Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Wahlbergsgatan 18
  [Område] => HAMMARBYHÖJDEN
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 41 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 1 999 kr/mån inkl. värme, vatten. Obligatoriskt tillägg för bredband 165 kr/mån.
)

Wahlbergsgatan 18

Nyrenoverad funkispärla med gavelläge i Hammarbyhöjden

TEXT: ENGSTRÖM FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Wahlbergsgatan 18
Område
HAMMARBYHÖJDEN
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
2 rum
Area
41 kvm
Avgift
1 999 kr/mån inkl. värme, vatten. Obligatoriskt tillägg för bredband 165 kr/mån.

Driftskostnader

El
2 400 kr/år
Försäkring
2 400 kr/år
Total driftskostnad
4 800 kr/år
Drift räknat på
1 person

DOKUMENT & MEDIA

Arkitekturen

Arkitekt: Archibald Frid 1937

Hammarbyhöjden beskrivs ofta som Sveriges bäst bevarade funkisområde. I mitten av 1930-talet var bostadssituationen alarmerande i Stockholm, då trångboddheten var stor. Kravet på bättre bostadsstandard blev en politisk fråga som från och med 1932 kom att satsas på. En av de första ytterstadsdelar som bebyggdes var Södra Hammarby. Här växte vad kom att kallas Den vita staden fram, ett område med smalhus avsett för ”mindre bemedlade, barnrika familjer” med funktionalistiska stadsplaneideal från kontinenten som förebild. Denna fastighet, Bladbaggen 4 byggdes 1937, det är ett smalhus på tre våningar. Så som området Hammarbyhöjden är byggt är smalhusen dominerande, hustypen var särskilt lämpliga när det gällde att bygga mindre lägenheter, och ger därmed gott om ljus då lägenheterna har fönster åt två håll. Placeringen av fastigheten i området är mycket genomtänkt i förhållande till den kuperade terrängen, något som resulterar i utmärkt utsikt och samtidigt insynsskydd. Fastigheten är stramt hållet med en gråputsad sockel och en fasad i brutet vitt. Balkonger, trapphusets fönster och ett skärmtak ovanför entrén är i princip vad som utgör fasadens dekoration, allt enligt tidens ideal.

Fastigheten ägs idag av Brf Wahlberget som bildades 2006 efter en totalrenovering av huset. Föreningen har 15 lägenheter, en lokal för uthyrning och tolv parkeringsplatser. Här finns också en tvättstuga. Gården har en gräsmatta, blommor och träd, dessa sköts och hålls efter av föreningen. Här finns en fin gemenskap och en lugn och familjär stämning.

FÖRENINGEN

Brf Wahlberget

OMRÅDET

Hammarbyhöjden är ett mycket vackert område att bo i, med gott om välplanerade smalhus, grönskande gårdar och lummiga promenadstråk. Denna adress ligger nära både pulserande cityliv och naturen, en riktig tillgång är förstås friluftsområdet kring Hellasgården och Nackareservatet, med närhet till bastu, badsjöar, motionsspår och vacker natur. På promenadavstånd finns flertalet restauranger i närheten, Tblisis hörna exempelvis, prisad för sin georgiska mat. Ytterligare stenkast bort finns också Hammarby Sjöstads utbud av caféer, barer och restauranger. Och även Globen och Sickla Köpkvarter ligger förstås nära, med mycket mer i shopping- och restaurangväg.

Men stadens utbud är som sagt lättillgängligt, med cykel når du exempelvis Skanstull på tio minuter. Närmaste tunnelbanestation är Hammarbyhöjden, dit kommer du med en promenad på ett par minuter. Där tar gröna linjen dig enkelt mot Gullmarsplan för ytterligare kommunikationsmöjligheter, och vidare når du exempelvis Slussen på tio minuter.