Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Sexstyversgränd 5 A
  [Område] => Mälarhöjden
  [Våning] => 
  [Rum] => 4 rum och kök
  [Area] => 64 + 42 kvm
mätbevis, bruksarea 106 kvm. [Tomtareal] => [Avgift] => 5 323 kr/mån inkl. värme & vatten samt p-plats )

Sexstyversgränd 5 A

KONSTNÄRSHEM MED VILLAKÄNSLA – ETAGELÄGENHET MED EGEN TRÄDGÅRD

FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Sexstyversgränd 5 A
Område
Mälarhöjden
Rum
4 rum och kök
Area
64 + 42 kvm
mätbevis, bruksarea 106 kvm.
Avgift
5 323 kr/mån inkl. värme & vatten samt p-plats

Driftskostnader

El
5 800 kr/år
Försäkring
4 110 kr/år
Total driftskostnad
9 910 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
Drift varierar beroende på vanor och avtal.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Café Lyran
Mysigt café i en otroligt vacker gammal sommarvilla från 1800-talet.
Skeppsbrobageriets brödbil
Står varje helg vid Mälarhöjdens knutpunkt.
Båthamnen
Vacker miljö nere vid Klubbensborg med kulturmiljö, Valborgseld och båthamn.
Eolshälls 4H-gård
Ligger naturskönt invid Mälaren. Gården har både hästar, kor, får, katter, höns och kaniner.
Astrids Mälarhöjden
En familjär kvarterskrog att trivas på med fokus på svensk öl och matlagning med klassisk utformning.

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Gösta Hillfon 1952

Konstnärsparet Hertha och Gösta Hillfon bosatte sig 1943 i Göstas föräldrars hus på Sexstyversgränd i Mälarhöjden, en blåmålad villa från 1931. 1952 byggdes den ut med en ateljédel och det är i den delen av fastigheten som denna lägenhet ligger. 2017 byggdes fastigheten om till lägenheter som ritades av Tatillvara arkitekturverkstad. Hertha Hillfon (1921–2013) var en av 1900-talets främsta svenska konstnärer och en av de mest ansedda keramiska skulptörerna, känd bland annat för porträtt, byster och urnor av monumental storlek. Hon har bland annat gjort den konstnärliga utsmyckningen vid tunnelbanestationen Danderyds sjukhus och skulpturen av Astrid Lindgren vid Astrid Lindgrens barnsjukhus och utanför Junibacken. Hennes man Gösta Hillfon (1918-1995) var formgivare och utställningsarkitekt. Ateljén som denna bostadsrätt idag utgör har ursprungligen nyttjats av Gösta. Med tillverkning av skyltar och installationer. Han utformade bl.a. utställningar för Livrustkammaren, Vasamuseet, Armémuseum, samt skyltar för kulturmiljöer. Gösta lät rita denna ateljé, men eftersom han inte var utbildad arkitekt själv anges ett arkitektkontor på ritningarna som då hjälpte till vid namn R.E. Hjalmarson & E. Strömberg.

FÖRENINGEN

Brf Kammarjungfrun (769631-3951)

Antal lägenheter och lokaler

Brf Kammarjungfrun (org. nr 769631-3951) innehar fastigheten Köttmånglaren 29 (tomtareal 600 kvm) med ett bostadshus (ombyggd villa med ateljédel) i Mälarhöjden i Stockholms kommun. Föreningens byggnad totalrenoverades under 2016 även om ursprungliga byggåret är 1930, med tillbyggnad gjord 1952. Föreningen består av 3 st lägenheter upplåtna med bostadsrätt. Uppvärmning via bergvärme, vattenburen värme och radiatorer. Ventilation av typen mekanisk frånluft, takfläkt för respektive lägenhet.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades i samband med totalombyggnaden 2016 med inflyttning 2017.

Mark

Föreningen innehar marken via äganderätt.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning i egen regi. Teknisk förvaltning i egen regi.

Renoveringar

Huset med tillbyggnad totalrenoverades under 2016, i ekonomisk plan anges att periodiskt underhåll inte bedöms nödvändigt inom tio år från färdigställandet. Sedan färdigställandet har föreningen förbättrat uppvärmningen med ombyggnad i pumprummet för jämn värme i alla lägenheter. 2-årsbesiktningen efter färdigställande är slutförd, inga anmärkningar på lgh 0901.

Kommande renoveringar

Inga planerade åtgärder. Övrig information. Ägaren till lgh 0901 har gjort en reklamation avseende skiljeplank mellan uteplatsen och grannlägenhetens huvudingång p.g.a. att det lutar/satt sig något. Byggherren har besvarat att man kommer titta på det i samband med att hantverkare anländer till ombyggnationen av grannfastigheten. Ateljéfönstrens trädelar behöver oljas vid tillfälle enl. styrelsemedlem.

Ekonomi

Föreningens lån (2019) uppgår till cirka 3,37 mkr. Årliga intäkter uppgår till ca 170 tkr. Man gör ett likviditetsmässigt plusresultat bortsett avskrivningar som inte påverkar likviditeten.

Avgifter

Inga planerade förändringar.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad via IF.

Parkering

Föreningen har egna platser där en plats tillfaller varje lägenhet. I övrigt gäller gratis datumparkering i området.

Bredband och TV

Fastigheten är ansluten till öppen fiber, man kan välja olika leverantörer och detta bekostas separat av medlem.

Kontroll

Ovanstående grundas på insamling av information från föreningens dokument i mars 2021 samt kontakt med styrelsemedlem. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i ett lugnt, lummigt och familjärt villaområde alldeles i närheten av Mälarhöjdens skola och cirka fem minuters promenad från Mälarhöjdens centrala kärna och tunnelbanan med mataffär och postombud. På samma tid kan man även nå tunnelbanan i Västertorp. En stor del av Mälarhöjdens villor uppfördes under 1920- och 1930-talen men här finns en fin variation av både äldre och yngre bebyggelse som gör stadsdelen vackert trivsam. Närheten till vattnet, båthamn och kulturmiljön Klubbensborg gör området unikt. Inte långt bort finns det uppskattade caféet Lyran beläget i en charmig gammal sommarvilla från 1800-talets slut. Fika kan man också göra vid Klubbensborg där det årligen brukar hållas ett högtidligt Valborgsfirande. Väl värt ett promenadbesök är villabebyggelsen intill Mälarens fot vid Pettersbergsvägen. Här är gatorna smala, höjdvariationerna stora och bebyggelsen charmig och blandad. Möjlighet finns att kliva på fartygen M/S Prins Carl Philip och S/S Drottningholm på rutten Stadshuskajen - Drottningholms slott. Upplev en hemkär stadsdel med kulturhistoria, vatten, arkitektur och trivsel.