Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Lundagatan 44a, högst upp
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 4 av 4, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 40,5 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 062 kr/mån inkl. värme, vatten och kabel tv )

Lundagatan 44a

LJUS HÖRNTVÅA HÖGST UPP I KVARTERET MARMORN

TEXT: MURÉN STYLING: YNGFALK

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Lundagatan 44a, högst upp
Område
Södermalm - Högalid
Våning
4 av 4, hiss finns
Rum
2 rum
Area
40,5 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 062 kr/mån inkl. värme, vatten och kabel tv

Driftskostnader

El
995 kr/år
Försäkring
2 306 kr/år
Övrigt
3 280 kr/år
Total driftskostnad
6 581 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
Övrigt står för gas

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Bysistorget
Kaffebar, bokhandel och konstnärshandel.
Skinnarviksparken
Lekpark, glasskiosk och klätterträd.
Långholmen
Bad, kafé, löprunda.
Tantolunden
Promenader, bad, pulka, drakflygning, lekplats, utegym.

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1929

Lundagatan 44 ligger i en av Stockholms äldsta och största bostadsrättsföreningar i kvarteret Marmorn. Det ritades 1931 av Sven Wallander som var en av HSB:s grundare och mannen bakom ett stort antal kända byggnader i Stockholm. Kvarteret ramas in av två L-formade huskroppar. Vinkelrätt mot Lundagatan, på den gård som de stora huskropparna skapar, ligger tre huslameller. Fasaderna är slätputsade i en gul nyans och fönstren målade i grönt. När lägenheterna stod nya var de fullt moderna, med badrum, centralvärme, sopnedkast och släta kökssnickerier. Kylskåp saknades dock, i stället hade man friskluftsventilerade skafferier. Marmorn är blåmärkt i Stockholms stads kulturhistoriska klassificeringskarta, vilket innebär att byggnaderna har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Kvarteret har ett mäktigt läge på berget och kan ses som ett landmärke över staden.

FÖRENINGEN

HSB:s Brf Marmorn i Stockholm

Föreningen

Brf Marmorn i Stockholm (org. nr 702001-4085) är en äkta förening som förvärvade fastigheterna Marmorn 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 och 8 år 1930. De kulturmärkta husen är uppförda av HSB från och med tidigt 1930-tal och innehar adresserna Lundagatan 36 A till Lundagatan 44 D. Föreningen upplåter 539 lägenheter med bostadsrätt, 22 lokaler med hyresrätt, 35 p-platser och 12 mc-platser med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningen har en mycket god ekonomi, de långfristiga skulderna uppgår till cirka 38,3 mkr vilket ger oss ett nyckeltal på 1 787 kr/kvm boarea, att jämföra med snittet på Södermalm som ligger på ca 6 000 kr/kvm. Lokal- och p-platsintäkterna uppgick senaste bokslutsåret till över 2,4 mkr. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB. Den tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsskötsel AB.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Ownit för bredband (1000/1000 Mbit/s) och medlemmarna tecknar själva abonnemang som fn är 89 kr/månad. Kabel-tv via Tele2 (tidigare Comhem) och dess grundutbud ingår i månadsavgiften.

Förråd

Tillhörande lägenhet har ett källarförråd om ca 3 kvm.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras. Lägsta ägarandel 10 %.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på ca 1 691 kr av säljaren. Pantsättningsavgift om 725 kr per pantsättning betalas av pantsättaren.

Gemensamma utrymmen

Det finns åtta tvättstugor i föreningen (tre i 38 B och fem i 44 B) samt två spontantvättstugor (en i 38:an och en i 44:an), tre cykelrum, fyra gästlägenheter, två musikrum samt ett hobbyrum. Föreningen har en väl omhändertagen gårdsmiljö med utemöbler, grillplatser och en mindre lekpark. Planteringar och grönytor sköts av professionell personal.

Parkering/garage

Föreningen har 35 parkeringsplatser och 12 mc-platser för uthyrning. För närvarande är det ca 10 års kötid till en parkeringsplats. Enligt föreningens senaste nyhetsbrev finns dock några få lediga mc-platser (1 000 kr/år).

Renoveringar, i urval

2020 fönster och fasadrenovering (Lundagatan 42 A-B samt 44D). 2018 takrenovering (Lundagatan 44A-D), omläggning av trappa (Lundagatan 36A), betongplatta för mc-parkering. 2017 uppsnyggning och reparation av trapphus, förbättrad belysningen på gårdarna, värmepumpsprojekt, hissrenovering, betongläggning av mc-parkering. 2016 renovering av portar, byte av vvc-ventiler, fasadrenovering, takmålning och byte av fönster samt balkongdörrar. 2015 ombyggnad tvättstuga, renovering av mur och sockel. 2014 renovering av fönster. 2012 fasadrenovering. 2009 – 2011 renovering av fönster. 2009 bergvärmeinstallation som komplement. 2009 bredband, fiberkabel. 2005 – 2008 renovering av fönster. 1998 – 1999 renovering av hissar. 1996 renovering av balkonger. 1993 stambyte el, stambyte badrum. 1972 stambyte kök.

Planerade renoveringar

Takrenovering 36 F + 42 A, renovering av balkonghörn, fasad samt fönster av delar av huset. Se föreningens hemsida för mer information om renoveringar.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts av Städgladen AB.

Hemsida

www.marmorn.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument i augusti 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Att bo nära både Mariatorget och Hornstull med dess utbud av restauranger, caféer och butiker av olika slag, men ändå på en lugn och mysig bakgata är som att få det bästa av två världar. Här finns liv och rörelse, utan att det upplevs störande. Skinnarviksberget är Stockholms innerstads högsta berg med sina 53 meter över havet och ger panoramavyer över staden och vattnet från promenadstråk och picknickplatser. Dessutom bor du i en historisk kulturmiljö bland malmgårdar, stadsvillor, kullerstenar, parker och grönska. Närheten till bad och joggingturer på Långholmen är också ett stort plus, liksom bra kommunikationer med buss, pendeltåg och tunnelbana.