Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Fredhällsgatan 5
  [Område] => Kungsholmen - Fredhäll
  [Våning] => 1.5 av 4, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 69 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054: [Tomtareal] => [Avgift] => 3 489 kr/mån inkl värme, v/a, kabel-tv grundutbud, bredband )

Fredhällsgatan 5

LJUST, VACKERT OCH NYRENOVERAT MED BALKONG MOT GRÖNSKANDE INNERGÅRD

FOTO: EMILSON/SPINNELL TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Fredhällsgatan 5
Område
Kungsholmen - Fredhäll
Våning
1.5 av 4, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
69 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
3 489 kr/mån inkl värme, v/a, kabel-tv grundutbud, bredband

Driftskostnader

El
5 520 kr/år
Försäkring
3 228 kr/år
Total driftskostnad
8 748 kr/år
Drift räknat på
3 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

FREDHÄLLSBADET
PALOMA MATCAFÉ
FREDHÄLLSKLIPPORNA
SOLSTUGAN
FINA VYER OCH PROMENADSTRÅK I OMRÅDET

Arkitekturen

Arkitekt: Josef Östlihn 1931

Huset Balen 1 ritades 1931 av arkitekt Josef Östlihn (1882–1941). På adressen Fredhällsgatan 5–7 ligger ett pampigt hus med två trapphus och en gul putsad fasad. Byggnaden uppfördes i stilskiftet mellan 1920-talsklassicism och funktionalism, där 1920-talet dröjer sig kvar i lägenheternas spröjsade fönster. Huset är byggt i en liten sluttning, vilket ger en förskjutning i våningsplan mellan de båda adresserna. Kvartersnamnet Balen har förmodligen inspirerat till bostadsrättsföreningens namn, Brf Askungen. Här finns 41 bostadsrättslägenheter, en hyresrättslägenhet och två hyresrättslokaler. På baksidan av huset finns en mysig innergård med gräsmatta, träd och buskar och gemensam uteplats med grill. Här möts grannar och grillar ofta tillsammans. En frivillig trägårdsgrupp jobbar med planteringar och det finns planer på att utveckla gårdsmiljön. Dessutom har man en gästlägenhet, tvättstuga, cykelförråd och barnvagnsförråd. Föreningen har nyligen genomfört en renovering av fönster och dörrar där man gjorde en stor investering för att bibehålla 1930-talskaraktären och dess ursprungliga delar.

FÖRENINGEN

Brf Askungen

Föreningen

Brf Askungen (org. nr 769605-7731) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Balen 1 år 2005. Föreningen består av adresserna Fredhällsgatan 5-7, och omfattar 41 lägenheter med bostadsrätt, 1 lägenhet med hyresrätt samt 3 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt. Huset ritades år 1931 av arkitekten Josef Östlihn.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 8 990 kr per kvm boarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC, och fastighetsskötsel av Driftia.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Com Hem för både kabel-tv (grundutbud ingår i månadsavgiften) bredband.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen. Delat ägande godkänns av föreningen, dock någon minsta ägarandel mellan parterna finns inte bestämt, utan det avgörs från fall till fall beroende på de sökandes ekonomiska situation mm.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr samt en pantsättningsavgift på 476 kr som bekostas av köparen.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga, övernattningslägenhet, cykelförråd och barnvagnsrum, samt en härlig innergård med planteringar, utemöbler och grill.

Hiss

Hiss finns.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd på ca 4 kvm.

Renoveringar, i urval

2021 Spolning av stammar, 2020 Energideklaration, 2019 Byte portkodssystem, renovering inkl. målning av fönster, byte till energiglas, renovering entré- och gårdsdörrar, 2018 OVK, taktvätt inkl. mossbekämpning, 2017 Uppgradering el i trapphus och källare. reparation av hissar, brandskyddskontroll inkl. åtgärder, 2016 Stamspolning, 2015 Byte av värmecentral, färdigställande av föreningslokal och övernattningslägenhet, målning takplåt, 2014 Montering av snörasskydd, byte av trasiga takpannor, 2010 Fasadmålning, montering av balkonger, 2005 Reparationer av fönster och trapphus, 1990 Stambyte badrum/kök, el-stigar.

Planerade renoveringar

Offertförfrågan pågår för tillfället inför anläggning av trädgård.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Föreningens hemsida:?

www.brfaskungen.bostadsratterna.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i september 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Fredhäll är en mycket trevlig del av Kungsholmen med bebyggelse mestadels från 1930-talet. Det direkta och höga läget vid Mälaren ger fantastiska vyer och fina badmöjligheter, det är bara att ta på badrocken och gå och ta ett dopp. Fredhällsbadet är ett av Stockholms första solbad. Längs vattnet finns några av stans finaste promenad- och löparstråk. Praktikaliteter som nära till storhandling och en Coop nära när mjölken är slut på morgonen är andra fördelar. Från lugnet i Fredhäll tar det knappt 15 minuter att ta sig till city och 5 minuter till Fridhemsplan. Det är lätt att bli en Fredhällspatriot i detta trivsamma område med fantastiskt läge på Kungsholmens sydvästsida.