Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Hasselquistvägen 5
  [Område] => Hammarbyhöjden
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 48 kvm
(mätbevis SS 21054:2009) [Tomtareal] => [Avgift] => 2 994 kr/mån inkl. värme & vatten (+150 kr/mån för fiber) )

Hasselquistvägen 5

LJUS OCH VÄLPLANERAD FUNKISTVÅA VID GRÖN GÅRD

TEXT: MURÉN STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: SPINNELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hasselquistvägen 5
Område
Hammarbyhöjden
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
48 kvm
(mätbevis SS 21054:2009)
Avgift
2 994 kr/mån inkl. värme & vatten (+150 kr/mån för fiber)

Driftskostnader

El
4 600 kr/år
Försäkring
2 220 kr/år
Total driftskostnad
6 820 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Bredband betalar säljaren 150 kr/mån för.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Hammarbys Pärla
Precis runt hörnet serveras en kanonpizza!
Two Thai Take Away
5 min promenad bort, serverar förmodligen Hammarbyhöjdens bästa thaimat!
Hammarbybacken
En kort promenad upp på bergets topp ger utrymme för filosofering samtidigt som man blickar ut över hela Stockholm. För den som gillar MTB så är denna backe också iordninggjord med en del leder och hopp.
Nackareservatet
En kvarts cykeltur tar dig till Nacka Naturreservat där man kan rasta av sig och få komma naturen närmare.
Hammarbyhöjdens Idrottsplats
Med belysning fram till 22:00, där det finns basketkorg, fotbollsplan, 400m-bana, lekplats.

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Carl Melin 1939

Nattsländan 3 på Hasselquistvägen 1–7 uppfördes som ett av alla barnrikehus som Stockholms stad i mitten av 1930-talet började bygga. Huset stod klart för inflyttning 1939 och ritades av arkitekt Carl Melin. Det är ett klassiskt funktionalistiskt smalhus i tre våningar. Fasaden är nyrenoverad och slätputsad i vitt med originalfönster målade i grönt. Nattsländan 3 är, tillsammans med några kringliggande fastigheter, blåklassad i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket är det högsta på skalan och innebär att huset har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Här huserar idag Brf Nattsländan 3. Föreningen har en fin grön gård med en pergola, grill och utemöbler, perfekt för sommarfester. I huset finns en tvättstuga med tre maskiner, torkskåp, torktumlare och mangel, samt cykelförråd. Föreningen har ett Slack-workspace vilket möjliggör lätt kommunikation medlemmarna sinsemellan samt med styrelsen. Utanför porten finns också en kommunal lekplats som ska rustas upp under 2020 med nya gungor, pingisbord, utegym m m och gatan är lugn, utan genomfartstrafik.

FÖRENINGEN

Brf Nattsländan 3

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen bildades 2002 och förvärvade fastigheten Nattsländan 3 2006. Föreningen består av ett flerfamiljshus med 22 bostäder upplåtna med bostadsrätt, två stycken bostäder upplåtna med hyresrätt samt en hyresrättslokal.

Mark

Föreningen äger sin mark och drabbas på så vis inte av tomträttsavgifter.

Förvaltare

Föreningens ekonomiska förvaltning sköts av HSB.

Renoveringar

Stambyte kök och badrum, elstambyte, samt fasader renoverades 1993 (köks och badrumsstammar håller normalt 50-60 år). Fönsterrenovering skedde 2011 och 2016 renoverades trapphusens originalportar. Samma år isolerades vinden för minskade uppvärmningskostnader. Så sent som 2017 genomgick fastigheten fasadrenovering med helt ny kalkputs, utvändig fönstermålning och byte av lokalens port. Under 2019 genomförde föreningen en obligatorisk ventilationskontroll med godkänt resultat. I somras förbättrades också sopsorteringen med fler sorteringsmöjligheter för ett mer hållbart och bekvämt boende. Den enda betydande renoveringen som ligger inom de kommande åren är underhåll tak (ny takpapp för kanske 300 tkr, sker våren 2022). Nyligen har man genomfört underhåll av termostater/radiatorer.

Ekonomi

Föreningen har i dagsläget en belåning om cirka 4,900 kr per kvadrat boyta. Snittet i stadsdelen är omkring 6,000 kr/kvm boyta. Till detta har man två hyresrätter som den dagen de säljs kommer stärka ekonomin med möjligheten att kanske bli helt skuldfri. Vidare har föreningen en lokal upplåten med hyresrätt. Det finns inga planer på att reglera hyran uppåt eller nedåt då man ligger i balans.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa, ansvarsförsäkring ingår för styrelsen och så kallat bostadsrättstillägg för samtliga boende.

Tvättstuga

En tvättstuga i husets källare, med 3 maskiner, torkskåp, torktumlare och en mangel. Lätt att få tid.

Gemensamma utrymmen

Nybyggd uteplats med grill, bord och stolar placerad i en oas av grönska. Perfekt för sommarfester. Cykelförråd i huset.

Bredband och TV

Fiber indraget under 2019 från Bahnhof. En obligatorisk avgift för bredband (1000/1000) om 150 kr/mån.

Juridisk person & delat ägande

Föreningen medger ej juridisk person medlemskap i föreningen.

Föreningen accepterar delat ägande.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens informationssidor och dokument samt kontakt med styrelsen i november 2021.

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Hammarbyhöjden, som bebyggdes till största delen under 1930-talets senare hälft, fick smeknamnet ´Den vita staden´ på grund av den ljusa färgsättningen på husen. Det är ett kuperat och grönt område med många vackra fastigheter från tiden, byggda enligt tidens koncept ´hus i park´, dvs friliggande byggnader med grönska emellan. Många av husen byggdes som barnrikehus, dit det fanns krav på att endast familjer med minst tre barn fick flytta. Då var Hammarbyhöjden ett mycket tätbefolkat bostadsområde, något som sedan blev precis tvärt om cirka femtio år senare då alla barn flyttat hemifrån och endast de åldrade föräldrarna bodde kvar. Idag har en generationsväxling blåst nytt liv i stadsdelen. Många gator i Hammarbyhöjden har fått namn efter upptäcktsresande, etnologer och reseskildrare. Hasselquistvägen har fått sitt namn från Fredrik Hasselquist som levde under 1700-talet och var naturforskare och en av Linnés lärjungar. Här har även du när till om du vill utforska naturen, och har alla förutsättningar för ett aktivt liv, med till exempel Hammarbybacken och Nackareservatet som närmaste grannar. Tillgången för rekreation är stor med fina promenadstråk, löparspår, mountainbikestigar, golfbana, badplatser med mera. Du har även cykelavstånd till Södermalm och promenadavstånd till Hammarby Sjöstads caféer och restauranger.