Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Hövdingagatan 32
  [Område] => Aspudden
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 64 kvm
(förvaltarens information) [Tomtareal] => [Avgift] => 3 623 kr/mån inkl. värme, vatten, bas-tv & bredband )

Hövdingagatan 32

FIN 1940-TALSTREA MED BALKONG & VACKRA FÖNSTER

FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN TEXT: HENRIK

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hövdingagatan 32
Område
Aspudden
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
64 kvm
(förvaltarens information)
Avgift
3 623 kr/mån inkl. värme, vatten, bas-tv & bredband

Driftskostnader

El
4 200 kr/år
Försäkring
2 760 kr/år
Total driftskostnad
6 960 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
Driftskostnader varierar sett till avtal och vanor.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Trädgårdscafét i Vinterviken
Här kan du fika eller äta middag utomhus medan barnen springer runt i en fantastisk trädgårdsmiljö. På hösten ordnas skördemarknader med lokalproducerade råvaror.
Aspuddsparken
1 minut bort på samma gata ligger Aspuddsparken med ”minizoo”, mini-golfbana och sommartid en plaskdamm för barnen.
Badplatser
Örnsbergs klippbad nyttjas både för sommar- och vinterbad. Här kan man njuta av solnedgång medan man blickar ut över Mälaren. Missa inte heller mer ”privata” sten- och sandvikar längs Mälaren bort mot Klubbensborg.
Kniv och kavel
Trevlig liten kvartersbistro där man kan avnjuta en underbar middag med gott vin på fredagskvällen.
Skridskois
Några eldsjälar i området brukar spola grusplanen på baksidan vintertid och då har vi en skridskois precis utanför huset!
Det goda från Italien
Italienska delikatesser när dom är som bäst!
Bar del sole
Ta en kaffe och avnjut ett sicilianskt bakverk i förmiddagssolen.

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Adrian Langendahl 1948

Året 1948 påbörjades projektering och byggnation av huset på fastigheten Vattenfågeln 12. För ritningarna stod arkitekt Adrian Langendahl, som förövrigt ritat Södermalmskyrkan, Kv. Polacken 29 med Saga-biografen, Sankt Görans kyrka och inte minst Solliden på Skansen tillsammans med en annan arkitekt. Vattenfågeln 12 uppvisar mycket fina kvalitéer från byggåret och är inte minst grönklassad hos Stadsmuseet av denna anledning. Huset ligger i en vacker förskjuten placering där varje entré får en rättvis förgård. Mot söder i vinkel till lamellhuset ligger en tillbyggnad i en våning som förut var ungdomsgård och barnstuga, 2003 blev utrymmet lägenheter. Till de bevarade detaljerna hör inte minst de glasade krysspröjsade ekportarna med sidoljus samt de spröjsade två- och treluftsfönsterna, även om vissa förändringar har skett genom åren. Vackra fasader i ursprunglig ädelputs. Ett fint exempel på tidens byggande, som också ger ett lite äldre uttryck tack vare fönsterspröjsen som påminner om kortare tjugotalsfönster.

FÖRENINGEN

Brf Hövdingen

Antal lägenheter och lokaler

Brf Hövdingen (org. nr 769606-3689) innehar fastigheten Vattenfågeln 12 i Örnsberg/Aspudden i Stockholms kommun. Föreningens byggnad är uppförd 1948-1951. Föreningen består av 44 st lägenheter varav två av dessa är hyresrätter. Fjärrvärme tillämpas.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades 2000 och tog sannolikt över ägarskapet av huset då.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk och administrativ förvaltning via REVAC Redovisningsbyrå AB. Teknisk förvaltning i styrelsens regi med hjälp av Peter Rutherhagen.

Renoveringar

Stambyte av kök och badrum 2004. Ny el i hela fastigheten och i lägenheter med nya proppskåp och jordfelsbrytare. Delar av stam under källargolv byttes ut. Renovering av tvättstuga m.m. 43 st nya förråd byggdes i källarutrymmena under gavelutbyggnaden. 2005, ny eldragning i källarplanet. En lokal byggdes om till bostadsrätt. 2006, två lokaler byggdes om till 4 st bostadsrätter. 2007, en lokal byggdes om till en lägenhet. 2007-08, renovering av trapphus med ommålning. 2009, renovering av fasaderna. 2013, fiberlösning via Bredbandsbolaget. Rensat ventilationskanaler. Radonmätning utförd och godkänd för alla lägenheter. Alla kanaler för ventilation rensade. Trefas till köket, tidigare en-fas. 2020, energideklaration.

Kommande renoveringar

Styrelsen utreder plan för fönsterrenovering.

Ekonomi

Föreningens lån (2020) uppgår till cirka 4,8 mkr vilket ger en skuldkvot på ca 1,800 kr/kvm boyta. Detta är i princip en tredjedel av den genomsnittliga belåningsgraden för området. Årliga intäkter uppgår till drygt 1,9 mkr. Eftersom man har två hyresrätter kvar i föreningen så kan dessa vara tillgångar den dagen de eventuellt upplåts.

Avgifter

Inga planerade ändringar av avgiften.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Tvättstuga

En tvättstuga finns i bottenvåningen (port 30 & port 32). 3 st tvättmaskiner (varav en grovtvättmaskin), torkskåp samt torktumlare. Två separata torkrum samt mangelrum. Spontan-tvättmaskin (ej bokningsbar) finns i port 38.

Städning

Man lejer bort för periodisk skötsel och trappstädning. Föreningen arrangerar städdagar, två gånger per år.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör inte minst den trevliga parkliknande grönytan vid husets norrsida med egen lekplats för barnen. På husets framsida mot söder finns gemensam grillplats samt även flera odlingslådor och rabatter. Föreningen har ett snickerirum, barnvagnsförråd (vid entrén, ej trappor), soprum med källsortering och ett stort cykelförråd.

Parkering

Föreningen har inga egna platser. Med ett boendeparkeringstillstånd från kommunen kan du parkera på omgivande gator för 500 kr/mån.

Bredband och TV

Fiberbredband från Telenor och tv-baspaket från Com Hem. Ingår i avgiften.

Kontroll

Ovanstående grundas på insamling av information från föreningens officiella handlingar. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Örnsberg är den informella beteckningen av västra Aspudden. Området ligger lagom långt från staden för att vara lugnt och skönt, men tillräckligt nära för att ha liv och rörelse med flera trevliga matställen, både i de allra närmaste kvarteren och i Aspudden. Ett bageri och en pizzeria finns precis intill bostaden. Området är grönt och lummigt och ligger nära populära Aspuddsparken med 4H-verksamhet, ponnyridning och korvgrillning, och dessutom har man även promenadavstånd till Vinterviken med koloniträdgårdar, trädgårdscafé, restaurang, promenadvägar och Mälarens vågor. Från lägenheten tar det bara några minuter att gå till tunnelbanan vid Örnsberg.