Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => John Ericssonsgatan 6
  [Område] => Kungsholmen
  [Våning] => 5 av 6, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 34 kvm
Föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 420 kr/mån inkl. värme, vatten, kabel-tv och bredband )

John Ericssonsgatan 6

Kulturhistorisk funkistvåa med originaldetaljer, sjöutsikt & solig balkong

FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMANS HEM TEXT: NYSTED

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Erica Lamberg
Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
John Ericssonsgatan 6
Område
Kungsholmen
Våning
5 av 6, hiss finns
Rum
2 rum
Area
34 kvm
Föreningens information
Avgift
2 420 kr/mån inkl. värme, vatten, kabel-tv och bredband

Allmänt om fastigheten

El
3 000 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
6 000 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

PETITE FRANCE
MÄLARPAVILJONGEN
ORANGERIET SAMT TRATTORIA
MÄSTARE ANDERS
STYRELSEN

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Markelius 1935

Sven Markelius kollektivhus på John Ericssonsgatan 6, även kallat Markeliushuset utnämndes 1995 till Sveriges vackraste 1930-talsbyggnad. Med en för sin tid innovativ idé om att både män och kvinnor skulle kunna arbeta på heltid, har fastigheten uppmärksammats internationellt i både böcker och tidskrifter för sina sociala, kulturhistoriska och arkitektoniska kvaliteter som avlastade den husmoderliga rollen. Mat hämtades till exempel från husets restaurang, smutstvätten sköttes lokalt via inkast i trapphuset och all barnpassning skedde i huset. Något som många år senare lever vidare i bistro och bageri Petit France, liksom föräldraföreningen Sebran. I husets välbevarade entré återfinns två orkesterstolar i original designade av husets arkitekt, Sven Markelius. Trapphuset renoverades varsamt för ett antal år sedan utifrån Stadsarkivets originalritningar och bilder. Något som BRF Fågelbärsträdet erhållit utmärkelser för

FÖRENINGEN

Brf Fågelbärsträdet

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen bildades 1935, samma år som fastigheten bebyggdes. Föreningen hade ursprungligen 57 separata lägenheter. Genom att styrelsen sedan länge medvetet medverkat för att slå samman intilliggande smålägenheter finns det 46 separata lägenheter (år 2018). Lägenheternas yta varierar mellan 18 och 85 kvm. Bostadsytan är 1 995 kvm. Till detta skall läggas allmänna utrymmen i entré, trapphall och källare. Föreningen hyr ut två lokaler i bottenvåningen, ett daghem om 129 kvm och en restaurang om 286 kvm (bottenvåning och källare) samt uteservering 80 kvm.

Byggnadsminnesförklaring:

Huset byggnadsminnesförklarades 1992. I avtalet med Länsstyrelsen anges uttryckligen: ”Byggnaden skall underhållas aå att en inte förfaller. Vård- och underhållsarbetena skall utföras på ett sådant sätt att det kulturhistoriska värdet inte minskar”. Detta innebär ett varaktigt åtagande från föreningen som innebär avsevärt högre kostnader för projektering, byggnadsarbeten och besiktningar jämfört med bostadshus som ej är byggnadsminnesförklarade.

Mark:

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Brain Accounting.

Garage och parkering:

Boendeparkering på gatorna, taxa 3. Ansökan görs hos Stockholms stad.

Urval av renoveringar:

Energideklaration, 2018

Stamrensing och relining av avloppsrör i källaren, 2017

Renovering av plattsättningen utanför entrén, 2017

Hissrenovering, 2017

Restaurering av hela trapphallen, 2016

Installation av optisk fiber i alla lägenheter, 2016

Huset genomgick en omfattande restaurering 1990/91, se närmare beskrivning på föreningens hemsida under menylänken "Ombyggnad".

Kommande renoveringar

Bättringsmålning av snickerier kring fönster och balkongdörrar samt balkongräcken.

Tvättning av del av gatufasaden. Inköp av nya maskiner till tvättstugan.

Underhållsplan på lång sikt finns att läsa mer om i årsredovisningen.

Ekonomi:

Föreningen har under 2019 amorterat totalt 1 132 600 kr och planerar att amortera ytterligare 1 mkr under 2020. De långfristiga skulderna uppgår till ca 4,8 mkr (år 2019), enligt årsredovisningen 2019. Nyckeltalen lån per kvm boyta är endast ca 2 400 kr samt årsavgift per kvm boyta 855 kr. En väldigt välskött och ekonomiskt stark förening.

Avgiftshöjningar

Inga planerade avgiftshöjningar.

Förråd:

Till lägenheten finns ett källarförråd.

Gemensamma utrymmen:

Gemensam tvättstuga finns i källaren med två tvättmaskiner, en torktumlare, en kallmangel och ett stort torkrum. Cykelparkering finns intill daghemmets entré och i cykelrummet i källaren.

Bredband och tv:

Kabel-tv och bredband ingår i avgift.

Ägande:

Juridiska personer accepteras inte. Delat ägande godkänns. Föreningen tillåter andrahandsuthyrning. Föreningen tar ut en överlåtelseavgift av köparen om 2,5 % av ett basbelopp, ca 1200 kr samt vid pantsättning tar föreningen ut en avgift om 1 % av ett basbelopp, ca 450 kr.

Hemsida

För mer info besök gärna föreningens hemsida; www.markeliushuset.se

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Det byggdes åtskilligt under 1930-talets början i kvarteren kring Norr Mälarstrand, som också kom att bli Kungsholmens nya paradgata. Idag är det ett eftertraktat bostadsområde i vattnets omedelbara närhet, med välbesökta promenadstråk, krogliv och grönska utanför porten. Här njuter du med fördel din nybakade frukostfralla på hantverksbageriet Petit France i huset, eller botaniserar bland potentiella stamhak som Mäster Anders, Trattorian, Orangeriet och Mälarpaviljongen, med solig servering på pontonen sommartid. Rålambshovsparken och Smedsuddsbadet bjuder på både parkliv, bad och ett och annat kubb-parti. En promenad i motsatt riktning tar dig till Stadshuset, T- Centralen och city på dryga kvarten. Det attraktiva läget intill Kungsholmstorg bjuder även på goda kommunikationer. Här finns både innerstadsbussar och tunnelbanans blå linje vid Rådhuset, som tar dig till citykärnan på bara fem minuter. Nära är det förstås också till Fridhemsplan, med ett omfattande utbud av butiker och shopping i Västermalmsgallerian, liksom fler kommunikationsmedel.