Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Mariatorget 7
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 3 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 47 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 1 316 kr/mån inkl; värme, v/a, bredband och balkongavgift
)

Mariatorget 7

TOPPENTVÅA VID MARIATORGET MED BALKONG MOT LUGN GÅRD

FOTO: OZOLLAPA STYLING: VAN KEPPEL TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Mariatorget 7
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
3 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
47 kvm
Avgift
1 316 kr/mån inkl; värme, v/a, bredband och balkongavgift

Driftskostnader

Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

FONTÄNEN PÅ MARIATORGET
MONTELIUSVÄGEN
HOTELL RIVAL
SKINNARVIKSBERGET
PAPPERSHANDELN SOM LIGGER I HUSET

ARKITEKTUR 1800-TALETS NYSTILAR

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Willy Sjöborg 1881-1882

På hörnet av Mariatorget och Sankt Paulsgatan ligger fastigheten Rosendal Större 9. Huset på tomten uppfördes 1881–1882 och ritades av Willy Sjöborg. Vid den tiden hette dock Mariatorget Adolf Fredriks torg. Namnet på torget ändrades i samband med att tunnelbanestationen vid torget öppnade 1959, för att slippa förväxling med Adolf Fredriks kyrka som ligger på Norrmalm. Mariatorget delar kvarteren Rosendal Större och Rosendal Mindre. Carl Michael Bellman föddes i kvarteret Rosendal Större år 1740. Idag finns mestadels hus från tiden runt förra sekelskiftet i kvarteret, kompletterat med bland annat några funkishus som Hotell Rival, så detta hus hör till de äldre. De första ritningarna till fastigheten Rosendal Större 9 visar ett ståtligt hus med hörntorn mot korsningen vid Sankt Paulsgatan. I mitten av 1930-talet gjordes nya ritningar på fastigheten av firma Hagstrand & Lindberg, och efter dem utfördes en fullständig ombyggnad som gav huset det utseende det har idag. På senare år har vinden inretts och balkonger och fönsterdörrar mot gården satts in. I husets lokaler i bottenvåningen huserar de anrika företagen S:t Pauls Bok- och Pappershandel och Gustaf Mellbin, samt S:t Pauls Bageri. Brf Rosendal Större nr 9 är en förening med god ekonomi och låga avgifter. Gemensam tvättstuga finns i husets källare och på gården finns utemöbler och planteringar.

FÖRENINGEN

Brf Rosendal Större nr 9

Föreningen

Brf Rosendal Större 9 (org. 716419-2358) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Rosendal Större 9 år 1986. Föreningen består av ett gathus med adress Mariatorget 7 och omfattar 21 lägenheter med bostadsrätt samt fem lokaler med hyresrätt: två butikslokaler, ett kontor, en frisör samt ett bageri med café. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på mycket låga 1 363 kr per kvm boarea. Den totala låneskulden uppgår till ca 3,5 MSEK. Man har även goda intäkter från lokalerna. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas kvartalsvis i förskott.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar inte ut någon överlåtelseavgift eller pantsättningsavgift.

Renoveringar, i urval

2019 färdigställande av altanrenovering, byte av sandfång, målning av balkongräcken, breddning av öppning mot garage, eluttag installerades på gården, 2018 säkerhetsdörrar installerades till samtliga lägenheter, ommålning av takplåt, relining av utvalda avlopp, renovering av takaltan, 2017 ventilationsarbeten i lägenheterna, reparation av gårdsmur, installering av nytt kodlås till port, 2016 stamspolning, nya ventilationsaggregat till två utav lokalerna, 2015 översyn av fasaden, ventilation samt service av gasledningar, 2013 fönsterrenovering, källarlokal byggdes om till garage, 2010 renovering av elsystem slutfördes, mellan 2006-2008 skedde rörinfodring av köks och avloppsstammar i fastigheten, 2002 fasadrenovering tillsammande med renovering av balkonger, 2001 spolning och rengöring av avloppsstammar, renovering av hiss.

Planerade renoveringar

Löpande underhåll sker, inga större underhåll planeras.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med ComHem för kabel-tv och bredband, en obligatorisk avgift om 214 kr / månad tillkommer, det finns även möjlighet att ansluta till Telia då nätverket är indraget i fastigheten, medlem bekostar detta själv.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga i källaren utrustad med tre tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp, innergård med utemöbler och planteringar, cykelrum finns i källaren.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad.

Parkering

Föreningen äger 6 garageplatser med ingång intill porten. De kostar 1 500 kr / månad. Alla platser är f n uthyrda.

Medlemskap

Föreningen godkänner ej juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras med max tre personer och där minsta ägarandel bör vara 10%.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med förvaltare i maj 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Mariatorget är en stor del av essensen på Södermalm, en klassisk plats där det gamla Söder möter det nya. Här finns torghandel och parkmiljö med fontän, grönska och blommor, där man gärna slår sig ner på en bänk och tittar på folklivet. Runt omkring finns både anrika och klassiska butiker och matställen och det nya, hippa. På andra sidan Hornsgatan reser sig Mariaberget varifrån utsikten över staden är fantastisk. Det är enkelt och smidigt att promenera in till city och andra delar av stan, annars finns också tunnelbana, bussar och pendeltåg oförskämt nära.