Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Gamla Tyresövägen 306
  [Område] => Sandsborg - Enskededalen
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 41 kvm
mätbevis (SS 21054:2020) [Tomtareal] => [Avgift] => 2 247 kr/mån inkl. värme & vatten (+120 kr/mån för bredband) )

Gamla Tyresövägen 306

LJUS & FIN 1920-TALSETTA I ENSKEDEDALENS STÅTLIGASTE FÖRENING

TEXT: HENRIK FOTO: ÖSTLING STYLING: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Gamla Tyresövägen 306
Område
Sandsborg - Enskededalen
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
1 rum och kök
Area
41 kvm
mätbevis (SS 21054:2020)
Avgift
2 247 kr/mån inkl. värme & vatten (+120 kr/mån för bredband)

Driftskostnader

El
1 900 kr/år
Försäkring
3 112 kr/år
Total driftskostnad
5 012 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Delselius Bageri
Ett bageri på promenadavstånd i G:a Enskede.
Matateljén
Bästa lunchen när man jobbar hemifrån.
Skogskyrkogården
Trivsamt och stillsamt för en promenad.
Nackareservatet
Stor och bevarad natur inte långt ifrån adressen.

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Gustaf Pettersson 1921

Kvarteret Tröskverket består av ett större tjugotalsklassicistiskt bostadshus som omsluter en grönskande gård. Byggnaden ritades av arkitekt Gustaf Pettersson och uppfördes under åren 1919 - 1921. Gustaf Pettersson var anställd vid Stockholms fastighetskontor, egnahemsavdelningen, och var en av de arkitekter som formgav bebyggelsen i de tidiga trädgårdsstäderna i Stockholm. Han har ritat ett stort antal byggnader i Enskede, men även i Bromma och Röda bergen, då för SKB:s räkning. Tröskverket är ett vackert bostadshus som helt och hållet går i den nordiska klassicistiska stil som präglar 1920-talets arkitektur. Fasaden är putsad i flera olika färger; rosa, gult och ljust gulvitt, och huset vilar på en gråputsad sockel. De sexrutade fönstren ger den mest säregna prägeln från den här tiden. Portaler leder in till gården från gatan och husets entrédörrar är utförda i trä med dekorativ spröjs. Man får ett gott intryck av föreningens hus och inte minst den fina gården som vetter mot ett vackert enfamiljshus från samma tid.

FÖRENINGEN

Brf Tröskverket

Antal lägenheter och lokaler

Brf Tröskverket (org. nr 769606-3549) innehar fastigheten Tröskverket 1 med ett bostadshus i Enskededalen i Stockholms kommun som stod färdig 1921. Föreningen består av 66 st lägenheter upplåtna med bostadsrätt, 2 st med hyresrätt. Uppvärmning via fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades 2001 i samband med att fastigheten renoverades.

Mark

Föreningen äger ej marken, tomträttsavtalet löper till 2022.

Renoveringar

I urval har följande gjorts under åren. 2020 – renovering av bastu, stamspolning med besiktning. 2016 – förstärkt källarventilation. 2015 – stamrenovering (nästa underhåll av stammar planeras i dagsläget om 5-10 år). 2014 – OVK. 2013 – filmning och spolning av stammar, inköp av nya tvättmaskiner. 2012 – målning av plåttak, renovering av tvättstugor. 2011 – nya elstigar. 2010 – dränering. 2009 – fönsterrenovering (byte av fönster), omputsade fasader. 1969 – klassiskt stambyte.

Kommande renoveringar

Trapphusrenoveringen närmar sig slutfasen, inkl. säkerhetsdörrar. Under vecka 17 påbörjas renoveringen av entréportarna.

Ekonomi

Föreningens lån (2019) uppgår till cirka 1,6 mkr vilket ger en mycket låg skuldkvot på ca 470 kr/kvm boyta. Årliga intäkter uppgår till ca 2,6 mkr. Om man bortser från avskrivningar så gör föreningen ett plusresultat likviditetsmässigt, eftersom avskrivningar inte påverkar betalningsförmågan. Föreningen har 6,5 mkr i omsättningstillgångar och det finns ett dolt värde i de kvarvarande hyresrätterna.

Avgifter

Inga planer på avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Tvättstuga

Två tvättstugor, en på Gamla Tyresövägen 306 och en på Kyrkogårdsvägen 43. Dessa är utrustade med 2 st tvättmaskiner, 1 st torktumlare, 1 st torkrum, 1 st mangel.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör inte minst den smått unika gröna innergården till medlemmarnas förfogande. Ett enklare gym finns vid G:a Tyresövägen 306, bastu vid Kyrkogårdsvägen 49 samt två barnvagnsrum. Cykelrum finns i varje port. Gult sophus på gården.

Städning

Man tar hjälp av ett företag med trappstädningen så detta behöver medlemmarna ej ombesörja själva. Gemensamma städdagar förekommer i föreningen.

Parkering

Föreningen har inga egna platser. I övrigt gäller boendeparkeringstaxa 4 i Enskededalen, 500 kr/mån eller 10 kr/timme.

Bredband och TV

Bredband via Com Hem, ett tillägg om 120 kr/mån läggs på månadsavin. Kabel-tv via Com Hem finns men det ingår ej i avgiften.

Annat

Man tillåter delat ägande släkt, förälder, barn. Vindarna används till förråd och det finns ingen majoritet att bygga bostäder där. Inga planer på balkonger, troligen tillåts det inte heller av kulturskyddsskäl.

Kontroll

Ovanstående grundas på insamling av information från föreningens dokument i maj 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Sandsborg, kanske mer känt som Enskededalen, är ett lugnt och lummigt område med en mix av flerfamiljshus och villor. Det ligger nära stan, endast ca 11 minuter från Slussen med t-bana. Från din nya adress har du bara en kort promenad på ca 400 m till tunnelbanan och Dalens centrum, där du bland annat hittar matbutik, apotek, simhall och bibliotek, blomsteraffär och gym samt torghandel med frukt och grönt under sommarhalvåret. Fortsätt förbi t-banestationen så kommer du till Gamla Enskede, där du bland annat kan äta gott på välrenommerade Gamla Enskede Matbod, Robin Delselius Bageri och Matateljén. Ca 750 m åt andra hållet från ditt nya hem ligger det internationellt uppmärksammade världsarvet Skogskyrkogården med vackra vyer och promenadvägar. Ca 15 min till fots västerut finner du Kärrtorps kulturliv med sina två teatrar. Ca 20 min promenad till Nackareservatets fot, med stora skogar, rekreation och uppskattade badplatser.