Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Helgagatan 36 uppg. 15
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3,5 rum och kök
  [Area] => 99,5 kvm
Föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 5 949 kr/mån ink; värme, v/a, kabel-tv grundutbud från Comhem, bredband 1gigabyte/sec från Ownit. )

Helgagatan 36 uppg. 15

1920-TALSDRÖM OM 3,5 ROK MED STOR SÖDERVÄND BALKONGTERRASS

FOTO: SPINELL STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Lina Axelsson
Mäklarassistent

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Helgagatan 36 uppg. 15
Område
Södermalm
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
3,5 rum och kök
Area
99,5 kvm
Föreningens information
Avgift
5 949 kr/mån ink; värme, v/a, kabel-tv grundutbud från Comhem, bredband 1gigabyte/sec från Ownit.

Allmänt om fastigheten

El
4 500 kr/år
Försäkring
4 000 kr/år
Total driftskostnad
8 500 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Uppskattad kostnad

planskiss

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1926

Fastigheten Metern 9 stod färdig 1926 och ritades av Sven Wallander, chefsarkitekt på HSB, som ritade det mesta av deras produktion i Stockholm under denna tid. Det är en kvartersstor byggnad med en ståtlig entré i form av en klassicistiskt utformad och välvd portal och som omringar en grön innergård. Fasaden är putsad i gult och pryds av en hel del dekorativa detaljer. Fastigheten bevarar i hög grad sitt ursprungliga utseende, och de detaljer som under årens lopp har förändrats har sedan återskapats, vilket gör kvarteret till en riktig kulturskatt. Så är den också blåklassad i Stockholms stads kulturminnesklassificering, vilket innebär den högsta klassificeringen där byggnader med synnerligen högt kulturhistoriskt värde hamnar. Brf Metern är en av Stockholms äldsta bostadsrättsföreningar och bildades 1925, och består idag av 225 lägenheter fördelat på 15 trapphus. Föreningen är lågt belånad, har god ekonomi och trevliga och engagerade medlemmar som ordnar många aktiviteter. Invändigt finns flera gemensamma faciliteter såsom festlokal, hobbyrum, pingisrum, bastu, prylbytesrum, grovsoprum/sopsortering, cykelkällare och flera tvättstugor. På den stora och grönskande gården hänger du gärna, bland träd och rabatter finns många utegrupper och grillar att nyttja. På gården finns bland annat pyramidalmar, granatäppelträd, hagtornsträd, syrener, äppelträd, robinia, kaukasisk vingnöt och magnolia plus många rabatter och urnor. Barnen springer hem till varandra över gården och det finns ett leksaksrum där man får låna saker. Föreningen har även en trädgårdsmästare och en bemannad expedition. Ombyggnation av lägenhet kräver styrelsens tillstånd och vissa tidstypiska inredningsdetaljer säljs på expeditionen.

FÖRENINGEN

Brf Metern

Föreningen

Brf Metern (org. nr 702001-4291) är en äkta förening som förvärvade fastigheterna Metern 9 och Vågskivan 18 då byggnaderna stod klara 1926 och 1927. Föreningen består av en rad flerbostadshus belägna på Helgagatan 36 och Blekingegatan 27-29 och omfattar 225 lägenheter med bostadsrätt samt 2 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 1 065 kr per kvm boarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB och den tekniska förvaltningen sköts av föreningen som har en anställd fastighetsskötare.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med ComHem för kabel-tv och Ownit för bredband. Bredband och ComHems grundutbud ingår i avgiften.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 656 kr av säljaren, pantsättningsavgift på 473 kr betalas av köparen.

Gemensamma utrymmen

Tvättstugor och mangel / strykrum finns i uppgång 9, där finns även bastu, motionsrum med boxningssäck och pingisbord, föreningslokal i två plan, prylrum, hobbyverkstad, soprum med viss källsortering samt en härlig och stor innergård med syrénberså, gräsmatta, fontän och vackra träd, ett flertal rabatter som sköts av föreningens trädgårdsgrupp och trädgårdsmästare. Här finns även grillar och utemöbler.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd om ca 6 kvm med snedtak.

Renoveringar, i urval

2017 samtliga fönster har målats, upprustning av entréer och balkonger i trapphus, inreglering av värmesystem, 2016 indragning av fiber och anslutning till bredband, 2011 ommålning av trapphus, 2010 bastun renoverades, putsning av fasad, 2004 elstigar byttes, 2000 taket renoverades, 1994 elstammar, 1982 stambyte i kök och badrum.

Planerade renoveringar

Byte av dörrar på vinden för att förbättra brandsäkerheten, ommålning av tvättstugor, förstärkning av lägenhetsdörrar.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer under trevliga former en till två gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument i maj 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Nästan som en uppenbarelse några kvarter från Götgatans puls ligger idyllen Helgalunden. Runt den fina Allhelgonakyrkan i trä ligger vackra klassicistiska byggnader med fasader putsade i olika milda nyanser. Bebyggelsen är anpassad till terrängen, vilket ger området en speciell karaktär, här är den både kuperad och slingrande, med hög småstadskänsla. Men på kort promenad når du knutpunkter som Skanstull, Södra station och Mariatorget med allt vad det innebär av butiker, restauranger, service och kommunikationer. Du har dessutom nära till både SoFo-kvarteren och Vitabergsparken, och till fina promenadstråk och motionsmöjligheter vid till exempel Årstaviken och Eriksdalsbadet.