Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Karlbergsvägen 41, 4 tr
  [Område] => Vasastan
  [Våning] => 4 av 6, hiss finns
  [Rum] => 4,5 rum och kök
  [Area] => 116 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053 [Tomtareal] => [Avgift] => 5 438 kr/mån inkl. värme, vatten, basutbud kabel-tv och bredband )

Karlbergsvägen 41

Nationalromantisk familjevåning med solig balkong och braskamin

FOTO: SPINELL STYLING: AHLQVIST TEXT: PETTERSSON

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Karlbergsvägen 41, 4 tr
Område
Vasastan
Våning
4 av 6, hiss finns
Rum
4,5 rum och kök
Area
116 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053
Avgift
5 438 kr/mån inkl. värme, vatten, basutbud kabel-tv och bredband

Allmänt om fastigheten

El
3 600 kr/år
Försäkring
2 600 kr/år
Total driftskostnad
6 200 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
2 vuxna och 2 tonåringar

planskiss

ARKITEKTUR NATIONALROMANTIK

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Hagström & Ekman 1910-1917

Degeln 3 är en stilig nationalromantisk (i skärningspunkten mot jugend) fastighet på gränsen till Birkastan. Fastigheten slutfördes 1917 och som arkitekter stod duon Georg Teodor Ekman och Frithiof Ekman. Hagström & Ekman var ett ledande arkitektkontor i Stockholm som var verksamt 1898-1918. Firman var känd för sina nationalromantiska och jugendinspirerade palatsliknande byggnader och de skapade en rad storslagna hus som fortfarande sticker ut i den Stockholmska stadsbilden, däribland palatsen i början av Strandvägen och bostadshuset på Drottninggatan där August Strindberg bodde.

Ekman var ansvarig för husens yttre formgivning och Hagström för planlösningen. Särskilda kännetecken för kontorets byggnader är ofta de extra vindsvåningar, som ligger inpressade under takfoten liksom de buktande burspråken och balkongerna med smidesräcken.

Byggnaderna utmärks av en hög konstnärlig klass och dess äkta material. Huskropparna är ofta rikt artikulerade, med burspråk och hängtorn, och kraftiga takvolymer i glaserat tegel eller koppar. Bottenvåningen och portaler är företrädesvis i huggen natursten, medan de slätputsade delarna är ljusa och dekorerade. Läs gärna mer om Hagström & Ekman i den utmärkta Wikipediartikel ni finner under länkar.

Fastigheten förvaltas idag av Brf Degeln 3. En vänlig, välskött förening som är måna om att bevara sitt vackra hus. Förutom fina lokalintäkter stoltserar föreningen med sex egna parkeringsplatser på föreningens gård.

FÖRENINGEN

Brf Degeln 3

Antal lägenheter och lokaler

Brf Degeln 3 är en s.k. äkta bostadsrättsförening bestående av 16 lägenheter med bostadsrätt (1 598 kvm) och 3 lokaler med hyresrätt (278 kvm). Föreningen äger marken där fastigheten står. Föreningen förvärvade fastigheten år 2000.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning via SBC och övrig fastighetsförvaltning via LE Sundbergs fastighetsförvaltning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen, via Länsförsäkringar.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder ligger på ca 7,985 mkr vilket ger oss ett nyckeltal om 4 997 kr/kvm bostadsrättsyta. Föreningens intäkter från lokaler, parkeringsplatser och reklamplats uppgick 2019 till ca 783 tkr. Föreningen har de två senaste åren gått med rejäl vinst (2019 plus 550 tkr och 2018 plus 423 tkr). Sammantaget en ytterst välskött, lågt belånad förening med goda lokalintäkter.

Renoveringar

2003 el- och rörstambyte. 2004-2005 nyinstallation hiss och fönsterrenovering. 2005 omläggning tak och omputsning fasad. 2008 gårdsrenovering. 2009 balkongbyggnation. 2010-2012 fasadrenovering, renovering takaltan och takrenovering. 2014 stambyte lokaler och installation av fiberoptiskt nätverk. 2015-2016 trapphusrenovering. 2017 stamspolning. 2018 bytt styrning till undercentral.

Kommande renoveringar

Byte av undercentral (för tappvarmvatten och radiatorvärme), klart under kvartal 3. Finansieras med föreningens kassa.

Parkeringsplatser

Föreningen har 6 parkeringsplatser på innergården. Hyran är 1 200 kr/mån. För tillfället står 3 medlemmar i kö.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har tvättstuga i källaren med dubbla tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp. Därutöver finns ett cykelförråd.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett källarförråd om ca 3 kvm.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Telenor 100/100 Mbit/s. Basutbud kabel-tv via Comhem. Både bredband och basutbud kabel-tv ingår i månadsavgiften.

Juridisk person/delat ägande

Föreningen accepterar inte juridisk person som medlem. Delat ägande accepteras.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Överlåtelseavgift om ca 1 200 kr betalas av köparen. Pantsättningsavgift på ca 500 kr betalas av pantsättaren.

Kontroll information

Ovanstående information kommer från årsredovisning 2019, föreningens stadgar och kontroll med föreningens styrelse den 26 maj 2020. Uppgift som är av särskild vikt för spekulant bör kontrolleras med styrelsen.

OMRÅDET

Ett attraktivt och populärt läge invid Sankt Eriksplan och fina Birkastan som är ett av Stockholms mest älskade områden. Upplev pulsen på Rörstrandsgatan, även kallat Lilla Paris, med ett stort utbud av mysiga restauranger, designerbutiker och populära fik. Här återfinns också det något episka gatuköket Günters, för dig som inte tackar nej till en fin-korv med bröd. Mellan Karlbergsvägen och Vasaparken, anlades också en gång i tiden det det som senare kom att bli Bergianska trädgården. Och visst är det fortsatt grönt i de här kvarteren, med de planterade träden längs hela Karlbergsvägen, närheten till Karlbergskanalen med motionsslinga och ett vackert promenadstråk. Vasaparkens grönska ligger inte heller långt från vårt hem. Ett rikt krogliv finner vi även i denna del av kvarteret, med bland andra Tranan, Wasahof och Tennstopet intill Vasaparken. Ca 20 minuters promenad till vackra Hagaparken. Över bron finns Kungsholmen med bra shopping på Västermalmsgallerian. City tar du dig på några minuter via Odenplans goda kommunikationer i form av både tunnelbana, pendeltåg och innerstadsbussar, eller med pendeln från Odenplans Station.