Type and press Enter.

Villa Källebo

VILLA KÄLLEBO – MYSIG FAMILJEVILLA MED LUMMIG TRÄDGÅRD

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Villa Källebo, Blombackagatan 19B
Område
Blombacka
Areakälla
Säljarens information
Kommentar till areakälla
Den taxerade ytan är 90 kvm boa. För en exakt ytuppgift rekommenderas en oberoende mätning
Rum
5 rum
Area
103 m²
Tomtareal
482 kvm
Pris
3 980 000 kr/Utgångspris

Byggnad

Byggnadstyp
1½-plansvilla med källare
Byggnadsår
1912
Uppvärmning
Bergvärme
Energideklaration
Utförd
Energiklass
Ingen angiven
Fasad
Trä
Stomme
Trä
Fönster
Isolerglasfönster med fasta spröjs
Bjälklag
Trä
Tak
Takpannor
Grundläggning
Betongsula
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten. Kommunalt avlopp
Övrigt om byggnaden
Energideklaration utförd innan bergvärmepump installerades varför den inte är aktuell att presentera
Fastighetsbet.
Seldonet 5

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
7 400 kr/år
El
10 800 kr/år
VA
8 590 kr/år
Renhållning
7 100 kr/år
Sotning
400 kr/år
Försäkring
5 000 kr/år
Försäkringsbolag
Folksam
Total driftskostnad
39 290 kr/år
Taxeringskod
220
Taxeringsvärde
2 199 000 kr/år
Summa pantbrev
2 913 000 kr
Tomtareal
482 kvm
Tomttyp
Trädgårdstomt (friköpt)
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten. Kommunalt avlopp
Planbestämmelser
Tomtindelning Stadsplan
Beskrivning uteplats
Grusad uppfart med plats för flera bilar
Beskrivning parkering
Stor altan med trädäck på huset baksida, gott om plats för loungegrupp, sol-/grillhörna och matplats

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Torekällberget
Fantastiskt för både stora och små
Malmsjön
Natur och badplatser
Tveta friluftsområde
Speciellt mullespåret
Teso sushi och Lilla Styrbjörn
När man vill ha en god middag
Marenplan
En glass i solen på sommaren vid vattnet mitt i centrum

Arkitekturen

Arkitekt: Tillbyggd 2017

Blombacka kom att bli Södertäljes första egnahemsområde och ligger på mark som hörde till gårdarna Blombacka och Blomdala. Redan 1903 framfördes de första tankarna om att skapa ett egnahemsområde, men det dröjde fram till 1907 innan det kunde realiseras. Initiativtagare var socialdemokraten och byggmästaren Johan P Ohnell.

I slutet av 1800-talet var trångboddheten i städerna stor och boendestandarden låg. Många valde att flytta till Amerika för att skapa sig en bättre framtid där. En av lösningarna på problemet var att göra det möjligt även för mindre bemedlade att skaffa en egen bostad till en rimlig kostnad.

Egnahemsområden började planeras i Sverige i slutet av 1800-talet och inspiration kom bland annat från de brittiska trädgårdsstäderna. Tack vare förmånliga lån blev det möjligt för arbetare och andra mindre välavlönade att uppföra en egen bostad. Egnahemsrörelsen växte sig snabbt stark och 1908 startades tidskriften Hem i Sverige som gavs ut av “Nationalföreningen mot emigrationen”.

1907 beslutade stadsfullmäktige i Södertälje att stycka av 53 tomter i Blombacka och gav i uppdrag åt stadsingenjören John Aspegren att göra en plan över området. Tomterna var förhållandevis stora och om 1000–1500 kvm. En av de dessa tomter kom att bli Villa Källebo och tomten såldes av för 700 kronor år 1909. Den var ursprungligen 1054 kvm stor och på den tiden hette Blombackagatan Källvägen vilket också förklarar namnet Källebo. 

De flesta som skaffade tomt i Blombacka var arbetare på Svenska Centrifug AB, Svenska Maskinverken eller Scania Vabis. Villorna disponerades vanligtvis med två-tre lägenheter där bottenvåningen disponerades av ägaren själv och lägenheten eller lägenheterna en trappa upp hyrdes ut. 

Villa Källebo uppfördes sannolikt under åren 1910–1912 och den förste ägaren kan ha varit Carl Monier. Byggnaden var förhållandevis liten och disponerades med två rum och kök på entréplan och vinden var sannolikt inte inredd, men det kan eventuellt ha funnits två små gavelkammare eller en lägenhet om ett rum och kök.

