Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Bellmansgatan 21A
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 70 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 2 773 kr/mån Inklusive varm- och kallvatten, kabel-tvs basutbud och bredband samt balkongavgift. Uppvärmning sker via direktverkande el, se driftskostnader.
)

Bellmansgatan 21A

LJUS OCH HEMTREVLIG SEKELSKIFTESTREA MED KAKELUGN OCH BALKONG

TEXT: MURÉN STYLING: LINGSELL FOTO: LAYE

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bellmansgatan 21A
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
3 rum
Area
70 kvm
Avgift
2 773 kr/mån Inklusive varm- och kallvatten, kabel-tvs basutbud och bredband samt balkongavgift. Uppvärmning sker via direktverkande el, se driftskostnader.

Driftskostnader

Uppvärmning
8 500 kr/år
El
6 400 kr/år
Försäkring
4 800 kr/år
Total driftskostnad
19 700 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
baseras på säljarnas förbrukning.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Fontänen vid Mariatorget
Uteserveringarna på Swedenborgsgatan
St Paul bageri
Utsikten vid Monteliusvägen
Mosebacke

1890-talets nystilar

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Anders G Forsberg 1896

Tomten Paris 12 på Bellmansgatan 21 bebyggdes tillsammans med granntomterna nr 11 och 13 under åren 1896–1897. Arkitekt till samtliga tre var Anders Gustaf Forsberg. Han var en mycket produktiv arkitekt som ritat drygt 120 byggnader bara i Stockholms innerstad, men har även ritat till exempel bank- och bostadskomplexet Stora Westmannia i Västerås. De tre husen vid Bellmansgatan renoverades sparsamt under de första 80 åren. I mitten av 1920-talet drogs dock wc in i fastigheterna, men sedan dröjde det till mitten av 1970-talet innan husen moderniserades. Innan denna ombyggnad saknades centralvärme och vedspisarna fanns kvar i köken. I samband med ombyggnaden fick samtliga lägenheter bad eller dusch och dessutom nya kök. Paris 11, 12 och 13 är alla grönklassade i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaderna är särskilt värdefulla ur historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synvinkel.

FÖRENINGEN

Brf Paris 11, 12, 13

Föreningen:

Brf Paris 11, 12 och 13 är en äkta förening som förvärvade fastigheten 1978. Föreningen består av tre gathus och tre gårdshus, belägna på Bellmansgatan 19, 21 och 23 och omfattar 54 lägenheter med bostadsrätt.

Mark

Föreningen äger marken.

Ekonomi:

Lånen uppgår till ca 3 mkr, motsvarande mycket låga 901 kr/kvm bostadsrättsyta. I kassan finns ca 2,2 mkr.

Renoveringar i urval:

1978 Stambyte i kök och badrum, nya el-dragningar, renovering av tak

2004 fasader 19 och 23 mot gatan

2006 takvärmeanläggning och snörasskydd

2009 byte av varmvattenberedare

2010 säkerhetsdörrar

2011 målning av tak och alla trapphus

2013 OVK

2015-2016 bygge av balkonger mot innergården

2017 Fasadrenovering av 19:s fasader mot innergård.

2018 Renovering av husens ytterdörrar.

2019 Utvändig målning och renovering av sophus och trädgårdsskjul på innergården. Renovering av innergårdarna.

2021 genomgång stammar - inget behov ska behövas inom 20 år

Kommande renoveringar

En gårdsrenovering ska utföras. Fjärrvärme ska dras i för att byta uppvärmningssystem för vattnet och på så sätt minska föreningens driftskostnader.

Avgifter

I avgiften ingår varmt och kallt vatten, kabel-tvs basutbud och bredband. Det finns inga planerade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Vid försäljning tas en överlåtelseavgift om 800 kr ut av köparen och vid pantsättning 400 kr per pant.

Uppvärmning:

Direktverkande el, ingår ej i månadsavgiften.

Gemensamma utrymmen:

Modern tvättstuga på Bellmansgatan 21, utrustad med två maskiner, en torktumlare, ett torkskåp, en centrifug samt mangel, strykjärn och strykbräda. I källaren finns även en festlokal, bastu och snickarverkstad. Cykelställ finns på gården. Barnvagnsförråd finns. Mycket fin gemensam grönskande innergård.

Medlemskap

Föreningen accepterar inte juridisk person, men delat ägande godkänns.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd på ca 4 kvm. Det finns även möjlighet att hyra ett extra källarförråd enligt kösystem.

Kabel-tv och bredband

Uttag från Bredbandsbolaget finns i samtliga lägenheter. Comhems grundutbud ingår i månadsavgiften.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från årsredovisning 2020 samt föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På denna adress bor du i kvarter som till stor del är essensen av Södermalm, en klassisk och fantastisk plats där det gamla Söder möter det nya. Här finns en småstadskänsla med torghandel, fontän, grönska och blommor, där man gärna slår sig ner på en bänk och tittar på folklivet. Runt omkring blandas anrika och klassiska butiker och matställen med nya, mer trendiga ställen. Under sommarhalvåret är Swedenborgsgatan en gågata med många uteserveringar och ett mysigt folkliv, och nu i vinter blev gatan även en vintergågata med belysning och vinterväxter. På andra sidan Hornsgatan reser sig Mariaberget och dess vyer över staden, alltid en trevlig plats för en kvällspromenad. Det är enkelt och smidigt att promenera in till city och andra delar av stan, annars finns också tunnelbana, bussar och pendeltåg oförskämt nära. Tio minuter bort kan du också hoppa på Djurgårdsfärjan och åka över till Djurgården eller Skeppsholmen för promenad, lunch eller museibesök. Inom 400 meters radie finns flera bra förskolor och skolor som Södermalmsskolan, Björngårdsskolan och Södra Latin.