Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Erstagatan 15
  [Område] => Södermalm - Sofia
  [Våning] => 2 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 44 kvm
enligt uppmätning [Tomtareal] => [Avgift] => 2 304 kr/mån inklusive värme, vatten, kabel-tv & bredband. )

Erstagatan 15

HEMTREVLIGT OCH ELEGANT I SEKELSKIFTESTVÅA PÅ SÖDER

FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN TEXT: ENGSTRÖM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Erstagatan 15
Område
Södermalm - Sofia
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
2 rum
Area
44 kvm
enligt uppmätning
Avgift
2 304 kr/mån inklusive värme, vatten, kabel-tv & bredband.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

FOLII
CHRISTOFFERS BLOMMOR
NOOK
BLECK
POM OCH FLORA

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1903 Gustaf Ameén

Kvarteret Fyrtornet på östra Södermalm bebyggdes under 1900-talets första decennium efter att Stockholms stad beslutat att där uppföra bostäder för arbetare. De fem husen, som först och främst innehöll enrummare med kök, stod färdiga i omgångar. Arkitekt var Gustav Améen, chef vid Stockholms Stads Byggnadskontors Husbyggnadsavdelning. Kvarteret Fyrtornet har en intressant historia som några av de första hyreshus som Stockholms stad uppförde för att förbättra bostadssituationen för stadens mindre välbeställda, och visar även på hur stor omsorg man lade ner på detta byggande. Fasaderna har många vackra detaljer och bevarar än idag mycket av sitt ursprungliga utseende. Idag är dessa kulturklassade, då de på fint vis återspeglar sekelskiftets reaktion mot tidigare reliefrika fasader. Här är fasaden slätputsad och dekorationerna består istället av variationer i puts och mjuka gavelkrön.

Innergården beskriver de boende som “en förlängning av lägenheten” då det finns utrymme för middagar och grillning utomhus, samt umgänge vid gårdens gräsmatta, träd och planteringar. Här finns också cykelförvaring under tak, och utemöbler och ett källsorteringsrum. Brf Fyrtornet 1 består av 88 lägenheter och bildades 1999, det är en ambitiös och välskött bostadsrättsförening.

FÖRENINGEN

Brf Fyrtornet 1

Allmänt

Brf Fyrtornet 1 är en äkta bostadsrättsförening. Föreningen förfogar över 88 lägenheter, varav 78 upplåts med bostadsrätt och 10 med hyresrätt. Föreningen upplåter inga lokaler. Fastigheten består av 5 huskroppar med 9 portuppgångar: Sågargatan 8 och 10,Åsögatan 185, 187, 189 och 191 samt Erstagatan 11, 13 och 15. Den totala upplåtna lägenhetsytan uppgår till 4.738 m2. Därutöver tillkommer källare och vindar.

Mark

Föreningen äger marken och belastas inte av tomträttsavgälder.

Renoveringar i urval

992-1994 - ombyggnation och totalrenovering av fastigheten, då bl.a. avloppsstammar, el- och vattenledningar byttes samt hissar installerades i de flesta trappuppgångarna.

2002/2003 - fönster, portar, räcken och balkonger målades om. De tak som var i behov av det målades om år.

2006 - trapphusen, inklusive lägenheternas ytterdörrar, renoverades. Syftet var, förutom en nödvändig ommålning, även att ge trapphusen ett mer tidsenligt utseende.

2007 - förnyelse sopsugens rörsystem, som löper under jord mellan uppsamlingsutrymmet för

hushållssoporna under sopnedkasten i gårdshuset och utsuget på Erstagatan.

2007/2008 - enomfördes en översyn av föreningens gemensamma ventilationssystem (frånluft). Kanaloptimering och byte av viss utrustning genomfördes samt OVK.

2009 - renoverades de gemensamma tvättstugorna.

2014 - modernisering av föreningens hissar.

2015 - gruppavtal med Comhem – Internet ingår därefter i avgiften. OVK genomförd och godkänd. Arbete med att förbättra innergården inledd. Trädgårdsmästare anlitad för skötsel och planteringar vår-höst.

2016 - uppgradering och modernisering av föreningens fjärrvärmeanläggning. Fortlöpande brandskyddsarbete påbörjat.

2017 - ommålning av fönster och portar. Stamspolning utförd. Arbete med att förbättra innergården. Trädgårdsmästare anlitad för skötsel och planteringar vår-höst.

2020 - fasadarbeten avslutas.

Kommande renoveringar

Vintern 2020 installeras fiber i huset. Under hösten byts termostater för att injustera fjärrvärme.

Ekonomi

Inga avgiftshöjningar är planerade. Föreningens ekonomi enligt styrelsen är mycket god, mindre amorteringar görs varje år och skulden per kvm avviker från snittet på ett positivt sätt då man endast har 3 842 kr/kvm/boyta enligt årsredovisningen för 2019.

Tvättstuga

Samtliga boende har tillgång till en gemensam tvättstuga i respektive huskropp. Tvättstugorna bokas med hjälp av låstavlor som finns utanför varje tvättstuga.

Gemensamma utrymmen

På den gemensamma, prunkande och stora gården finns en grill, trädgårdsmöbler och diverse planteringar.

Sophantering

I gårdshuset finns fyra sopnedkast som är kopplade till en behållare med en s.k. sopsug. I gårdshusets nedre del finns ett grovsoprum som är öppet för föreningens medlemmar. Det finns även behållare för källsortering av mat glas, tidningar, pappersförpackningar, metall, lampor och batterier.

Parkering/garage

Boendeparkering på gatan.

Bredband och TV

Kabel-TV/bredband är installerat och levereras av ComHem. Föreningen har sedan 2015 ett så kallat gruppavtal med ComHem där bredband 100/10 mbit ingår i avgiften. För en extra kostnad (i skrivande stund ca 80kr per månad) kan den boende uppgradera sitt abonnemang till 250/100 mbit.

Förråd

Till samtliga lägenheter hör ett källar- eller vindsförråd.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen accepterar inte juridisk person som medlem. Gemensamt förvärv av föräldrar och

barn prövas från fall till fall.

Övrigt

På senare tid har ett antal av föreningens lägenheter byggts om av bostadsrättshavaren. Väsentlig

förändring av lägenhet får endast företas efter tillstånd av styrelsen. Ändrad planlösning eller

funktion, t.ex. flytt av kök, kräver styrelsens tillstånd. Tillstånd lämnas under förutsättning att

förändringen inte medför men för föreningen eller annan medlem och att arbetet utförs

fackmannamässigt. Styrelsen kräver skriftlig ansökan och att bygganmälan (och

bygglov om åtgärden kräver lov) bifogas.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen, årsredovisning 2019 samt säljaren. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Erstagatan är belägen i klassiskt historiska söderkvarter och är en både lugn och pittoresk plats att bo på. Ändå är här nära till fint utbud i form av restauranger, caféer och butiker. Precis granne med adressen ligger den uppskattade vinbaren Folii, kort därifrån den populära restuarangen Ai Ramen samt rekommenderade caféet Pom&Flora. Nytorget är endast ett par minuter bort med ytterligare kulinariskt utbud. Konst och kultur finns det förstås gott också i området, med flertalet gallerier och mindre teatrar.

Vitabergsparken är endast ett stenkast från lägenheten och bjuder på utmärkta picknickmöjligheter, liksom ett varierat kulturutbud genom Parkteaterns försorg under sommarmånaderna. För den som letar utsikt är Fjällgatan med sin panoramautsikt över Stockholms stad och inloppet nära. Här finns också bra kommunikationer med bussar, samt gångavstånd till Skanstull som är närmsta tunnelbana.