Type and press Enter.

Hjärnegatan 4A

MYSIGT SEKELSKIFTE MED STOR SÖDERVÄND BALKONG MOT LUGN GÅRD

Text: Murén Inredning: van Keppel Foto: Ozolapa

VISNINGAR

31

maj 2020

söndag

12.30 till 13.30
Med tanke på nuvarande situation - Boka visning för personlig tid.
1

jun 2020

måndag

17.00 till 17.45
Med tanke på nuvarande situation - Boka visning för personlig tid.
Markus Elias
VD & Reg Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hjärnegatan 4A, 2 tr
Område
Kungsholmen
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
1 rum
Area
36 m²
Förvaltarens information
Avgift
1 868 kr/mån Det ingår värme och vatten. Obligatorisk bredbandsavgift om 175kr/månad tillkommer.
Pris
3 450 000 kr/

Allmänt om fastigheten

El
3 500 kr/år
Försäkring
1 813 kr/år
Övrigt
2 700 kr/år
Total driftskostnad
8 013 kr/år
Beräknat antal pers
2
Kommentar
Övrigt står för gaskostnad.

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1890 Per Johan Lindblad

1898 stod byggnaden på fastigheten Skörden 13 klar. Den ritades av Per Johan Lindblad på uppdrag av byggmästare Carl Flycht. Skörden 13 uppfördes från början som ett bostadshus i fyra våningar med ett tillhörande gårdshus. Redan 1910 gjordes en större ombyggnad av huset och då byggdes huset på med en våning. Samtidigt fick samtliga lägenheter wc, efter att det från början endast fanns torrklosetter ute på gården. Huset har idag en tidstypisk 1890-talsfasad som till stora delar är välbevarad. Bottenvåningen är putsad i grått och våningsplanen ovan är spritputsade i en gulröd kulör. Fönstren är höga med överlufter, i bottenvåningen rundbågiga och ovan detta rektangulära, och de är målade i grönt. Husets port är placerad på mitten och den finns i ett valv. Innanför porten möter ett vackert trapphus med kalkstenstrappor, diagonalrutiga stengolv och glasade mellandörrar. Brf Sagan är en förening med 22 lägenheter. De boende har en mysig och mycket uppskattad lugn och tyst innergård med lummigt vildvin som sommar som höst pryder gårdssidans tegelfasad och bord, stolar och grill samt cykelställ och ett litet förråd. En trädgårdsgrupp arbetar med att gården ska bli en ännu trevligare plats. I huset finns en gemensam tvättstuga med två tvättmaskiner, en tumlare, torkskåp och mangel. Lägenheten disponerar ett förråd på vinden.

FÖRENINGEN

Brf Sagan

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Skörden 14 . Förening består av 22 lägenheter, varav samtliga bostadsrätter. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Byggår 1890.

Föreningen övertog fastigheten:

1929.

Mark:

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts av RB Ekonomi AB Östersund

Renovering:

2008 Reparation yttervägg, 2009 Balkonger, 2011 Elslingor tak, 2012 Byte till säkerhetsdörrar, 2014 Ventilationskontroll, 2014 Barnvagnsförråd, 2014 Nya sopkärl på gården, 2014 Ny pump tvättstuga, 2015 Tätat i tak, 2016 Nytt torkskåp i tvättstuga, 2017 Genomförd OVK, 2017 Installation fiber, 2017 Byte undercentral fjärrvärme, 2018 Trapphus, 2018 Fönster.

Kommande renoveringar:

Föreningen har en underhållsplan. Tidsplan är ej klar men man ser över möjlighet bl.a. närmast med renovering av innergård byte av bjälklaget, stambyte av gemensamma stammar, främst i källaren. Planering för stambyte i källaren sker under 2020, troligen partiellt (de gemensamma delarna, som ansluter till avloppet mot gatan). Finansiering för framtida renovering är inte beslutad, ett nytt banklån kan bli aktuellt.

Ekonomi:

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2018 till cirka 4,1 milj kr, vilket ger cirka 3 217 kr/kvm boyta.

Avgifter:

Ingen planerad avgiftsändring för 2020 (2020-05-12 enligt brf).

Pantsättningsavgift

465 kr pantsättningsavgift och överlåtelseavgift 1 162 kr.

Förråd

Det finns ett vindsförråd.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga med 2 tvättmaskiner, 1 torktumlare, 1 mangel samt 1 torkskåp. Barnvagnrum. Trivsam innergård med grill och trädgårdsmöbler.

Bredband

Bredband fiber via Ip-Only, föreningen har Medieteknik i Varberg som leverantör, 100/50 mbit.

TV: Grundutbud via VIASAT.

Obligatoriskt tillägg på avgiften för Internet: 175 kr/mån .

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte

Delat ägande

Delat ägande är ok, dock vill föreningen att medlemmar ska avse att bosätta sig här. Föreningen kan neka delat ägande om ena parten inte avser bo här. Det finns ingen minsta ägarandel stipulerat.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Hjärnegatan är en endast kvarterslång liten och enkelriktad gata som går mellan Wargentinsgatan och Norra Agnegatan och parallellt med Kungsholmsgatan och Fleminggatan. Här finns en blandad mycket trevlig bebyggelse och ett småskaligt lugn. Samtidigt är detta ett centralt boende, mitt på östra Kungsholmen där man går till Hötorget på en kvart och har en mängd trevliga restauranger, caféer och bagerier i de närmaste kvarteren. Det är även ett lummigt och grönt område med både Polishusparken och Kronobergsparken nära, och Kungsholms strand, Norrmälarstrand och flera fina motionsstråk längs vattnet. De omgivande kvarteren är levande och trevliga gator med många mindre unika butiker, och Fridhemsplan och Västermalmsgallerian bjuder på varuhus och galleriashopping. Kommunikationerna utgör också ett stort plus, med närhet till både gröna och blå linjen och flera busslinjer, dessutom promenadavstånd till centralen och cityterminalen.