Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Ljusstöparbacken 1, 4 tr
  [Område] => Gröndal
  [Våning] => 4 av 12, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 77 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 4 095 kr/mån inkl. värme, vatten och kabel tv
)

Ljusstöparbacken 1

77 KVADRAT I RETROSTIL FÖR FINSMAKAREN

TEXT: ENGSTRÖM FOTO:ÖSTLING STYLING: AHLQVIST

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Ljusstöparbacken 1, 4 tr
Område
Gröndal
Våning
4 av 12, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
77 kvm
Avgift
4 095 kr/mån inkl. värme, vatten och kabel tv

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Vinterviken
Trädgårdscafé, restauranger, Parkteatern och badplats. Vackra promenadstråk för hundägaren.
Café Cul de Sac
Sommaröppet café och restaurang i hamnen.
Färgfabriken
Kulturevenemang och restaurang i fabriksmiljö.
Nybyggda badbryggan på Ormberget
Gröndals centrum
Anrika Lundbergs konditori i sann 50-talsanda.

Arkitekturen

Arkitekt: Bertil Karlén 1958

Fastigheten Ljussaxen ritades av arktitektduon Bertil Karlén/Ralph Wikner och uppfördes 1959-1961. Fastigheten består av tre höga huskroppar och två lägre längor. Föreningen Sannadalsplatån består av 330 lägenheter och ett 15-tal hyreslokaler.

Kuriosa: Kuriosa: Teveserien Dejta, SVT, har spelats in i grannhuset (huset mittemot). Barnfilmen Fimpen, från 70-talet, spelades också in här. Bo Widerberg, filmens regissör, bodde själv i föreningen vid den tiden. Konstnären Harry Natanael Malmberg (H Malmberg) bodde i föreningen under 1970-talet och föreningen har kvar två målningar av konstnären.

FÖRENINGEN

BRF Sannadalsplatån

Antal lägenheter och lokaler:

Brf Sannadalsplatån (org. nr. 702001-8839) äger fastigheterna Ljuskronan 4, Lyktan 1, Ljussaxen 10 samt Gröndal 1:21. Föreningen upplåter 332 stycken bostadsrättslägenheter samt en hyresrätt och 27 st hyresrättslokaler.

År föreningen tog över fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheterna i samband med uppförandet 1959 och är en så kallad äkta förening.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB, liksom den tekniska förvaltningen.

Renovering

Föreningen har en mycket bra sammanställning i årsredovisningen för genomförda renoveringar och man har en underhållsplan till 2029. Relining gjordes för cirka 6 år sedan. En del fasader har renoverats. Hissar i bägge punkthusen har renoverats.

Kommande renoveringar & Ekonomi

Som man anger i årsredovisningen står föreningen inför några projekt framöver. Trapphusen ska göras fram till 2021. Fönster, fasad och tak planeras mellan 2021 till 2024. Stambyte ligger längre fram omkring 2027 - 2029, liksom kulvertar.

Ekonomi

Föreningen har en belåningsgrad om 2,500 kr per kvadrat boyta. Man har i dagsläget hälften så mycket lån som den genomsnittliga föreningen i kommunen. Intäkterna per år ligger på 17,2 mkr där årsavgifterna står för 14,8 mkr. Man har 1,1 mkr i kassan. Under kommande år planeras vissa lokaler att bli lägenheter vilket kan inbringa större summor till föreningen.

Avgifter

Avgifterna planeras att höjas med 4-5 % årligen inför kommande underhåll. Avgifterna höjdes inför 2020 med 2 %.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen med ett år i taget.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Folksam.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Sköts externt. Inget de boende behöver utföra.

Tvättstuga

Föreningen har fyra tvättstugor (varav en på Grenljusb. 26) samt en grovtvättstuga (en i vardera hus). Tvättstugorna är utrustade med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel & torkrum.

Gemensamma utrymmen

Man har två gästlägenheter, ett före detta snabbköp som hyrs ut dygnsvis till de boende samt olika föreningar. Man har även en stor och populär lekplats. Sopsortering, barnvagnsförråd samt cykelrum. De boende kan hyra separata extra förråd i föreningen.

Parkering

Det finns totalt 130 st parkeringsplatser, varav 24 st platser i kollektivgarage och 14 singelgarage. Enkla utomhusplatser har en kostnad på 575 kr/mån, medan garageplats kostar runt 1 000 kr/mån. I dagsläget är det en kötid på ett par år till dessa. Boendeparkering på gatan, vilket blivit mycket lättare efter att man infört avgift på gatan.

Bredband och Kabel-TV

Ownit levererar bredband 1000/1000 Mbit via fiberkabel. Månadskostnad är 95 kr utöver månadsavgift och obligatoriskt tillägg för kabel-tv. Enskild medlem tecknar avtal med Ownit. För kabel-TV står Bredbandsbolaget, där alla medlemmar får tillgång till ett antal analoga och digitala kanaler.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen aktuella uppgifter. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I Gröndal bor du i småstadsmiljö med storstaden endast en spottloska bort. Här finns hus från olika stilepoker i en härlig blandning. Punschverandor, knotiga äppelträd möter funkis och modern tegelarkitektur. I Gröndals centrum finns bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, spårväg och underbara lokalhak. Det klassiska konditoriet Lundbergs som förra året firade 70-årsjubileum ligger nära. Till Vintervikens trädgårdar med finrestaurang och ett urmysigt trädgårdscafé, och till Liljeholmens centrum med stort shopping- och serviceutbud, tunnelbana och många busslinjer är det bara en kort promenad. Du når även Hornstull och Södermalm till fots på cirka kvarten.