Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Midsommarvägen 54
  [Område] => Midsommarkransen
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 56 kvm
Enligt uppmätning [Tomtareal] => [Avgift] => 3 969 kr/mån Inkl. värme, vatten & 100Mbit. )

Midsommarvägen 54

LJUS OCH VÄLPLANERAD GAVELTVÅA MED BALKONG

TEXT: MURÉN FOTO: MALMBERG STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Midsommarvägen 54
Område
Midsommarkransen
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
2 rum
Area
56 kvm
Enligt uppmätning
Avgift
3 969 kr/mån Inkl. värme, vatten & 100Mbit.

Driftskostnader

El
1 200 kr/år
Försäkring
2 700 kr/år
Total driftskostnad
3 900 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

SVANDAMMSPARKEN
Mycket fint efter renoveringen!
ANDRA VÅNINGEN
Second hand-butik med fantastiskt utbud av möbler och kläder.
AB CAFÉ
Här äter vi ofta helgfrukost och fikar efter förskolan.
SÖDERBERGS BAGERI
Första våfflorna på våren mot deras soliga södervägg är en tradition. Deras bröd på helgerna likaså.
RESTAURANG LANDET

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1944

Husen i HSB Brf Martallen uppfördes 1944. Martallen 38 med adress Midsommarvägen 46–54 är en av dem. Byggnaderna ritades av HSB:s arkitektkontor. Ritningarna är signerade Axel Garpe som ritade mycket åt HSB under 1940-talet, bland annat i Aspudden och på Reimersholme. Tillsammans med sin chef Sven Wallander signerade han även ritningarna till HSB:s stora kontorshus på Fleminggatan. Husen i HSB Brf Martallen är klassiska och välbevarade smalhus som är fint anpassade i naturen och högt belägna i området. I föreningen finns 66 lägenheter och en mängd olika tillgångar som de boende kan nyttja och som bidrar till trivsel och praktiskt boende. Här finns en gemensam trädgård med sittgrupper och grillar så det räcker till flera sällskap. Man hälsar alltid glatt på varandra, men man får ha sin tillfälliga del av trädgården för sig själv och det går att ha till exempel födelsedagskalas och picknick både i trädgården och på “klippan” bakom huset. Gården har en vacker slånberså, syrenbuskar, äppelträd samt pallkragar för de som vill odla. Interiört finns en gästlägenhet, bastu, pingisrum, hobbyrum, cykel- och barnvagnsrum och två tvättstugor som nås från samma trapphus som denna lägenhet. Båda har två maskiner, torkskåp, tumlare och mangel och det är alltid lätt att få tvättid. Parkeringsplats finns utanför huset, till en kostnad av 1000 kr/månad. För närvarande är ingen i kö till den plats som säljarna kommer att säga upp.

FÖRENINGEN

HSB Brf Martallen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen innehar tomträtten till fastigheterna Martallen 29, 32 och 38 i Stockholms kommun. Fastigheten består av 65 lägenheter, samtliga upplåtna med bostadsrätt. Föreningen har även några små förrådslokaler som hyrs ut till medlemmar. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1944 under ledning av Sven Wallander.

Tomträtt

Marken upplåts med tomträtt från Stockholms kommun. Avtalet löper 2024-03-31, senaste omförhandlingen var innan dess år 2014.

Förvaltare

Föreningen är ansluten till HSB som sköter den ekonomiska och tekniska förvaltningen.

Garage och parkering

Föreningen har en parkeringsplats som hyrs ut för 1000 kr/mån. Boendeparkering gäller i området, se Stockholm stads hemsida för mer information.

Renovering

Huset byggdes 1944, för fullständig lista på renoveringar sedan 80-talet, se årsredovisning. Fönsterrenovering, 2021, energideklaration utförd, trapphusrenovering, 2019 - Byte av badrumsfönster och montering av isoleringsruta på alla lägenhetsfönster, 2017- Installation av portlås i samtliga portar, 2018 - Injustering av värmesystem, byte av vissa maskiner i tvättstugorna, 2016 - Byte av två torkskåp, fönstermålning och tätningslister i trapphus och renovering av samtliga portar, 2015 - Stamspolning, 2014 - Målning av fönster, 2009 - Fjärrvärmeinstallation, 2004 - Installation bredband, 2001 - Stambyte, 1999 - Byte av elstigar, 1993 - Omläggning tak och fasadrenovering, 1992.

Kommande renoveringar

Den enda större renoveringen planerad är takrenovering som ska påbörjas under 2022. Ventilationen ses även över i fastigheten och så planeras en stamspolning framöver.

Ekonomi

Föreningen har god ekonomi. De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2019 till drygt 11,8 mkr, vilket innebär en belåning på 3986 kr/kvm bostadsrättsyta (årsredovisning 2020). Snittet i området uppgår till ca 6500kr/kvm bostadsrättsyta. En avgiftshöjning på 3% gjordes våren 2021, nu finns inga avgiftsändringar planerade!

Avgifter

I avgiften ingår värme, vatten och bredband. Föreningen har ett avtal med Telenor (Bredbandsbolaget) till ett förmånligt pris för bredband och telefoni. Hastighet 250/100.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har ett cykelförråd i varje huskropp och separat förråd för förvaring av vinter- och sommardäck finns ett separat förråd i port 44. I port 56 finns en bastu med intilliggande dusch som får lånas kostnadsfritt av medlemmarna. Ett gästrum finns att hyra för långväga gäster och ett hobbyrum med diverse verktyg finns att låna vid behov. För den som siktar på att bli nästa J-O Waldner finns ett pingisrum i port 52! Tvättar gör du i de två tvättstugorna mellan port 50 & 52 som vardera är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. Sopsortering finns i form av soprum med sorteringskärl samt kompost för organiskt avfall. Grovsopor slängs i container i samband med vår- och höststädningarna och samtidigt samlas elavfall ihop.

Städning

Trapphusen städas av en firma. Varje år anordnas höst- och vårstädning och de gemensamma utrymmena städas av de boende.

Bredband och tv

Kabel-tv och bredband levereras av Telenor (Bredbandsbolaget)

Medlemskap

Juridiska personer accepteras inte som medlemmar i föreningen. Delat ägande godkänns, lägsta ägarandel 10%. Köpare behöver bli medlem i HSB.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida (www.brfmartallen.se), avstämning med styrelsen 2021-07-18, samt senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Midsommarkransen är ett mycket charmfullt och levande område med en fin blandning av byggnader från olika decennier. Här är det svårt att inte trivas. Säljarna har bott i kvarteret i tio år och uppskattar att det är ett område som innehåller allt man behöver – flertalet bra mataffärer, butiker, restauranger och gröna oaser. Man kan utan problem spendera en dag i Midsommarkransen, Aspudden och Telefonplan och njuta av promenader på grönskande gator, handla second hand samt äta gott. Området är perfekt för den som vill ha nära till natur och Mälaren, kunna ta en öl eller kaffe i de egna kvarteren men också hoppa på cykeln och vara på Söder inom tio minuter. Svandammsparken är en annan oas i närområdet som är härlig att ha nära till, som nyligen rustats upp med bland annat ny lekpark. Närheten till allt gör livet lätt att leva här.