Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Folkungagatan 72 A, 3 tr ö.g.
  [Område] => Södermalm - Sofo
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 50 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054: [Tomtareal] => [Avgift] => 2 702 kr/mån inkl. värme och vatten )

Folkungagatan 72 A

STOR BALKONG MED KVÄLLSSOL HÖGST UPP

FOTO: SPINELL STYLING: AHLQVIST TEXT: PETTERSSON

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Folkungagatan 72 A, 3 tr ö.g.
Område
Södermalm - Sofo
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
50 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
2 702 kr/mån inkl. värme och vatten

Allmänt om fastigheten

El
2 400 kr/år
Försäkring
1 800 kr/år
Total driftskostnad
4 200 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

ARKITEKTUR 1800-TALETS NYSTILAR

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Carl Kleitz 1895-1896

Folkungagatan 72 i föreningen Båtsmannen Större 78 är en vacker sekelskiftesbyggnad med ett gathus i fem våningar som uppfördes 1895–1896 av byggmästare Carl Gustaf Tiderström och arkitekt Carl Kleitz. Carl Kleitz avled 40 år gammal år 1900 men under sin 15 år långa karriär skapade han en femtiotal byggnader i staden. Däribland bör nämnas det pampiga tegelhuset på Stureplan 19 och Birger Jarlsgatan 12 med elegant kalkstensfasad.

Byggnaden vilar på en grund av natursten och därovan är bottenvåningen putsad och dess övre del kvaderritsad. Åtskilliga fönster markeras i överkant av slätputsade bågar vilket var mycket vanligt under decenniet. Fasaden avslutas upptill av en elegant fris med meanderslinga. Brf Båtsmannen Större 78 är en ung förening med vänlig stämning och god grannsamverkan. För den med gröna fingrar är föreningen öppen för att medlemmar kan odla eller sätta sin prägel på gården. Idag är gården en tyst och lugn uteplats med grill och sittgrupper. Föreningen har också ett eget mindre garage med tre platser.

FÖRENINGEN

Brf Båtsmannen Större 78

Antal lägenheter och lokaler

Brf Båtsmannen Större 78 är en äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheten Båtsmannen Större 20 och Båtsmannen Större 6 år 2016. Föreningen består av ett gathus och ett gårdshus beläget på Folkungagatan 72 samt ett gathus och ett gårdshus beläget på Folkungagatan 78 och omfattar 33 lägenheter med bostadsrätt, 5 lägenheter med hyresrätt, 5 lokaler med hyresrätt samt 4 garageplatser (ledig plats finns just nu).

Förvaltare

Föreningen förvaltas av Nabo.

Mark

Föreningen äger marken och berörs inte av tomträttsavgäld.

Tv och bredband

Tv och bredband levereras via Comhem.

Parkering

Garage med 4 platser finns och en plats kostar 1 800 kr/mån. Infart från Folkungagatan 78. Här finns även plats för mc och lådcyklar.

Renoveringar

Under 80-talet gjordes större renoveringar då större delen av elinstallationer, vattenledningar och avloppsrör byttes ut. Även fasadrenovering, takrenovering och byte av fönster utfördes. Vidare har värmeundercentralen bytts ut. Under 2018 färdigställdes två vindslägenheter. Slutreglering gav ytterligare en intäkt till föreningen om 270 000 kr. I samband med bygget av vindslägenheterna genomfördes även en renovering av intilliggande tak. Under 2018 färdigställdes även badrumsrenovering stammarna byttes bland annat i denna lägenhet respektive spolades i 72:an. 2020 Nyrenoverat trapphus i tidsenliga färger. Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig till 2050. Fasadrenovering står näst på tur.

Ekonomi

Föreningen har inga beslutade avgiftshöjningar. Föreningen har lån om 48,7 mkr och kassa på 8,1 mkr. Lånen balanseras av dolda tillgångar i 5 hyresrätter (452 kvm) och goda intäkter från lokaler. Hyror från lokaler och hyresrätter inbringade ca 1,5 mkr kronor 2019. Vid föreningens bildande genomfördes en besiktning av byggnaderna som fastställde underhållsbehovet för de första tio verksamhetsåren till ca 9 miljoner kronor och motsvarande medel avsattes i kassan. I februari 2020 gjordes en engångsamortering om 3 miljoner och fördubblat amorteringstakten från 300 tkr till 600 tkr per år. Föreningen har under 2020 initierat en försäljning av råvinden i gårdshuset på 78:an.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga med maskiner i gott skick (dubbla tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och mangel), samt barnvagnsrum i gathuset, cykelrum samt ytterligare cykelförvaring på gården. På gården finns även grill och sittgrupper.

Juridisk person/delat ägande

Föreningen accepterar ej juridisk person som medlem men tillåter däremot delat ägande.

Kontroll

Ovanstående uppgifter grundas på årsredovisning 2019 samt kontroll med ordföranden. Uppgift som är av stor vikt för spekulant bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du där SoFo börjar, mitt i smeten och nära till allt men samtidigt med ett lugnt skyddat gårdsläge. Utanför porten finns restauranger och caféer, butiker och gallerior, bussar och tunnelbana, allt finns tätt intill. Nära är det också till mysiga kulturkvarter vid Katarina, Mosebacke och Nytorget. Närmaste restaurang är Amida kolgrill och runt knuten finns även toppställen som Nook och Punk Royale. Några trevliga caféer i närheten är populära Greasy Spoon och Robin Delselius.