Type and press Enter.

Erstagatan 11

MYSIG, SOCIAL OCH VÄLPLANERAD JUGENDTVÅA

TEXT:MUREN STYLING:LINDHOLM FOTO:JOCKEONO

Denna bostad är såld

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Erstagatan 11
Område
Södermalm - Sofia
Våning
2 av 4, ej hiss
Rum
2 rum
Area
44 m²
44
Förvaltarens information
Avgift
2 185 kr/mån inkl. värme,vatten och bredband från Comhem.

Allmänt om fastigheten

El
2 500 kr/år
Försäkring
2 300 kr/år
Total driftskostnad
4 800 kr/år
Beräknat antal pers
2

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Säljarens favoriter: Vinbaren Folii
Hit går vi och dricker nya spännande och gamla favoritviner. Dessutom ligger nu svensk-franska bistron Voisine vägg i vägg, minst lika bra!
Blue Light Yokohama
Här äter vi som oftast söndagsmiddag då de serverar fantastisk ramen.
Olja och Oliv
Charmig delikatessbutik, restaurang och vinbar på Erstagatan som på sommaren också serverar god italiensk glass.
Café Nizza
En av Stockholms bästa italienare, kanske den bästa?
Vitabergsparken
Här kan man lapa sol ett stenkast bort.
Parken framför Ersta sjukhus
Här äter man picknick under sommarhalvåret med utsikt över hela Stockholm, bara några hundra meter från lägenheten.
Nackareservatet
Jogga ner till Hammarbyhamnen, ta båten gratis över till Sjöstaden, spring i skogen. Som på landet.

Arkitekturen

Arkitekt: 1909 Gustaf Ameén

Huset

Kvarteret Fyrtornet på östra Södermalm bebyggdes under 1900-talets första decennium efter att Stockholms stad beslutat att där uppföra bostäder för arbetare. De fem husen, som först och främst innehöll enrummare med kök, stod färdiga i omgångar. Erstagatan 11 tillhör de hus som färdigställdes först, år 1905. Arkitekt var Gustav Améen, chef vid Stockholms Stads Byggnadskontors Husbyggnadsavdelning. Améen står bakom flera kända byggnader i Stockholm, till exempel Hazeliusporten vid Skansen. Han arbetade tillsammans med Isak Gustaf Clason med nybyggnaden av Nordiska museet, och han ledde arbetet med restaureringen av Drottningholms slott 1907-1912. Kvarteret Fyrtornet har en intressant historia som några av de första hyreshus som Stockholms stad uppförde för att förbättra bostadssituationen för stadens mindre välbeställda, och visar även på hur stor omsorg man lade ner på detta byggande. Fasaderna har många vackra detaljer och bevarar än idag mycket av sitt ursprungliga utseende. Alla hus har sin individuella utformning men likheterna är också stora. På Erstagatan 11 fick huset en relativt påkostad beklädnad av släthuggen kalksten i bottenvåningen och även dekorativa portar i samma material. De boende har en lugn och levande innergård med gräsmatta, träd och planteringar, cykelförvaring under tak, utemöbler och grill samt en liten lekpark och ett källsorteringsrum. Tvättstuga finns i samma trappuppgång som lägenheten. Brf Fyrtornet 1 är en ambitiös och välskött bostadsrättsförening som fortfarande har ett större antal hyresrätter som dolt kapital.

FÖRENINGEN

Brf Fyrtornet 1

Allmänt

Brf Fyrtornet 1 är en äkta bostadsrättsförening. Föreningen förfogar över 88 lägenheter, varav 78 upplåts med bostadsrätt och 10 med hyresrätt. Föreningen upplåter inga lokaler. Fastigheten består av 5 huskroppar med 9 portuppgångar: Sågargatan 8 och 10,Åsögatan 185, 187, 189 och 191 samt Erstagatan 11, 13 och 15. Den totala upplåtna lägenhetsytan uppgår till 4.738 m2. Därutöver tillkommer källare och vindar.

Mark

Föreningen äger marken och belastas inte av tomträttsavgälder.

Renoveringar i urval

992-1994 - ombyggnation och totalrenovering av fastigheten, då bl.a. avloppsstammar, el- och vattenledningar byttes samt hissar installerades i de flesta trappuppgångarna.

2002/2003 - fönster, portar, räcken och balkonger målades om. De tak som var i behov av det målades om år.

