Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Kolbäcksgränd 31
  [Område] => BAGARMOSSEN
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 70 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 4 705 kr/mån inkl. värme, vatten, kabel-TV, bredband och IP-telefoni. )

Kolbäcksgränd 31

LJUS OCH RYMLIG TREA I HEMTREVLIGA BAGARMOSSEN

FOTO: LARSSON STYLING: RYDMAN TEXT: ENGSTRÖM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Erica Lamberg
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Kolbäcksgränd 31
Område
BAGARMOSSEN
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
3 rum
Area
70 kvm
Förvaltarens information
Avgift
4 705 kr/mån inkl. värme, vatten, kabel-TV, bredband och IP-telefoni.

Driftskostnader

El
2 880 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
5 880 kr/år
Drift räknat på
3 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

BROTROPSTUGAN
med våfflor och orienteringsklubb
CENTAN
en bra restaurang på torget
SKOGEN
vid balkongen, full med bär och kojor
FÖRENINGENS GÅRD
med lekpark, pingisbord och basketkorg m.m.
KAFÉ LILLA BAGIS PÅ TORGET
NACKARESERVATET

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Henning Orlando 1953

Fastigheterna på Kolbäcksgränd är ett flerbostadshusområde som består av sex lamellhus och ett punkthus. Husen avgränsas med skogsmark, gräsmattor och en gångväg, en trivsam och uppskattad placering. Husen byggdes för Riksbyggen år 1954 efter ritningar av arkitekten Henning Orlando, erkänd och etablerad vid Riksbyggen, bland annat var han chefsarkitekt under åren 1950–1967.

Lägenheterna är som vanligt för tiden genomgående, husen består av tre våningar plus ett entréplan. Arkitekturen är stram och enligt funktionalismens ideal, fasaderna är slätputsade men med inslag av dekor. Den dovare bruna terrasitputsen får exempelvis utsmyckande band i ljus slätputs. Balkongerna har fasade hörn och svarta räcken samt småsinuskorrigerad stålplåt, ursprungligen i vitt. Variationerna i enluftsfönster, och enluftsfönster med förskjuten mittpost i olika storlekar, utgör också dekorativa inslag i fastigheten. Liksom den mycket stiliga porten, en enkeldörr av ek med en njurformad glasning. För övrigt är Kolbäcksgränds alla portar ett skäl i sig att ta sig till Bagarmossen, fastighetens entréer är 50-talssmycken av rang.

Riksbyggens Bostadsrättsförening Friheten grundades av Riksbyggen samtidigt som huset 1954, då som enda bostadsrättsförening i Bagarmossen. Idag finns här 260 lägenheter med en mycket välskött och engagerad förening. Det finns en anledning till att detta är en av Bagarmossens mest populära gårdar att bo på, här finns garage, övernattningsrum, tvättstugor och en mycket välutrustad föreningslokal. Här finns också ett hobbyrum samt en bytesbörs. Husets boende har en gemensam cykelpool där tillgång till lådcyklar är en mycket uppskattad service. Gården är i sig mycket rymlig och lummig med flertalet utemöbler möjlighet att grilla. Ett antal gemensamma odlingslådor finns också till de boendes förfogande.

FÖRENINGEN

Brf Friheten

Antal lägenheter och lokaler

Brf Friheten är en äkta förening med 7 byggnader bestående av 260 bostadsrätter (15 575 kvm) och en föreningslokal (1 413 kvm). Byggnaderna är uppförda 1954. Fastighetens adress är Kolbäcksgränd 1-33 samt 6-36 i Bagarmossen.

Mark

Marken är upplåten med tomträtt genom ett tomträttsavtal med Stockholm kommun. Avtalet gäller oförändrat i 10 år t.o.m. 2024- 01-01 med en årlig avgäld på 876 100 kr.

Urval gjorda renoveringar

2018-19, 2005 och 1993 - renovering av de stående avloppsstammarna. 2017-2018 Takarbete. 2018-19, 2015 - renovering av de liggande avloppsstammarna. 2014-2015 - värmearbeten med bl a byte av radiatorventiler. Tilläggsisolering tak. 2013-2015 - upprustning föreningslokal, målning och byte av armatur i trapphus. 2013 - målning av takplåt och entrédörrar, spolning och filmning av avlopp i källarplan. 2012 - installation av bredband, fiber. 2011 - nytt sopsystem. 2003-2008 - renovering fasad, balkonger och fönster.

