Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Ragvaldsgatan 18 B
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 2 av 2, ej hiss
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 68 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
Enligt föreningen är bostaden 67 kvm [Tomtareal] => [Avgift] => 3 382 kr/mån inkl. värme, vatten och kabel-tv bas. )

Ragvaldsgatan 18 B

Rymlig 1800-talstrea med vackra originaldetaljer på Söders sköna höjder

TEXT: NYSTEDT FOTO: BOUKARI STYLING: AHLQVIST

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Erica Lamberg
Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Ragvaldsgatan 18 B
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
2 av 2, ej hiss
Rum
3 rum
Area
68 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
Enligt föreningen är bostaden 67 kvm
Avgift
3 382 kr/mån inkl. värme, vatten och kabel-tv bas.

Allmänt om fastigheten

El
2 400 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
4 400 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: 1882

1880-talets arkitektur präglas till stor del av en rad olika nystilar som nyrokoko, nyrenässans och nybarock. En tid då man vurmade lite extra för dekor, bortom det sparsmakade och även lade stor vikt vid materialvalens äkthet, vilket gjorde tegel och natursten mycket populära, även om gips och puts ändå användes flitigt fram till sekelskiftet. Dessa nystilar skulle sedan komma att övergå i nationalromantik och jugend då man övergick till mer organiska former. Fastigheten Laxen på Ragvaldsgatan är en välbevarad byggnad om två våningar, med vacker portik som uppfördes under 1882. Den ägs av föreningen Laxen och består av nio lägenheter. Numera kompletteras gatubild och historia av modern street art. Den del av huset som vetter mot Kvarngatan/Ragvaldsgatan pryds idag av en härlig muralmålning gjord av Amara por Dios.

FÖRENINGEN

Brf Laxen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Laxen. Föreningen består av 9 lägenheter, varav alla är upplåtna med bostadsrätt. Föreningen har även en lokal med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1882. Arkitekten är okänd för hela kvarteret.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen ombildades år 2008.

Mark

Föreningens tomt innehar tomträtt. Tomträttsavgälden förhandlades om för bara några år sedan och förhandlas om var 10e år. Tomträttsavgälden uppgår till ca 105.000 kr/år. Föreningen har ingen plan att köpa marken.

Renoveringar i urval

1993 stambyte, trapphus och tak renoverades.

Kommande renoveringar

Inga större planerade renoveringar.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2019 till 600.000 kr, vilket ger cirka 700 kr/kvm boyta.

Avgifter

Inga planerade avgiftsändringar

Förråd

Källarförråd om cirka 6 kvm, enligt säljarens information.

Gemensamma utrymmen

Mellan gatu- och gårdshus finns en stenbelagd innergård med utemöbler och planteringar. Föreningen har även en gemensam tvättstuga, cykelförråd och källarförråd.

Bredband och tv

Bredband och tv via ComHem.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning och med ordföranden 2020-08-03. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Ragvaldsgatan är en lugn återvändsgata som ursprungligen sträckte sig norrut, ändra fram till Riddarfjärden, men idag löper från Maria Magdalena kyrka, över Sankt Paulsgatan hela vägen till Södra Latins skolgård i söder. Här levererar service-och nöjesutbudet på bästa Södermalmsvis, med härliga kvarterskrogar, barer och stammisfik kring Götgatsbacken, Mosebacke, Mariatorget och Medborgarplatsen. Däribland den italienska kvarterskrogen Il Tempo, Omnipollos Hatt, Ljunggrens med sushi och barhäng eller Racamaca på Wollmar Yxkullsgatan, med tapas och vin. Längs Götgatsbacken hittar du förstås också apotek, Söderbokhandeln Hansson & Bruce och butiker med Brunogallerian i spetsen, liksom biograf och saluhall på Medborgarplatsen - allt på promenadavstånd. För dig som uppskattar en riktigt god kanelbulle, bör Petrus på Swedenborgsgatan definitivt nämnas. Även kommunikationerna levererar med Slussens tunnelbana, Södra Stations pendelstation och flera bussar i närområdet. Nära är det också till Djurgårdsfärjorna och sköna promenader längs vattnet.