Type and press Enter.

Tavastgatan 14

GENOMGÅENDE FUNKISTVÅA MED SOLIG BALKONG

FOTO: BOUKARI STYLING: AHLQVIST TEXT: PETTERSSON

Denna bostad är såld

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tavastgatan 14
Område
Södermalm - Mariaberget
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
45 m²
enligt uppmätning
Avgift
2 160 kr/mån inkl. värme, vatten och basutbud kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El
3 042 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
5 042 kr/år
Beräknat antal pers
1

planskiss

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: N G Kjellberg 1932–1933

Byggnadsverksamheten var livlig i kvarteret Katthuvudet i skiftet mellan 1920- och 1930-tal. Här fanns tidigare en mängd äldre byggnader av det lite mindre formatet och dessa revs och fick lämna plats åt moderna stenhus i sex till sju våningar. För att släppa in mer ljus i lägenheterna, planerades den östra delen av kvarteret så att gårdarna öppnade upp sig mot Tavastgatan. Ett av husen som byggdes vid denna tid var Katthuvudet 29 som stod klart 1933 och det ritades av Kjellbergs arkitektbyrå. Kjellbergs arkitektbyrå drevs av N G Kjellberg som också arbetade tillsammans med arkitekten Waldemar Conradsson. I början av 1930-talet ritade kontoret ett flertal hus, bland annat på Mariaberget. Under eget namn ritade Kjellberg bland annat Tavastgatan 28 från sent 1930-tal.

Fastigheten Katthuvudet 29 är ett typiskt exempel på arkitekturen vid denna tid - i mångt och mycket ett funkishus med kvardröjande klassicistiska drag. Huset har sex våningar med lokaler i bottenvåningen. Fasaden är putsad i en gul nyans med slätputsade fönsteromfattningar i brutet vitt. Den vackra öppna gården delas med grannföreningen på Tavastgatan 16 (även det huset är ritat av samma arkitekt). Föreningen har dessutom goda lokalintäkter i form av det attraktiva läget för lokaler.

FÖRENINGEN

Brf Katthuvudet 29

Antal lägenheter och lokaler

Brf Katthuvudet 29 är en s.k. äkta bostadsrättsförening och består av 23 lägenheter med bostadsrätt och 2 lokaler med hyresrätt. Föreningen äger marken.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen och bostadsrättstillägg för medlemmar, hos Trygg Hansa.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Brf Ekonomen.

Ekonomi

Föreningen är lågt belånad med långfristiga skulder på ca 2,5 mkr vilket ger oss ett nyckeltal på 2 304 kr/kvm bostadsyta. Lokalintäkterna uppgick 2019 till 144 tkr. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar.

Gemensamma utrymmen

Cykelförråd, cykelparkering på gården, sopp- och grovsopprum. Tvättstuga med dubbla tvättmaskiner samt torktumlare och torkskåp.

Renoveringar

1990 byte av stammar och elstigare. 2000 renovering fasad. 2008 totalrenovering fönster. 2009 målning av tak samt renovering av vissa plåtdetaljer. 2012 renovering av fastighetens trapphus. 2015 renovering av enstaka fönster i utsatt läge. 2020 spolning avloppstammar.

Kommande renoveringar

Föreningen har inga större beslutade renoveringar.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett källarförråd om ca 2 kvm.

Balkongunderhåll

Obligatorisk avsättning för framtida balkongunderhåll om 42 kr/mån.

Bredband och kabel-tv.

Bredband via Stockholms stadsnät. Kostnad för 100/100 Mbit/s är 199 kr/mån och för 1 000/1 000 Mbit/s 299 kr/mån. Kabel-tv via Comhem. Basutbud ingår i månadsavgiften.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Köparen debiteras en överlåtelseavgift på ca 1 200 kr. Pantsättningsavgift ligger på ca 500 kr.

Kontroll information

Ovanstående information kommer från årsredovisning 2019 samt kontroll med föreningen den 5 maj 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för spekulant bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Tavastgatan är ett av Södermalms äldsta gatunamn och här befinner du dig i vackra och anrika kvarter bland många kulturhistoriskt värdefulla fastigheter. Mariaberget är en av stadens vackraste platser och Bastugatans och Monteliusvägens vyer är några av de mest kända och avporträtterade. Här skådas Riddarfjärden, Gamla stan, Riddarholmen och Stadshuset från första parkett. Tavastgatan är en lugn oas och kullerstenarna gör att biltrafiken är sparsam. Närområdet är restaurang- och cafétätt. Rakt över gatan och snett emot huset ligger till exempel två guldställen, Magnolia och A Bowl.