Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Stora Nygatan 34
  [Område] => Gamla stan
  [Våning] => 3 av 4, ej hiss
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 80 kvm
förvaltarens info
Enligt registret 80,1 kvm boarea. Registrerad som en tvåa. [Tomtareal] => [Avgift] => 2 338 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband, bas-tv, ip-telefoni )

Stora Nygatan 34

GENOMGÅENDE TREA MED EN SOCIAL PLANLÖSNING & SOVRUM MOT GÅRD

TEXT: HENRIK STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: SPINNELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Stora Nygatan 34
Område
Gamla stan
Våning
3 av 4, ej hiss
Rum
3 rum
Area
80 kvm
förvaltarens info
Enligt registret 80,1 kvm boarea. Registrerad som en tvåa.
Avgift
2 338 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband, bas-tv, ip-telefoni

Driftskostnader

El
7 200 kr/år
Försäkring
6 300 kr/år
Total driftskostnad
13 500 kr/år
Drift räknat på
4 personer

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Caspar Glasmästares Hus 1600-tal

Fastigheten Pyramus 11 ligger intill Stockholms första paradgata. Här påbörjades stadsplanearbetena 1626 på Gustav II Adolfs initiativ, med sammanhängande kvarter efter renässansens ideal. Stora Nygatan hette under en period Stora Konungs Gatan. Detta hus är avbildat på ett kopparstick från 1661 som gjordes av den franska grafikern och gravören Jean Lepautre. Motivet föreställer Karl X Gustavs begravningståg den 4 november 1660, efter en teckning av Erik Dahlbergh. Vid den här tiden var huset känt som Caspar Glasmästares hus. Under senare delen av 1600-talet eller första halvan av 1700-talet genomgick de översta våningarna en ombyggnad och fick ett säteritak efter idealen som rådde då. I början av 1900-talet byggs huset samman med grannfastigheten på Stora Nygatan 32. Vid den här tiden uppvisar byggnaden en slät fasad av obestämt 1700-tal. Trapphuset är än idag fortfarande i sten till första våningen, medan efterföljande våningsplan fick en trappa av trä. Ett vanligt och kostnadsbesparande sätt att bygga under 1600-talet. Husets källargrund är av medeltida ursprung. Åren gick med olika ägarlängder och 1987 köptes huset av Skanska. Vid millennieskiftet bildades bostadsrättsföreningen Pyramus som tog över huset.

FÖRENINGEN

BRF Pyramus (769603-1363)

Antal lägenheter och lokaler

Brf Pyramus (org. nr 769603-1363) innehar fastigheten Pyramus 11 med bostadshus i G:a Stan i Stockholms kommun. Föreningens byggnader har adresserna Stora Nygatan 32-34, Schönfeldts gränd 1-3 samt Lilla Nygatan 15. Byggnaderna är över 200 år gamla och är delvis uppförda före år 1650. Föreningen består av 31 st bostadsrätter (2.813 kvm) och 9 st lokaler (624 kvm). Föreningen är skattemässigt äkta.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades 1999 i samband med att hela fastigheten totalrenoverades och togs över från Skanska som tidigare nyttjade husen som kontors.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk och administrativ förvaltning via Fastum AB. Teknisk förvaltning via SBC. Föreningen följer en underhållsplan fram till 2040.

Renoveringar

Hela fastigheten inklusive stammar, badrum och kök totalrenoverades i samband med föreningens bildande 1999/2000. Man gjorde även elstammar och lade om taket samt åtgärder för grundförstärkning. 2004-2005, reglercentral kompletterad med ventilation, komplettering av ventilation och fettavskiljare (Kladdkakan och Pizzerian). 2008-2010, målning av entréer och portar, renovering av avloppsrör i källaren, genomgång av elslingor på taket, målning av soprum. 2015, fasadrenovering (övre fasad), utvändig målning av fönster. 2016, målning av tak och dörrar, renovering av nedre fasad inkl. fönster samt central fläktanläggning, OVK lokaler. 2017, OVK bostäder, installation av operatörsobunden fiber, målning/renovering av fasader och innergårdar samt målning och inredning av alla trapphus. 2018, målning av fasad, trappmatta till Stora Nyg. 2019, helrenovering av kontor på Schönfeldts gränd. 2020, innergård som nås via Schönfeldts gränd med ny trall m.m.