2006 - trapphusen, inklusive lägenheternas ytterdörrar, renoverades. Syftet var, förutom en nödvändig ommålning, även att ge trapphusen ett mer tidsenligt utseende.

2007 - förnyelse sopsugens rörsystem, som löper under jord mellan uppsamlingsutrymmet för

hushållssoporna under sopnedkasten i gårdshuset och utsuget på Erstagatan.

2007/2008 - enomfördes en översyn av föreningens gemensamma ventilationssystem (frånluft). Kanaloptimering och byte av viss utrustning genomfördes samt OVK.

2009 - renoverades de gemensamma tvättstugorna.

2014 - modernisering av föreningens hissar.

2015 - gruppavtal med Comhem – Internet ingår därefter i avgiften. OVK genomförd och godkänd. Arbete med att förbättra innergården inledd. Trädgårdsmästare anlitad för skötsel och planteringar vår-höst.

2016 - uppgradering och modernisering av föreningens fjärrvärmeanläggning. Fortlöpande brandskyddsarbete påbörjat.

2017 - ommålning av fönster och portar. Stamspolning utförd. Arbete med att förbättra innergården. Trädgårdsmästare anlitad för skötsel och planteringar vår-höst.

2020 - fasadarbeten avslutas.

Kommande renoveringar

Vintern 2020 installeras fiber i huset. Under hösten byts termostater för att injustera fjärrvärme.

Ekonomi

Inga avgiftshöjningar är planerade. Föreningens ekonomi enligt styrelsen är mycket god, mindre amorteringar görs varje år och skulden per kvm avviker från snittet på ett positivt sätt då man endast har 3 842 kr/kvm/boyta enligt årsredovisningen för 2019.

Tvättstuga

Samtliga boende har tillgång till en gemensam tvättstuga i respektive huskropp. Tvättstugorna bokas med hjälp av låstavlor som finns utanför varje tvättstuga.

Gemensamma utrymmen

På den gemensamma, prunkande och stora gården finns en grill, trädgårdsmöbler och diverse planteringar.

Sophantering

I gårdshuset finns fyra sopnedkast som är kopplade till en behållare med en s.k. sopsug. I gårdshusets nedre del finns ett grovsoprum som är öppet för föreningens medlemmar. Det finns även behållare för källsortering av mat glas, tidningar, pappersförpackningar, metall, lampor och batterier.

Parkering/garage

Boendeparkering på gatan.

Bredband och TV

Kabel-TV/bredband är installerat och levereras av ComHem. Föreningen har sedan 2015 ett så kallat gruppavtal med ComHem där bredband 100/10 mbit ingår i avgiften. För en extra kostnad (i skrivande stund ca 80kr per månad) kan den boende uppgradera sitt abonnemang till 250/100 mbit.

Förråd

Till samtliga lägenheter hör ett källar- eller vindsförråd.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen accepterar inte juridisk person som medlem. Gemensamt förvärv av föräldrar och

barn prövas från fall till fall.

Övrigt

På senare tid har ett antal av föreningens lägenheter byggts om av bostadsrättshavaren. Väsentlig

förändring av lägenhet får endast företas efter tillstånd av styrelsen. Ändrad planlösning eller

funktion, t.ex. flytt av kök, kräver styrelsens tillstånd. Tillstånd lämnas under förutsättning att

förändringen inte medför men för föreningen eller annan medlem och att arbetet utförs

fackmannamässigt. Styrelsen kräver skriftlig ansökan och att bygganmälan (och

bygglov om åtgärden kräver lov) bifogas.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen, årsredovisning 2019 samt säljaren. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET


De senaste åren har det hänt mycket i detta område. På gatan eller runt hörnet ligger restauranger som Café Nizza, Ai Ramen, Folii, Voisine och Pat´s Place. Vitabergsparken ligger runt hörnet och Nytorget ett stenkast bort. Hammarby sjöstad, promenader längs vattnet och skogspromenader och cykling i Nackareservatet kan också lätt bli en del av livet här. Du bor dessutom i historiska och litteraturhistoriska kvarter, just intill kvarteret Lotsen där huvudpersonerna i P A Fogelströms Mina Drömmars stad bodde. Bakom ligger kvarteret Utkiken med mäktig utsikt mot hamninloppet och segelleden.