Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Messeniusgatan 6
  [Område] => Kungsholmen - Fredhäll
  [Våning] => 2 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 32 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 226 kr/mån inkl. värme, vatten & bredband )

Messeniusgatan 6

MYSIG & VÄLBEVARAD FUNKISLÄGENHET MED BALKONG VID LUGN GATA

TEXT: HENRIK FOTO: E.L. STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Messeniusgatan 6
Område
Kungsholmen - Fredhäll
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
32 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 226 kr/mån inkl. värme, vatten & bredband

Allmänt om fastigheten

El
2 508 kr/år
Övrigt
2 640 kr/år
Total driftskostnad
5 148 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
"Övrigt" avser gasspis. Hemförsäkring tillkommer.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Fredhällsklipporna
Srock
Solstugan
Ät middag/drick drinkar på en härlig restaurang med utsikt över Mälaren.
Paloma café
Mysigt kvarterskafé!
Fredhällsparken
När en vill ha omväxling till klipphäng, tennisbana tillgänglig.
Spicecorner
Indisk restaurang som är oväntat god (slår Shanti).

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Hagstrand & Lindberg 1935

Fastigheten Odalbonden 6 utgör det som idag är Brf Messeniusgatan 6. Huset ritades 1935 av välkända arkitektduon Rolf Hagstrand och Birger Lindberg som tillsammans drev arkitektfirman Hagstrand & Lindberg. De står bakom många utmärkta hus i Stockholmsområdet, tillsammans och var för sig, från 1930-talet och framåt. Fastigheten är gulklassad av Stadsmuseet i Stockholm för visst kulturhistoriskt värde och behåller mycket av sin karaktär även om renoveringar skett genom åren. Lokaler finns i markplan med stora glaspartier och lägenheterna som fick ta plats på ritningarna var enbart tvåor mellan 46 - 50 kvm samt ettor mellan 29 - 32 kvm. På taket finns en takterrass med tillgång till grill för föreningens medlemmar.

FÖRENINGEN

Brf Messeniusgatan 6 (769606-1063)

Antal lägenheter och lokaler

Brf Messeniusgatan 6 (org. nr 769606-1063) innehar fastigheten Odalbonden 6 med ett bostadshus i Fredhäll i Stockholms kommun. Föreningens byggnad uppfördes 1935/36. Föreningen består av 38 st lägenheter upplåtna med bostadsrätt samt 2 st kvarvarande hyresrättslägenheter. Det finns även hyreslokaler. Uppvärmning via bergvärme. Föreningen är äkta.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2003.

Mark

Föreningen innehar marken via äganderätt.

Förvaltare

Ekonomisk och teknisk förvaltning via Delagott Förvaltning.

Renoveringar

Större underhåll i urval. 1991, stambyte kök och badrum samt byte av elstigar. 2005, renovering av fönster och tvättstuga. 2008, takunderhåll. 2010, trapphusrenovering och renovering av takterrass. 2011, hissrenovering. 2012, installation av bergvärme och stamspolning. 2013, fönsterrenovering. 2016, vissa installerade säkerhetsdörr. 2017, stamspolning. 2018, radonmätning och renovering av våtrum i hyreslokal samt injustering av element. 2020, OVK.

Kommande renoveringar

Under våren 2021 ska en större renovering ske som omfattar tak, fasad och balkonger. Man behöver ta nya lån men belåningsgraden är låg idag och påverkan på ekonomin bedöms låg. Uppskattad projektkostnad 6 mkr. Preliminär start mars 2021 med tre månaders tidsåtgång.

Ekonomi

Föreningens lån (2019) uppgår till cirka 1,5 mkr vilket ger en skuldkvot på ca 1,000 kr/kvm boyta (bostadsarea 1.411 kvm enl. Värderingsdata). Årliga intäkter uppgår till nästan 1,6 mkr, varav ca 1 mkr kommer från bostadsrätterna. Föreningen har 1,7 mkr i kassan. Sedan bokslutet 19' har föreningen amorterat kvarstående banklån, men nya lån kommer tas upp i och med renoveringen.

Avgifter

Inga uppgifter om ändringar av avgiftsnivå, såvida inte renoveringen skulle bli dyrare än förväntat. Dock inga indikationer på det idag.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden. Numera tas en avgift ut på upplåtelse om 10 % av ett prisbasbelopp, d.v.s. 394 kr/mån år 2020.

Tvättstuga

En tvättstuga finns i källaren med 3 st maskiner, 1 st torktumlare och 1 st torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör inte minst den trevliga takterrassen med grill som man kan boka för att ha för sig själv i kvällssolen. Det finns även cykelförråd och grovsoprum medan utemiljön bjuder på rabatter framför huset och gräsmatta på baksidan.

Parkering

Föreningen har inga egna platser. I övrigt gäller boendeparkering i området, ett tillstånd kostar 1.100 kr/mån (taxeområde 3).

Bredband och TV

Bredband och kabel-tv via Com Hem, tillägget för baskanaler och internet är inräknat i angiven avgift (100 kr/mån).

Kontroll

Ovanstående grundas på insamling av information från föreningens dokument i september 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Fredhäll började bebyggas i början av 1930-talet, både av HSB och en mängd privata byggherrar. Resultatet blev en mängd funkishus med framförallt lite mindre lägenheter om ett till två rum och kök. Typiskt för den här tiden var att bygga hus i en park i stället för runt en innergård, vilket är karaktäristiskt för området. Här bor man nära naturen i lugna kvarter, med bra kommunikationer och service. Busslinjer finns nära och en kort promenad bort ligger Kristinebergs tunnelbanestation samt Västerbroplan med fler busslinjer. I kvarteret finns thaikiosk, restaurang Smarr, en klassisk grillkiosk, pizzerior och det populära caféet Bönan och Prinsen. I närheten ligger Solstugan, som bjuder på livemusik under sommarsäsongen samt Fredhälls fina badklippor med egen badklubb. Det är dessutom nära till Hornsbergs Strand, med ett stort utbud av restauranger och all tänkbar service.