Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Svärdlångsvägen 19B
  [Område] => ÅRSTA
  [Våning] => 3 av 4, hiss finns
  [Rum] => 4 rum och kök
  [Area] => 91,2 kvm
Föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 7 858 kr/mån Inkl. värme, V/A, Kabel-tv bas, balkongavgift. Obligatoriskt tillägg för bredband tillkommer om 119kr/månad. )

Svärdlångsvägen 19B

UNIK FAMILJEFYRA MED BALKONG – KREATIVT HEM MED LJUS OCH RYMD

FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Svärdlångsvägen 19B
Område
ÅRSTA
Våning
3 av 4, hiss finns
Rum
4 rum och kök
Area
91,2 kvm
Föreningens information
Avgift
7 858 kr/mån Inkl. värme, V/A, Kabel-tv bas, balkongavgift. Obligatoriskt tillägg för bredband tillkommer om 119kr/månad.

Driftskostnader

El
5 000 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
7 000 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
2 vuxna och 2 barn i hushållet.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

ÅRSTAVIKEN/ÅRSTASKOGEN
Med promenadstråk och badbryggor
ÄNGEN UTANFÖR
Med lekplatser, grillplatser, pulkabacke och isbana på förenings mark vintertid
TVÅ SMÅ SVIN
Gemytlig restaurang i Årsta med smörrebröd, skandinavisk snaps och tjeckisk öl
CAFÉ ÅRSTABO
Mysigt fik intill biblioteket
ÅRSTA GÅRDS BOLLPLAN
Stor konstgräsplan mellan Årstaberg och Årsta gård

Arkitekturen

Arkitekt: Åke E Lindqvist 1952

Skolbyggnaden på Svärdlångsvägen ritades 1952 av arkitekt Åke E Lindqvist. Åke E Lindqvist bedrev efter studier på både KTH och Konsthögskolan egen arkitektverksamhet i Stockholm, och han ritade bland annat ett flertal offentliga byggnader runt om i Sverige, som skolbyggnader, simhallar och äldreboenden. I Stockholmsområdet har han till exempel ritat Bergshamraskolan, Blackebergsskolan, Blackebergs gymnasium, Nya Elementar, Åkeshovshallen och -badet, Högdalshallen och Huddingegymnasiet. Skolan i Årsta var först en vanlig folkskola, Årstagårdens folkskola, för att sedan övergå till folkhögskoleverksamhet med konstnärlig inriktning under namnet Årstagårdens folkhögskola. Skolverksamheten upphörde i början av 1990-talet och byggdes runt millennieskiftet om till bostäder. I Brf Årsta gård finns 68 lägenheter, varav 65 är bostadsrätter. Läs gärna föreningens underhållande berättelse om husets historia på deras hemsida, www.arstagard.se. För de boende finns bland annat en 200 kvm stor gemensamhetslokal, ett övernattningsrum för gäster, snickarbod, bastu och tre tvättstugor. Den som är odlingsintresserad kan engagera sig i föreningens ”urban farming” på en bergsknalle intill. Gårdsytorna bildar olika miljöer med både skyddade ytor och till exempel basketplan, som på vintern blir skridskobana. Det råder en fin gemenskap i föreningen med barn och vuxna i alla åldrar.

FÖRENINGEN

Brf Årsta Gård

Antal lägenheter och lokaler

Brf Årsta gård är en äkta förening belägen på fastigheten Gesunden 5 med adresserna Svärdlångsvägen 9-23. Husen uppfördes som en skola och hyreslokaler år 1952 men byggdes om till bostäder 1998-1999 och samma år bildades bostadsrättsföreningen. Föreningen består av 65 lägenheter upplåtna med bostadsrätt samt 3 lägenheter med hyresrätt. Den totala bostadsytan är 4835 kvm.

Mark

Föreningen innehar marken med tomträtt. Nuvarande tomträttsavtal ska omförhandlas 2021-12-31.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning och fastighetsskötsel sköts av Emvix Förvaltning & Byggservice AB.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade genom Nordeuropa Försäkring.

Urval renoveringar

Upprustning av lekplatser, plattläggning samt fönster, 2018. 1998-1999 byggdes bostäder i fastigheten så under detta år byttes även avloppsstammar och elstigare.

Kommande renoveringar

Målning av taken på A, B och C-huset beräknas ske under närmsta åren. Dränering av D-huset har pågått sedan v.6 2020 och beräknas snart vara avslutat.

Ekonomi

Föreningen har långfristiga skulder på ca 38,5 mkr. Detta ger ca 8065 kr/lån per kvm. I dagsläget finns inga avgifts ändringar.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har gemensam trädgård och pallkrageodlingar för de som är intresserade av att odla. Till trädgården finns ett redskapsförråd. Det finns en bokningsbar lokal som kostar 200kr/heldag att hyra samt en snickarbod som medlemmar kan använda fritt. Övernattningsrum med toalett och dusch finns att hyra av medlemmarna för 200kr/natt.

Föreningen har extra förråd till uthyrning förutom de källarförråd som disponeras av varje lägenhet. Det finns även 3 soprum med källsortering och kompost. Det finns även ett grovsoprum. Föreningens två tvättstugor är utrustade med två tvättmaskiner, torkskåp, torktumlare och mangel. Det finns ett cykelförråd i huset samt ett cykel- & barnvagnsförråg precis runt husknuten.

Parkering

Föreningen har 36 parkeringsplatser till en kostnad av 500kr/månad. I dagsläget är det ca 1 års kö för att få parkeringsplats. Annars gäller boendeparkering längst gatorna, se Stockholm Stads hemsida för mer information.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Värme, V/A, balkongavgit och kabel-tv bas ingår i avgiften. Kabel-tv levereras via ComHem och innehavaren kan själv teckna tilläggstjänster. Varje lägenhet har internet via Fiber. Ownit levererar bredbandet till en hastighet om 500/1000 Mbit/s. Bredbandet är en obligatorisk kostnad på 119 kr/månad som tillkommer i månadsavin.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Överlåtelseavgift 2,5% av gällande prisbasbelopp debiteras av köparen. Pantsättningsavgift motsvarande 1% av gällande prisbasbelopp.

Juridisk person, delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2020-09-14, föreningens stadgar samt senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Se även föreningens hemsida, www.brfarstagard.se.

OMRÅDET

Årsta stadsplanerades 1940 och kom att bebyggas under de kommande decennierna. Här finns många stiliga arkitekturpärlor. Årsta centrum ritades av bröderna och arkitekterna Erik och Tore Ahlsén och stod klart 1953 som det första förortscentrumet som byggdes i Sverige. Visionen var ett lokalsamhälle med full service för individen som samtidigt var en mötesplats för de boende. Torget bjuder än idag på trivsam småstadskänsla med små butiker, gym, bibliotek, teater, Folkets Hus och konstnärliga utsmyckningar. Här finns flera trevliga restauranger. Årsta ger dig även många grönområden och fina promenadstråk. Svärdlångsvägen tar dig ner till Årsta gård, Årstaskogen och vattnet vid Årstaviken. Du bor dessutom alldeles intill knutpunkten Årstaberg med pendeltåg, tvärbana och bussar, och med bil tar du dig snabbt ut på de stora lederna. I kvarteren finns också det fina 1950-talstorget Skälderviksplan som är en liten oas i området. Torget må föra lite av en törnrosatillvaro men är en vackert skapad plats med stråk med planteringar, stora träd, sittbänkar och konstnärlig utsmyckning.