Standarden var låg jämfört med idag, men vid den här tiden fick de flesta nöja sig med kakelugnsuppvärmning och järnspis i köket. Fönstren hade enkla bågar och kompletterades under den kalla årstiden med lösa innanfönster. Vatten fick man från den egna brunnen och något avlopp fanns inte alls. Klosetten var antagligen av typen “utedass”. Det var först 1927 som vatten och avlopp drogs in i området och många fick vänta fram till 1960-talet för att få wc. Elektricitet kom redan 1919 och vid den tiden användes den för belysning eftersom det var varken fanns dammsugare, radioapparater eller andra elektriska maskiner.

Carl Monier ägnade sig med stor iver åt trädgården och planterade både magnolia och ett valnötsträd. Magnolian flyttades tyvärr från tomten 1996 och valnötsträdet frös under de kalla krigsvintrarna. Monier planterade också stäpplilja och anlade ett växthus där han odlade vindruvor. Bakom huset anlades på 1920-talet en tennisplan där far och son Monier gav tennislektioner. Enligt uppgift har självaste Gustav V spelat på planen.

Arkitektur

Vid sekelskiftet 1900 började de nationalromantiska strömningarna inom arkitekturen så smått att göra sig gällande. Allmogens byggnader kom att bli en stor inspirationskälla och rödmålade fasader med vita fönster och knutar blev en vanlig syn. Pressens villa i Saltsjöbaden var en av de första och dess upphovsman var Carl Westman. I tidskriften Idun skriver man uppskattande om villan som är uppförd ”i en stil, som hvarken är villa eller bondstuga, men en skicklig förening af bäggedera […] med krappröda väggar, som nästan flamma af färgstyrka, brutet rödt tegeltak, snöhvita skorstenar och med taklister och fönsterinfattningar i samma hvita ton”. Den nationalromantiska eran resulterade inte bara i faluröda hus, även om de blev mycket populära. Tjärade fasader var också vanliga och förutom olika typer av panel förekom också rena timmerväggar eller spånklädda hus.

Samtidigt är det också viktigt att påpeka att mycket som byggdes under 1900-talets första två decennier uppfördes i den stil som var vanlig i slutet av 1800-talet och som brukar benämnas panelarkitektur. Dessa byggnader hade ofta en rik dekor med så kallad snickarglädje och en kombination av liggande och stående panel. 

Villa Källebo är ett fint bostadshus som bevarar ovanligt mycket av sin ursprungliga karaktär. Byggnaden vilar på en grå, spritputsad sockel och därovan är fasaden klädd med liggande fasspontpanel som målats blå. Mot gatan finns en glasveranda med småspröjsade fönster och en vitmålad trädörr med glasad överdel. Verandan var ursprungligen öppen och glasades sannolikt in i samband med att takkupan och balkongen en trappa upp tillkom. Fasaden pryds i övrigt av vitmålade listverk, foder och vindskivor. Fönstren är målade i engelskt rött och har småspröjsad överdel, förutom på verandan där de är helt spröjsade. På husets baksida finns en utbyggnad med stora, spröjsade fönsterdörrar som leder ut till trädgården. 

Ombyggnader 

Villa Källebo har sannolikt byggts om ett flertal gånger under årens lopp, men det finns inte mycket information om dessa åtgärder. Interiört har centralvärme dragits in och det finns numera badrum som placerats i den tillbyggnad som ersatte den öppna verandan. Byggnaden har också byggts till mot gården och i denna del finns en större matsal med utgång till trädgården. I mitten av 2010-talet gjordes en fasadrenovering och då sattes dagens fönster in. Troligtvis är panel och övriga snickerier också av nyare datum.

Kvalitéer

Egnahemsområdet Blombacka skapades i början av 1900-talet och här finns idag en tilltalande blandning av äldre och lite modernare byggnader. Till de äldsta hör Villa Källebo som uppfördes i början av 1910-talet och än idag bevarar mycket av sin ursprungliga karaktär. På tomten finner vi dessutom ett vackert äppelträd från Carl Moniers dagar och det har hela fem olika sorters äpplen! Interiört finner vi många fina detaljer där främst den vackra gamla kakelugnen måste nämnas. I två av rummen finns dessutom höga sockelpaneler som även de bidrar till trivseln.

OMRÅDET

Blombacka är ett tryggt och trivsamt villaområde med god granngemenskap. Nära till bra förskola, en lagom lång promenad till stan och stort utbud av mataffärer inom snart räckhåll. Skolor för alla åldrar likaså. En stor tillgång är också att intill Blombacka ligger friluftsmuseet Torekällberget med historiska hus och trädgårdar, djurpark med svenska lantraser och olika evenemang för stora och små.