Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Sjöbjörnsvägen 15 B
  [Område] => Gröndal
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 49 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 029 kr/mån inkl. värme & vatten )

Sjöbjörnsvägen 15 B

ORIGINELL & GENOMGÅENDE 1940-TALSTVÅA MED ÖPPEN SPIS & FRANSKA BALKONGER

TEXT: HENRIK STYLING: COPPARSTAD FOTO: SPINNELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Sjöbjörnsvägen 15 B
Område
Gröndal
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
49 kvm
föreningens information
Avgift
3 029 kr/mån inkl. värme & vatten

Allmänt om fastigheten

El
1 300 kr/år
Försäkring
2 400 kr/år
Total driftskostnad
3 700 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Gandhi
En bra indisk restaurang ligger precis bredvid.
Gröndals Deli
En del av Persien finns i Gröndal, restaurang.
Lundbergs Konditori
Uppskattat fik nere vid Gröndalsvägen.
Coop Gröndal
Trevligt att ha en ordentlig affär i stadsdelen.
Mälaren
När sommaren slår till är det aldrig långt till ett dopp.

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Backström & Reinius 1947

Denna fastighet går under namnet Galjonsbilden 30 och huset uppfördes under åren 1947-1948 efter ritningar av den välrenommerade arkitektduon Sven Backström och Leif Reinius. Arkitekter som bl.a. ritat Gröndals stjärnhus på andra sidan Sjöbjörnsvägen och även terrasshusen längs Gröndalsvägen. De har också varit med och gestaltat Farsta Centrum och Vällingby Centrum. Byggnaden har en högre kulturklassning än kringliggande fastigheter, inte minst tack vare dess ursprungliga utförande med de välbevarade fasaderna. Interiört finns det också goda kvalitéer där flertalet lägenheter har bevarad köksinredning och förvaringslösningar samt givetvis de nätta eldstäderna som förunnats vissa av de större hushållen. Eldstäderna som sattes in på 1940-talet var en ren trivselutrustning eftersom man värmde huset på andra sätt. En stiltrogen och vacker byggnad som väl representerar folkhemsbyggandet i Sverige.

FÖRENINGEN

Brf Galjonen

Antal lägenheter och lokaler

BRF Galjonen (org. nr 769611-5109) innehar fastigheterna Galjonsbilden 30 och 31 i Gröndal, Stockholms kommun. Föreningens två flerbostadshus byggdes 1944-48. Föreningen upplåter 44 st lägenheter med bostadsrätt, 3 st med hyresrätt och hyr ut 1 st lokal. Uppvärmning via fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Bostadsföreningen förvärvade fastigheterna 2006.

Mark

Föreningen äger marken, d.v.s. inga markavgälder att oroa sig för.

Förvaltare

Ekonomisk och teknisk förvaltning via SBC. Fastighetsskötsel utlejs till företag.

Renoveringar

Utfört underhåll i urval. 2020, energideklaration. 2018/19, renoverat hyresrätt på Sjöbjörnsv. 13, dragit in fiber, justering av fläkt, åtgärdat en fuktskada mellan våningsplan i port 15A till källarplanet i 15D (samt skada orsakad av element i port 13 och en vattenskada i kök i port 15C). Flytt av elstigar i 15B i samband med en renovering. Föregående underhåll/reparationer berörde hyresrätterna. 2017, stamspolning av samtliga stammar inkl. filmning utan anm. 2016, trapphusrenovering, målning, installation av ett elektriskt kodsystem, ny belysning och installation av rörelsesensorer. 2015, radonmätning, OVK-besiktning samt åtgärder, fönsterrenovering. 2011/12, omfattande renovering av vatten- och avloppsstammar (relining). 2009, renovering av tvättstuga. 1990, fasaden på Galjonsbilden 30.

Kommande renoveringar:

Föreningen följer en underhållsplan. Inga större renoveringar planeras de kommande åren. Under året planeras mindre renoveringar som att måla p-platserna och installera elstolpar. Balkongrenovering (gjuta nya bottenplattor) för de som har balkong. Mindre takrenovering, (byta ut vindskivor samt trasiga tegelpannor och eventuellt takmålning (gula huset).

Ekonomi

Föreningens lån uppgår till 16,75 mkr vilket ger en skuldkvot på ca 8,000 kr/kvm boyta. Detta är något mer än den genomsnittliga belåningsgraden för området. Årliga intäkter uppgår till nästan 1,9 mkr varav ca 1,5 mkr kommer från månadsavgifterna. Man avser att avyttra en hyresrätt som kommer inbringa kapital till föreningen.

Avgifter

Inga uppgifter om planerade avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Trygg-Hansa.

Trappstädning/städdagar

Trappstädning sköts av en anlitad firma. Man arrangerar gårdsstädning två gånger per år.

Tvättstuga

Tvättstuga utrustad med 2 st tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och mangel finns i källarplanet på 15C.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam gård med utemöbler och grill. Föreningen har även snart tillgång till en övernattningslägenhet på Sjöbjörnsvägen 13. Av lägenheten disponeras ett källarförråd om ca 2,5 kvm.

Parkering

Föreningen har 18 st parkeringsplatser, som kostar 400 kr/mån, kö tillämpas. Boendeparkering taxa 4 gäller i Gröndal, ett tillstånd från kommunen kostar 500 kr/mån och då kan du parkera på omgivande gator.

Bredband och TV

Bredbandsleverantör är IP-only (öppen fiber). Kabel-tv via Com Hem. Medlem tecknar individuella avtal utöver månadsavgiften.

Kontroll

Ovanstående grundas på insamling av information från föreningen i maj 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I Gröndal bor du i småstadsmiljö med storstaden nära inpå. Här blandas hus från olika stilepoker i en härlig mix. Punschverandor och knotiga äppelträd möter funkis och modern tegelarkitektur. Gröndals centrum är en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen, spårväg och det anrika konditoriet Lundbergs där du kan köpa frukostbröd och klassiska bakverk och smidigt ta en frukost på väg till tvärbanan. Lägg dessutom till vågskvalp, klippor och badbryggor, och du har en oerhört trivsam miljö. I området finns många promenadvägar som till exempel tar dig till Vinterviken med trädgårdscafé och restaurang av högsta klass. Till Liljeholmens centrum med stort shopping- och serviceutbud, tunnelbana och många busslinjer är det också endast en kort promenad. Du når även Hornstull och Södermalm till fots på cirka kvarten.