Type and press Enter.

Hästholmsvägen 10

MYSIG MINILYA I DE LÄCKRA PUNKTHUSEN PÅ DANVIKSKLIPPAN

TEXT: LUNDGREN FOTO: PEDERSEN STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hästholmsvägen 10
Område
Södermalm
Våning
-1 av 8, hiss finns
Rum
1 rum
Area
20 m²
Avgift
952 kr/mån

planskiss

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Backström och Reinius - 1943

Under 1930-talet dominerade funktionalismens strama, slätputsade fasader men när 1940-talet bröt in och kriget rasade började man märka en viss förändring mot en varmare arkitektur. Denna nya strömning inom arkitekturen benämns ibland nyrealism och innebär bl.a. att detaljer som varit otänkbara 10 år tidigare, som takfotslister och fönsterspröjs, så smått började komma åter. Dessutom blev den grova spritputsen populär och den användes ofta tillsammans med slätputsade vita fönsteromfattningar. Decenniets arkitekter blickade nämligen till viss del tillbaka, till skillnad från funktionalismens pionjärer.

Hovingsberg 2 är ett mycket fint punkthus som omges av en lummig grönska. Fasaden är grovt putsad i en en röd nyans och det rör sig sannolikt om en form av spritputs. Portalen är utförd i räfflad sten och porten är indragen från fasadlivet. Den är av trä med stora glasytor och omges av stora, glasade sidopartier. Till höger om entrén hittar vi den f.d. färgaffärens skyltfönster och entré som pryds av en kopparbaldakin som är mycket tjusig. Fasaden får sin karaktär av att hörnen är avfasade och att mittpartierna på samtliga fyra sidor är lätt utskjutande. Fönstren är i huvudsak enluftsfönster av varierande storlek och dessa kombineras i vardagsrummen med en balkongdörr. Balkongerna består av ett ramverk av svart smide med fronter av opakt glas.

FÖRENINGEN

Brf Klippan 10

Huset:

Föreningen tog över fastigheten 1985. Bostadsrättsföreningen är en äkta bostadsrättsförening. Och här finns 45 lägenheter fördelade på 13 st ettor, 30 st tvåor, 2 st treor. Till detta finns två stora lokaler samt sju mindre som hyrs ut kommersiellt till medlemmarna. Total bostadsyta är 2171 kvm. Till detta finns 13 garageplatser varav 3 är MC platser.

Juridisk person & delat ägande:

Bostadsrättsföreningen godkänner inte juridisk person, däremot godkänns delat ägande. Överlåtelseavgift tas ut av köparen med f.n. 1 130 kr.

Gemensamma utrymmen

Det finns en tvättstuga i huset samt ett cykelrum. Det finns också en takterass med gasolgrill samt en gemensamhetslokal med bl.a. hobbydel och pingisbord. Något som är lite speciellt i denna förening är att det finns en trädgårdsgrupp som sköter om trädgården runt huset. På sommaren ställs det fram två sittgrupper till alla boendes förfogande. Trädgården har även flera fruktträd, bärbuskar och örter som även de är till alla boendes förfogande.

Utfört underhåll:

Hissrenovering gjordes 1999. Stambyte genomfördes 2004. Taket målades 2008. Gården renoverades 2009. Fönster och balkongdörrar byttes 2013. Ventilation justerad och fläkt utbytt 2016. Avloppsstammar spolade 2016. Byte av tak 2017. Renovering av balkongplattor och balkongräcken 2017. El-stigare har inte bytts ut. Renovering av trapphuset samt nylagd gräsmatta 2019.

Ekonomi:

I avgiften ingår Värme, vatten och avlopp, kabel-TV via Comhem. Belåningen är cirka 1 600 kr per kvm. Snittet på Södermalm är 6 000 kr per kvm.

OMRÅDET

Vattennära läge där både Södermalm, Hammarby sjöstad samt Nacka nås med en kort promenad. Med buss eller Saltsjöbanan kommer du till Slussen och åt andra hållet når du hav och härliga bad på Värmdö. Med båt tar man sig enkelt och snabbt till både Nybroviken, Djurgården, Lidingö, Hammarby Sjöstad, Skeppsholmen samt Nacka Strand. Någon minut från bostaden finns både livsmedelsbutik samt pizzeria. Precis vid Danvikskanalen finns även en mysig liten sandstrand med dusch och grönområde.