Kommande renoveringar

En 30-årig underhållsplan finns och avsättning sker årligen till en underhållsfond. Elstigarna behöver bytas och det arbetet finns med i föreningens underhållsplan och kommer göras mellan 2025-2030.

Ekonomi

Föreningen har enligt årsredovisningen 2020 långfristiga skulder på ca 35 Mkr med knappt 2.300 kr/kvm/boyta jämfört med snittet på ca 6.500 kr/kvm/boyta och är att betrakta som lågt skuldsatt. Dessutom finns 10.653.696 kr i kassan.

Förvaltning

Riksbyggen ansvarar för ekonomisk och teknisk förvaltning, samt trädgårdsskötsel.

Avgifter

I avgiften ingår värme, vatten, bredband och kabel-tv basutbud. Avgiftshöjning sker årligen med 1-2%.

Den avgiften som är presenterad nu i annonsen gäller fr.o.m 1 april 2022.

Överlåtelseavgift

Överlåtelseavtal och pantsättningsavgift: Upplåtelseavgift, överlåtelseavgift och pantsättningsavgift får tas ut efter beslut av styrelsen. Överlåtelseavgift får uppgå till ett belopp motsvande 2,5% och pantsättningsavgift uppgår till ett motsvarande 1% av det prisbasbelopp som gäller vid tidpunkten för ansökan om medlemskap respektive tidpunkten för underrättelse om pantsättning.

Förråd

Två förråd i källaren. En så kallad ”matkällare” på ca 1 kvm och ett vanligt förråd på ca 3 kvm. Det finns möjlighet att hyra ytterligare förråd.

Garage, p-plats och förråd

Föreningen har både parkeringsplatser (39), garage (46st) och extra förråd att hyra ut. Kösystem finns och sköts av vicevärden. För tillfället är det kö till både garage, parkeringsplats och extra förråd. Hyran för extra förråd och garage beror på storlek. Ett garage på 16 kvm kostar cirka 800 kronor per månad. Även hyran för en parkeringsplats skiljer sig beroende på placering. De flesta har en hyra på ungefär 300 kronor per månad. Det finns även 5 mc platser att hyra.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns gästrum, en stor trevlig föreningslokal och en cykelpool med lådcyklar. Ett flertal tvättstugor finns i föreningen. Det finns även en snickerilokal och en bytesbörs. Cykel- och barnvagnsförråd finns i samma huskropp som lägenheten. Den stora gården är en perfekt plats för barnen att leka.

Bredband och tv

Bredband levereras via fiber från Ownit och TV via ComHem

Medlemskap

Delat medlemskap godkänns, men samtliga ägare ska avse att bo i lägenheten. Juridisk person godkänns inte som medlem.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens styrelse, hemsida samt årsredovisning för 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I princip byggdes hela Bagarmossen under ett antal intensiva år i början av 1950-talet och det märks. 50-talet präglar såväl byggstil så väl som boendeideal och utformning av centrum. Här är det nära till natur, med de många innergårdarna med uppvuxna tallar och lummiga bersåer, men också med Nackareservatet runt knuten. I Bagarmossen tar du dessutom dig enklast fram längs de många gång- och cykelvägar som löper mellan områden och längs närliggande förorter såsom Skarpnäck, Kärrtorp och Björkhagen. I centrum finns det mesta du behöver, förutom både mataffärer och apotek hittar du också en skomakare, en blomsteraffär, en antikbutik, en speceriaffär och även en vintagebutik – alla mycket uppskattade i området. Här finns även den prisbelönta kvarterskrogen Centan att rekommendera, liksom bageriet och caféet Lilla Bagis. Bagarmossen är också värd för söderorts största loppis när omständigheterna tillåter, och här finns ett Cykelkök för den som vill få hjälp att reparera en cykel eller två. I Bagarmossen finns ett bibliotek, ofta med författarbesök då många författare bor i området, Kulturskola och ett aktivt Folkets Hus.

Men naturen är som sagt runt knuten – Nackareservatet är en stor tillgång för alla boende. Här finns promenadstråk, skidspår, skridskoisar, bastubad året om, bärskogar och en hel del föreningar som har aktiviteter i skogen. En nygräddad våffla i Brotorpsstugan är en finfin söndagsaktivitet vintertid. Hit kan du gå, åka skidor eller skridskor. Söderbysjön är närmsta badplats, men det är inte heller långt till Hellasgården eller Flaten för den som vill ta sig ett dopp.

Den som väljer att åka från Bagarmossen gör det fördelaktigt med tunnelbana, då tunnelbanestationen är del av linje 17 och tar dig till Slussen strax under kvarten.