införs en kraftfull och varierad färgsättning av fasaderna för att “avvärja faran för alltför stor enformighet” i gatubilden. Färg blir ett sätt att höja byggnadens estetiska värde, denna fastighet är inget undantag, med sin klart aprikosa puts som går väl ihop med stenhusens nyanser runt omkring. Fastigheten är ritad av arkitekt Gustaf Laurelius och uppfördes 1926. Den slätputsade fasaden är harmonisk med regelbundet placerade tvåluftsfönster med mötesbågar, tre rutor i varje båge. Fönstrens utformning är för övrigt inspirerade av förebilder från antiken.

Idag ägs fastigheten av Brf Nybygget 20, en förening som bildades 1987 och som består av 50 bostadsrätter samt fyra affärslokaler i gatuplanet. Det är en skuldfri bostadsrättsförening som erbjuder tvättstuga och cykelställ samt en rofylld gemensam innergård med sittplatser och grillmöjligheter. Till varje lägenhet hör ett källarförråd.

FÖRENINGEN

Brf Nybygget 20

Antal lägenheter och lokaler

Brf Nybygget 20 bildades 1987 och består av 50 bostadsrätter samt fyra affärslokaler i gatuplanet som föreningen upplåter med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening och är sedan räkenskapsåret 2004 skuldfria. Föreningens adresser är Åsögatan 161-163 samt Renstiernas gata 23.

Mark

Föreningen äger marken och påverkas således ej av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningen förvaltas av RB Fastighetsägare AB.

Under åren har följande renoverings- och underhållsarbeten utförts

2020 Hissarna renoverades i alla 3 trappuppgångar. 2019 Trappbelysningen kompletterades med rörelsedetektorer i samtliga trapphus. Dessutom sattes det upp utebelysning vid varje port.2019 Radonmätning genomfördes, 2018-2019 Vi har tagit in offerter på hissrenovering, 2017 Stamspolning, 2016 OVK genomförd. 2015 Trapphusrenovering av samtliga tre portar. 2015 Soprummet renoverades och nya kärl införskaffades. 2015 Styrelsen verkställde avgiftshöjning med 15%. 2013 Balkonger byggdes mot gården (bekostades av respektive lägenhetsinnehavare). 2012 Fiberbredband installerat. 2012 Renovering av portar. 2012 Renovering av fönster. 2011 Renovering/ommålning av tak. 2011 Stamspolning. 2011 Ventilation till lokal, 2008 OVK genomförd, ny vattenpump i fjärrvärmesystemet, Därtill har de senaste åren bland annat har fasadens puts iordninggjorts, taket målats om och ny portrenovering utförts. En ny tvättmaskin har köpts till tvättstugan och en fläkt införskaffats som sitter på taket och används av restaurangen, 2004 Stamspolning, 2003-04 Vindsombyggnad till lägenheter, ny tvättstuga i källaren, 1998 Gården renoverades, plattläggning. Fönsterrenovering, 1996 målades trapphuset om, fasaden renoverades, 1995 genomfördes stambyte, 1992 renoverades/byttes taket, 1991 installerades fjärrvärme. Läs årsredovisningen samt se föreningens hemsida för fler detaljer om genomfört underhåll.

Kommande renoveringar

Föreningen planerat att inom närtid renovera gården och byter undercentral till fjärrvärme.

Ekonomi

Nybygget 20 har under flera år varit skuldfri förening. Under 2020 tas ett mindre lån för planerade tyngre underhållsåtgärder och för att säkerställa att husets tekniska status är lika god som den ekonomiska.

Tvättstuga

En tvättstuga i källaren utrustad med 4 tvättmaskiner, 2 torktumlare och två torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam innegård med cykelställ, möblemang och grillmöjligheter.

Bredband och TV

Levereras via Comhem.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens informationssidor och dokument samt kontaktperson 2020-08-19 Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du med utmärkt läge mitt på Södermalm, mitt i folklivet men ändå med avskildhet, granne med en mängd restauranger och caféer. Restaurangen La Vecchia Signora i samma hus blir kanske din favorit? Den godaste pistageglassen finns för övrigt runt knuten, på italienska Gelato Caput Mundi. Nytorget ligger i kvarteret intill och du har inte många minuters promenad till Vitabergsparken, där du kan ha picknick och titta på Parkteatern under sommarmånaderna. Närheten till vattnet och färjan över till Hammarby Sjöstad och vidare till Nackareservatet är också en fin fördel med denna adress.

Samt att du förstås bor nära de makalösa vyerna från de berömda utkiksplatserna Fjällgatan, Mosebacke och Katarinakvarteren. En kort promenad bort hittar du Götgatan och Medborgarplatsen där du enkelt tar dig vidare över stan kommunalt. Även ett stort antal bussar trafikerar området.