Type and press Enter.

Bränningestrandsvägen 1

TRIVSAM FAMILJEVILLA I PERSHAGEN - NÄRA SKOLOR OCH KOMMUNIKATIONER

TEXT: MURÉN

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Bränningestrandsvägen 1
Område
Pershagen - Södertälje
Rum
5 rum
Area
100 m² + 40 m² biarea
taxeringsinformation
Enligt Lantmäteriet
Tomtareal
935 kvm
Pris
4 800 000 kr/Utgångspris

Byggnad

Byggnadstyp
1½-plansvilla med källare
Byggnadsår
1928
Uppvärmning
Bergvärme
Energideklaration
Utförd 2020-04-09
Energiklass
E
Fasad
Trä
Stomme
Trä
Fönster
2-glas och isolerglas
Bjälklag
Trä
Tak
Takpannor
Grundläggning
Betongplatta
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten. Kommunalt avlopp
Övriga byggnader
Fristående dubbelgarage. SPA-bad och utedusch
Fastighetsbet.
Brudsläpet 3

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
31 133 kr/år
VA
8 530 kr/år
Renhållning
3 550 kr/år
Total driftskostnad
43 213 kr/år
Beräknat antal pers
2
Kommentar
Under uppvärmning ligger den totala kostnaden för el till uppvärmning, hushållsel och varmvatten (säljarnas uppgifter). Kostnad för villaförsäkring tillkommer och varierar mellan olika bolag.
Taxeringskod
220
Taxeringsvärde
2 514 000 kr/år
Summa pantbrev
3 093 000 kr
Tomtareal
935 kvm
Tomttyp
Trädgårdstomt (friköpt)
Tomtbeskrivning
Tomten är under avstyckning. Den slutliga tomtytan kan komma att avvika något
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten. Kommunalt avlopp
Planbestämmelser
Byggnadsplan
Beskrivning uteplats
Fristående dubbelgarage. Plats för 4 bilar ute och 2 i garaget
Beskrivning parkering
Flera uteplatser på tomten, varav en intill SPA-badet på baksidan av tomten

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Möjlighet att se havet varje dag
Nära naturen
Lokala restaurangerna
Lilla ICA-butiken
Nära buss, tåg och motorvägspåfart

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Okänd 1928

Huset på Bränningestrandsvägen 1 i Pershagen byggdes 1928. Området var tidigare en del av Bränninge gård, vars ägor vid denna tid hade styckats av. Hit flyttade i huvudsak arbetare vid järnvägen, Vabis och Södertelge Verkstäder. Det som från början var ett hem av mindre storlek har genom åren byggts ut och till. 1961 förlängdes husets källare och entréplan mot öster genom en tillbyggnad och 1963 gjordes ytterligare en tillbyggnad i ett plan mot husets baksida vilket gav större kök och vardagsrum. 1987 byggdes en carport som tio år senare byggdes om till garage. 1998 byggdes entrén till huset om och fick trappor på båda sidor. När nuvarande ägare flyttade in i huset 2015 präglade 1970-talet huset. Därefter har huset renoverats till ett ljust och luftigt hem med interiör i äldre stil, vackra tapeter och öppna sällskapsytor. Kök och bad totalrenoverades vid detta tillfälle.

Bostaden är belägen i Pershagen, i de södra delarna av Södertälje. Här låg Bränninge gård vars ägors norra delar är ursprunget till dagens Pershagen. Södertälje präglades av en kraftig expansion under de första åren på 1900-talet. Pershagen som från början kallades Hagen och till stor del bestod av hagmark började anläggas. Tomter började exploateras och tomtstyckningen och försäljningen tog fart under 1920- och 1930-talen och blev en del av den Egnahemsrörelse som växte fram. Denna rörelse blev betydande för många småhusbyggare bl a genom att lånen ofta var förmånliga och gav fler familjer möjlighet at skaffa ett eget småhus. Området hade i början av 1900-talet tät båttrafik på Södertäljes södra farvatten som så småningom togs över av busstrafiken.

Detta charmiga faluröda hus med vita knutar byggdes 1928 och den genuina känslan och atmosfären har behållits även efter flera renoveringar och moderniseringar. Huset ligger högt placerat på tomten med en insynsskyddad uteplats mot naturen. Vattnet finns åt ena hållet med båtbryggor och sittplatser och skogen med härlig natur åt det andra.Hustypen var vanlig och populär under 1920-talet, där arkitekturen inspirerades av klassisismen som senare övergick i funktionalism. Huset har ett för stilen typiskt brutet sadeltak och spröjsade fönster.

Huset är tillbyggt under flera perioder. Huset förlängdes mot öster 1961 genom en tillbyggad i två våningsplan med sovrum och dusch/wc samt källarplan med tvättstuga. Vidare gjordes 1963 en tillbyggnad i ett plan utan källare mot husets baksida vilket gav ett större kök och vardagsrum. Den carport som hade byggts 1987 förändrades efter 10 år och byggdes om till garage. Entrén som tidigare utgjorts av en veranda med trappaccess mot väster blev mer tillgänglig när verandan 1998 förlängdes mot söder med en takad entré med trappor på båda sidor. Kök och bad totalrenoverades 2015 i samband med en allmän renovering. Taket belades med svart tegel 1997. Övergripande har huset renoverats tidsenligt och fått nya fönster i 1920-tals anda.

Huset har sol hela dagen och hela kvällen på tomtens olika platser. Frukosten kan intas på den stenbelagda altanen som även har en paviljong. På kvällen kan man sitta på ovansidan av huset och se solnedgången från uteplatsen eller från bubbelbadet. Utedusch finns på en upphöjd terrass med kliker. I den härliga trädgården finns mängder med växter och vackra träd och buskar. Här trivs rhododendron, cypresser, syrener, lavendel och äppel- och päronträd. Bigarråträdet blommar vackert i maj.

Familjen har stortrivts i huset och har berättat att redan då de först kom till huset infann sig känslan - Här vill jag bo! Området är uppvuxet och trivsamt med en hel del originalbebyggelse och många hus som anpassats till dagens behov. Det som också bidragit till trivseln är möjligheten att se havet, flera lokala restauranger, bra kommunikationer med närhet till buss och tåg samt mataffär inpå knuten. Skola och förskola på några stegs avstånd.

OMRÅDET

Pershagen strax söder om centrala Södertälje är ett trivsamt och naturnära bostadsområde nära Hallsfjärden och sjöinfarten till Södertälje. Här finns småbåtshamnar, bryggor och fina promenadvägar längs vattnet. Bebyggelsen utgörs till allra störst del av villor, byggda från 1910-talet och framåt. Bussförbindelserna till bland annat Södertälje syd och Södertälje centrum är mycket smidiga och hållplatsen är endast två minuter från huset, vilket gör det enkelt att pendla från denna adress. När du inte vill laga mat finns såväl pizzeria som thai/wok/sushi lika nära. Pershagenskolan, som är en F9-skola, ligger på andra sidan vägen från detta hus, vilket gör att barn kan gå själv till skolan från tidig ålder.