Kommande renoveringar

Inga stora renoveringar planerade.

Ekonomi

Föreningens lån (2020) uppgår till cirka 31,3 mkr vilket ger en skuldkvot på ca 11,000 kr/kvm boyta. Eftersom man har lokaler på 368 kvm blir den totala skuldkvoten ca 9,000 kr/kvm. Lånen härrör från när föreningen bildades, med de rikliga underhållen som då gjordes. Sedan dess har man amorterat en del, senaste räkenskapsåret hela 800 tkr. Ev. behöver man låna 500 tkr tillfälligt för att täcka inkomstbortfall med ledning av att hyresgäster fått en tillfällig halvering av hyran. Man har annars en nettoomsättning om nästan 3 mkr årligen och om man bortser från avskrivningar gör man ett plusresultat likviditetsmässigt.

Avgifter

Under de tre senaste åren har man sänkt avgiften som idag ligger på en mycket låg nivå. Man har dock givit hyresgästerna anstånd med betalning av halva hyran och beroende på den ekonomiska situationen i samhället kan man tillfälligt behöva höja årsavgifterna. Men man hoppas kunna undvika det.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden. Avgiften för en andrahandsupplåtelse får årligen uppgå till högst 10 % av prisbasbeloppet.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad via Bostadsrätternas fastighetsförsäkring.

Tvättstuga

En tvättstuga finns i källaren med en maskin, ett torkskåp och en mangel. De flesta boende i huset har egna maskiner.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör inte minst en liten innergård som nås från Schönfeldts gränd. Men även barnvagnsrum och cykelförvaring som kan nås från entréplanet vid Stora Nygatan 34. En stor och gammal djupkällare med anor från medeltiden vilar under huset. Grovsoprum finns.

Parkering

Föreningen har givetvis inga egna platser, men nuvarande ägare nyttjar boendeparkering och står i Vattugaraget. Läs om alla p-möjligheter på (stockholmgamlastan.se/att-veta/parkering.php).

Bredband och TV

Föreningen har anslutit sig till öppen fiber. Internetuppkoppling liksom kabel-tv och ip-telefoni ingår i avgiften.

Kontroll

Ovanstående grundas på insamling av information från föreningens dokument i juni 2020, samt kontakt med ordförande. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Att bo i Gamla stan är såklart speciellt på många sätt. Här är historien alltid närvarande, men mitt i allt detta finns även vardagslivet med skola, förskola och matbutiker. Du gör snabbt ön till din egen och får dina favoritställen bland det stora utbud stadsdelen har att erbjuda. Unika företeelser som lucköppningen i december och att bada på Storkyrkobadet är exempel på saker som ger det lilla extra till livet i Gamla stan. Utgångsläget att nå övriga staden är det allra bästa oavsett om du vill promenera eller åka med allmänna kommunikationer. På Stora Nygatan bor du endast ett kvarter från tunnelbanans röda och gröna linje, liksom flera busslinjer. Blå linjen når du snabbt vid Kungsträdgården och likaså pendeltåg och fjärrtåg vid centralen. Att köra bil till Gamla stan är inte alls krångligt som man kanske kan tro. Här brukar inte vara svårt att finna parkeringsplats. Skeppsbron har inga städdagar och boendeparkering gäller dessutom i hela innerstaden. Båtar till Skeppsholmen och Djurgården tar dig på tio minuter till natur, kultur och nöjen på andra öar. Stora Nygatan har körförbud efter lunch, vilket gör att det är sällsynt lite trafik för att vara i Stockholms innerstad. De närmaste kvarteren är mycket trevliga och har gott om mysiga uteserveringar.